Založ si blog

Otvorene 2. – Pýtam sa otvorene. . .

 

Takže dnes tie vo včerajšom blogu sľúbené impertinentné otázky premiérovi a ministrovi zdravotníctva.

Ja už som taká, zvedavá…

 

Sme poistenci, investori, alebo sponzori?

Na základe článku Menej na lieky, viac na prevenciu. Do zdravotníctva majú investovať ekonomicky aktívni ľudia v denníku Pravda zo dňa 7.10.2016

http://aktualne.atlas.sk/slovensko/zdravotnictvo/zdravotnictvo-dostane-od-statu-menej-viac-prijmov-ma-dosiahnut-efektivitou.html)

sa pýtam, pán premiér Fico, sme my, občania – poistenci zdravotnej poisťovne, alebo investori?

Lebo ja v tom vidím náramný rozdiel, investor svoje investície zúročuje, o čom pri vkladaní našich peňazí do zdravotníctva nemôže byť ani reči.

Navyše, očakávanie, že do systému príde dostatočne viac peňazí (úmerne potrebe) vďaka ľuďom ekonomicky aktívnym, je nerealistická, pretože väčšina poberateľov zdravotnej starostlivosti sú ľudia ekonomicky neaktívni, za ktorých štát odvádza nedostatočné platby.

Ak štát chce naozaj ušetriť v roku 2017 v zdravotníctve, nuž zoškrtajte odmeny pre manažment VšZP.

Myslím si tiež, že je potrebné riešiť tých, ktorí cez ústavný súd zabezpečili pre zdravotné poisťovne právo na zisk zo zdravotného poistenia zdravotným poisťovniam (prečo by si mali tvoriť zisk z našich zdravotných odvodov, t. j. z našich peňazí? Viete, ľudia, že toto právo na zisk pre zdravotné poisťovne nie je bežný jav v európskych krajinách a niečo podobné majú na svete okrem Slovenska tuším iba dve krajiny – Švajčiari a Holanďania???!!! No aspoň v niečom sme svetoví, však?)

Ľuďom v takej situácii, do akej stavia platná slovenská legislatíva poctivo pracujúcich a zdravotné odvody poctivo platiacich občanov, sa nehovorí poistenci zdravotnej poisťovne, ani investori, pán Fico, ale SPONZORI. A tí obvykle dávajú peniaze len dobrovoľne a vyberajú si, komu a na čo ich oferujú).

A samozrejme, v prvom kroku, znížte zásadným spôsobom platby za sprivatizované činnosti v zdravotníctve (v záchranných službách, v dialyzačných centrách, pri diagnostike, či lukratívne rabaty z lekární).

Mňa konkrétne zaujíma, ako budú zdravotníci šetriť na liekoch, niekomu ich nebudú predpisovať (prečo a komu)? Alebo azda lekár odporučí v rámci úsporného režimu pacientovi, aby si dal namiesto 1 tabletky len polovicu z nej? Nože, buďte konkrétny, i s ministrom zdravotníctva, aby sme si vytvorili, my občania – platcovia zdravotných odvodov, konkrétnu predstavu, či naozaj chceme čokoľvek platiť takému „systému zdravotného poistenia“ (viete, pán premiér, ja by som to, čo funguje v zdravotníctve na Slovensku nenazvala systémom zdravotného poistenia ani na 1. apríla, ale ľudia sme rôzni, však???!!).

Oživme si pamäť…

Nový čas dňa 20.07.2016 priniesol článok Všeobecná zdravotná poisťovňa si zavarila: Kontrolný úrad odhalil zvýhodňovanie ďalších firiem!

http://www.cas.sk/clanok/427023/vseobecna-zdravotna-poistovna-si-zavarila-kontrolny-urad-odhalil-zvyhodnovanie-dalsich-firiem/

Podľa neho mimoriadna kontrola zmluvných vzťahov vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP), ktorá je štátnou, poukázala na neoprávnené zvýhodňovanie viacerých spoločností.

Podľa údajov hovorkyne NKÚ „kontrolóri napríklad zistili, že v prípade piatich lekární (REFARM, s. r. o., TRNÁVKA, s. r. o., MEDICAL PARTNERS, s. r. o., BRAVIA, s. r. o., Železničná lekáreň, s. r. o.), v ktorých pôsobila osoba blízka štatutárovi VšZP, prekračovala výška ročných úhrad od poisťovne tri až päťnásobne priemer úhrad v prípade kontrolovanej vzorky 99 lekární.“ V niektorých prípadoch poisťovňa uzatvárala plnenie dokonca na podstatne vyšší zmluvný rozsah, ako bol poskytovateľ schopný dosiahnuť. Zistenia sa týkali aj pochybení v troch spoločnostiach napísaných na Annu S., známu ako „teta Anka“, blízku osobu štatutára VšZP. Takisto zistili, že v roku 2011 VšZP z vlastného podnetu uzatvorila s poskytovateľom CPKSB, s. r. o., Spišská Belá (medializované ako Klinika Kostka) zmluvu na špecializovanú ambulantnú starostlivosť s kódovým označením výkonu CDT00, ktorý nebol procesne schválený, čím konala v rozpore so zákonom o rozsahu zdravotnej starostlivosti a „za celé obdobie poisťovňa uznala a uhradila za neschválené výkony 4,15 milióna eur.“ Z preverených 3124 dokladov sa šesť zmlúv stalo účinnými skôr, ako boli uzavreté. Poisťovňa tak rok a dlhšie pred ich platnosťou uhrádzala výkony vo výške ročných nákladov bez relevantného zmluvného vzťahu. A samozrejme ďalšie zistenia nehorázností, ktoré si bližšie v prípade záujmu pozrite popísané detailne v spomenutom článku.

A čo nemocnice…

Rovnako neslávne ako vo VšZP dopadla veľká kontrola v deviatich štátnych univerzitných a fakultných nemocniciach zo strany Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) podľa údajov, medializovaných v článku Nového času dňa 10.10.2016 s názvom Veľká kontrola slovenských nemocníc dopadla neslávne: Drahé nákupy aj porušovanie zákonov!

http://www.cas.sk/clanok/459689/velka-kontrola-slovenskych-nemocnic-dopadla-neslavne-drahe-nakupy-aj-porusovanie-zakonov/

Posvietili si na fakultné nemocnice v Nitre, Banskej Bystrici, Prešove, Nových Zámkoch, Trenčíne, Žiline, Trnave a univerzitné nemocnice v Bratislave a Košiciach, viac opäť v spomenutom článku.

Ako vo vyššie popísanej situácii možno vysvetliť ekonomický zázrak zisku VšZP?

Nuž, pri takomto šafárení vo VšZP nie je pre mňa prekvapením, že sa dostala do dlhu. Skôr ma prekvapuje, že niekedy vôbec mala nejaký zisk (zostala v nej prevaha poistencov štátu s nízkymi platbami štátu za nich a lukratívne činnosti sa „rozprivatizovali“) –

A že to nebol žiadny malý zisk…

Podľa správy TASR zo 17.8. 2016 VšZP vlani vykázala zisk 17,6 milióna eur, Dôvera 3,5 milióna eur a Union ZP mala stratu 1,77 milióna eur.

Z čoho pochádzal ten zisk, prosím Vás, pán minister Drucker, viete nám, občanom (investorom či sponzorom, či čo to vlastne pre slovenské zdravotníctvo sme), tento ekonomický zázrak VšZP nejako verejne vysvetliť???!

Zrejme nie som sama, koho zaujíma, odkiaľ sa berie toľký zisk a peniaze na také nadštandardné platy a odmeny v štátnej zdravotnej poisťovni.

Nuž – a pokračujeme zajtra.

Elena K. Ištvánová    Predná Hora, 27.10.2016

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9004951x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie