Založ si blog

DNES 22. – Kde je detský ombudsman?

Ešte že tu máme OSN – povedal by Švejk. Inak by po ombudsmanovi pre deti na Slovensku ani pes neštekol. OSN už vyše 14 rokov upozorňuje Slovenskú republiku, aby funkciu ombudsmana pre deti zriadila. Mala by to spraviť urýchlene. ale veď to poznáte – na Slovensku sa uskutočňujú rýchlo len rôzne ľavoty – obstarávania, predaje, kamaratšágy a podobne. Takže detského ombudsmana na Slovensku mať určite budeme – ibaže nevedno presne kedy.

 

Má to nepochybne aj praktický akcent. Koho za ombudsmana pre deti zvoliť – to si treba tiež dobre premyslieť. Veď si to len predstavte – UNICEF očakáva, že detský ombudsman bude riešiť problémy detí, mal by vraj dokonca vstupovať aj do riešenia individuálnych prípadov. Plne preto chápem otáľanie príslušných orgánov na Slovensku. Práva mnohých detí sú totiž z môjho pohľadu na Slovensku porušované a tak by akčný detský ombudsman robil slovenskej vláde len zbytočné starosti tým, že by poukazoval na dlhodobé porušovanie ich práv a navrhoval nápravu vo veci. Akoby nestačila jedna ombudsmanka, s ktorou sú patálie že chce niečo meniť, však, pán premiér?

A tak kým nieto detského ombudsmana, musí aspoň v niečom suplovať jeho rolu ombudsmanka. Preto tento list adresujem jej (dnes som jej ho aj zaslala).

 

Pani ombudsmanka,

 

týmto Vás upozorňujem na porušenie práv môjho dieťaťa zo strany Slovenskej republiky – práva môjho syna Maroška Ištvána na potrebnú zdravotnú starostlivosť. Pokiaľ mi je známe, eutanázia na Slovensku nie je zavedená, takže odpojenie môjho dieťaťa od prístrojov pokladám aj za porušenie jeho práva na život.

Rovnako Vás upozorňujem aj na porušenie  mojich rodičovských práv, nakoľko môjho syna odpojili od prístrojov napriek môjmu nesúhlasu a medializovanému protestu (záznam v televízii JOJ).

Maroško bol dvojnásobne mimoriadne zraniteľnou obeťou – bolo to dieťa aj človek s postihnutím. Podľa môjho názoru ho zabili svojim výrazne neodborným a nezodpovedným postupom zdravotnícki pracovníci v Nemocnici s poliklinikou, n. o. v Revúcej. Podala som podnet Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, podala som trestné oznámenie polícii. Vzhľadom na zdĺhavosť postupov v riešení vecí, ktoré vnímam ako prieťahy v konaní, som ja osobne stratila akúkoľvek dôveru k orgánom štátu, na ktoré som sa po smrti môjho syna obrátila s podnetom na riešenie veci,  ich schopnosti a ochote riešiť spravodlivo prípad zabitia môjho dieťaťa.  V dôsledku toho som nútená a odhodlaná veci riešiť inak.

Prístup obetí k  procedurálnej aj distribučnej spravodlivosti viazne. Na zlú situáciu v zdravotníctve aj vo forenznej praxi som svojim otvoreným listom upozornila terajšieho premiéra Slovenskej republiky. Na môj prvý list som dostala len formálne vyrozumenie o doručení a druhý otvorený list zostal úplne bez odpovede (presnejšie – doručili mi informáciu o poslaní môjho podnetu na MS SR).

Pani ombudsmanka, nakoľko sa podľa medializovaných údajov zaujímate intenzívne o práva páchateľov v slovenských väzniciach, verím že rovnako intenzívne budete venovať svoj záujem právam obetí ich „chybičiek“ lekárov. Je pravda, že v prípade lekárskych pochybení – na ktoré sa snažím týmto listom nasmerovať Vašu pozornosť – neviem zatiaľ o žiadnom páchateľovi, ktorý by dostal v SR trest nepodmienečný a bol by v slovenskej väznici, zato viem o zúfalej situácii viacerých obetí pochybení lekárov, vrátane môjho syna a mojej rodiny. Aké je postavenie obetí lekárskych pochybení na Slovensku?

Chýbajú efektívne kontrolné mechanizmy, ktoré by zabránili prieťahom v konaní, zdĺhavým vypracovaniam znaleckých posudkov či dĺžky vyšetrovania a riešenia prípadu len v dôsledku „nakopenia práce“ znalca, vyšetrovateľa, sudcu.

Chýbajú efektívne podporné mechanizmy, ktoré by umožnili obetiam prístup k spravodlivému riešeniu veci bez ohľadu na ich finančné možnostikomplexná bezplatná odborná pomoc, ktorá by bola obetiam poskytovaná od podania podnetu až do doby definitívneho ukončenia veci.

Žiadam Vás preto, aby ste bezodkladne venovali pozornosť situácii obetí lekárskych pochybení a podporili z titulu svojej funkcie zmenu v prístupe k spravodlivosti pre ne a ku primeranému zaobchádzaniu s nimi v Slovenskej republike.

Nakoľko v Slovenskej republike neexistuje napriek opakovaným výzvam OSN detský ombudsman ani ombudsman špecificky chrániaci práva ľudí s postihnutím, žiadam Vás týmto, aby ste venovali mimoriadnu pozornosť detským obetiam lekárskych pochybení. Konkrétne aj prípadu môjho syna Maroška, ktorý bol dieťa a človek s postihnutím. Slovenská republika porušila jeho práva.

Uvítam aj Vašu súčinnosť pri vypracovaní môjho listu pre OSN a ďalšie medzinárodné inštitúcie.

 

Predná Hora, 10.9.2014

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21, aktualizované: 12:25

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9005704x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie