Založ si blog

DNES 23 – Ako sa nabaliť na svojom mŕtvom dieťati alias Pani X. Y. z Revúcej

Existujú dva základné druhy chudoby – materiálna a duchovná. Tej materiálnej venujem pozornosť dlhodobejšie a aj jej jednou z mojich odborných publikačných tém. Dnes sa budem venovať tej druhej chudobe – duchovnej. Odpovieme si v nej na otázku koľko je na Slovensku primitívov.

 

Keď som čítala pred časom príbeh rodiny Šimona Bucha – chlapca, ktorý študoval na gymnáziu a šťastne žil so svojou rodinou, až kým sa nedostal do rúk lekárov v rámci nenáročného operačného zákroku – úprimne som s nimi súcitila. Možno preto, že viem, koľko obetí si na Slovensku od blízkych vyžaduje život s dieťaťom, ktoré má nejaké zdravotné ťažkosti či postihnutie. Ide o nenapraviteľné a mimoriadne závažné následky. Mnohí z vás, ktorí máte chorého niekoho blízkeho či ho sami opatrujete, teraz viete veľmi dobre o čom hovorím.

 

Kým v mnohých vyspelých krajinách je kvalitný systém pomoci takýmto rodinám v rôznych oblastiach ich života, na Slovensku sú odkázaní hlavne na svojpomoc a biedu. Štát, ktorý dokáže dať denne aj vyše 80 eur  na pobyt jedného kriminálnika vo väzení (a to nerátame jeho ďalšie životné náklady, na ktoré sa tiež skladáme  – zdravotná starostlivosť, budúci dôchodok aj investovanie do jeho rodiny doma, ktorej sa skladáme na živobytie namiesto dotyčného), podobne štedro podporuje nelimitované pobyty závislých – je to takmer 45 eur denne na liečbu alkoholika. Pritom ten istý štát dáva človeku opatrujúcemu celodenne svojho vážne chorého blízkeho človeka (dieťa, partnera, rodiča) maximálne 270 eur mesačne – obvykle je to podstatne menej, však, opatrovatelia?!?! Dôverne poznám túto situáciu. Na skutočnosť, že táto spoločnosť sa správa k ľuďom s postihnutím a ich rodinám nespravodlivo a hanebne, sa snažím v rámci Charty 2012 poukazovať už dlhšiu dobu.

 

Preto keď som sa po čase dočítala, že rodina dosiahla finančné odškodnenie, potešilo ma to a úprimne som im ho priala s tým, že by si zaslúžili sumu ďaleko vyššiu. Uvedomujem si, koľko ľudskej bolesti, trápenia a zmarených snov je za tým všetkým a čomu všetkému musia čeliť. Zhrozila som sa, keď som neskôr našla článok, v ktorom sa Šimonova mama posťažovala ako musí čeliť závistlivým rečiam o „obohatení sa“. To v jej okolí musí žiť nejaký primitív, pomyslela som si.

A predstavte si, včera som sa dozvedela, ako sa chceme obohatiť na smrti syna my. Pani X. Y. (zatiaľ ju ponechajme ako X. Y.) to vykladala v istej pekárni v Revúcej. Takže, pani Buchová, na Slovensku žijú minimálne dvaja primitívi – predpokladám, že dotyčná pani z Revúcej by to tam k vám obehať nestíhala. Viem že Vás to nepoteší, aj mne je z toho smutno. Teší ma jedine to, že také niečo ako je tá pani nemám vo svojej rodine, je to určite horšia nádielka osudu ako dieťa s postihnutím.

 

Smutné na veci je, že my pritom po takmer pol roku ešte stále čakáme na spravodlivosť, pretože sa vlečie aj šetrenie Úradu pre dohľad aj policajné vyšetrovanie a t. č. vyčkávame na ďalší znalecký posudok, ktorý potvrdí veci dávno známe. Žijeme deň za dňom s bolesťou. Aké asi budú naše Vianoce?

 

Prestávam mať dôveru, že táto spoločnosť je schopná a ochotná potrestať vinníkov. A kvôli prieťahom v konaní zažívam chvíle takého silného hnevu, že v tej chvíli by som najradšej zobrala spravodlivosť do vlastných rúk a potrestala vinníkov tej situácie sama.

Vážne môže v takejto situácii niekomu so zdravým rozumom napadnúť, že doma sedíme a tešíme sa ako sa obohatíme vďaka smrti nášho syna? Ja nemyslím na obohatenie – ani v rámci finančného odškodnenia, ktoré budeme požadovať – ale na trest, pretože ja svoje dieťa nepredávam.

 

Takže, pani X. Y. z Revúcej – mala som silné pokušenie napísať tu Vaše meno – zastavte sa za mnou osobne – rada Vám vysvetlím ako môžete rovnako finančne ťažiť aj Vy. Úplne postačí, ak si dáte zabiť dieťa v revúckej nemocnici a môžete sa veselo obohacovať. Dokonca som ochotná sa s Vami dohodnúť – mne nech vráti nemocnica moje dieťa živé, rada sa vzdám akýchkoľvek peňazí –  a Vy pokojne ryžujte sama.

 

Elena Ištvánová

 

P. S.: Čo dodať? Ako to po prečítaní článku výstižne zhodnotila moja dcéra Kika – sú dva druhy ľudí: tým jedným by mal Boh zhodiť auto priamo z neba, tým druhým by ho mal zhodiť tiež – priamo na hlavu.

 

Predná Hora, 12.9.2014

Akotak 10. – S vydieračom urobme krátky proces. . .

25.07.2024

Akosi nedokážu správne rozlíšiť a pomenovať realitu podaktorí, povedala som si. Lebo médiá, ako dokladuje článok v linku, označujú Maďarov za vydieračov voči Ukrajine https://www.a3sport.sk/batoh/87851-hot-shot-se-amethyst-purpleviolet?_gl=1*1wro0sg*_up*MQ..*_ga*MTk4NzYyODY2Ny4xNzIxODQzNTk4*_ga_771GRED39S*MTcyMTg0MzU5Ny4xLjEuMTcyMTg0MzY1My4wLjAuMA.. To vážne? Novinári naši, [...]

Akotak 9. – Pán Kaliňák, tešíme sa s Vami. . .

24.07.2024

Ach, americké krápy dorazili – ako píše článok v linku No, radosti máme ako keby sa Ježiško znovu narodil, poviem vám. Článok v linku popisoval ich príchod [...]

Akotak 8. – Viete kde je zlatá baňa na Slovensku?

22.07.2024

Nie, neposielam vás zlatú žilu hľadať kamsi do hôr. Ani ryžovať zlatý piesok na brehy slovenských riek. Oveľa lepšie sa ryžuje na úplne iných miestach. Konkrétne v štátnej akciovke Slovensko IT. Remišová chcela týmto počinom usporiť tretinu vynakladaných finančných prostriedkov v rámci štátneho IT. Nuž, cieľa sa zjavne minula – lebo namiesto úspor sa [...]

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,927
Celková čítanosť: 9301434x
Priemerná čítanosť článkov: 3178x

Kategórie

Archív