Založ si blog

Otvorene 1. – Je špina, ktorú z rúk nezmyješ. . .

Včerajší článok s názvom VšZP je v rekordnej strate. Dotkne sa to pacientov? v Pravde, napísaný redaktorkou Zlaticou Beňovou, ktorá fundovane sleduje zdravotnícku problematiku pre denník Pravda už dlhú dobu, je o tom, že Všeobecná zdravotná poisťovňa vytvorila rekordnú stratu.

http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/409024-vseobecna-zdravotna-poistovna-vykazala-stratu-137-milionov-eur/

Článok pomenováva situáciu vo VšZP ako kritickú a hovorí o rekordnej strate, ktorá by do konca roka mala byť až 280 miliónov eur.

Šéf VšZP Miroslav Kočan síce sľubuje, že poistenci nič nepocítia, ale veríte mu? Mne teda cynicky napadlo, že – ak už veriť jeho slovám – potom snáď myslel tých 11 500 poistencov, ktorí ročne zomrú podľa medializovaných medzinárodných štatistík na Slovensku v dôsledku neposkytnutia potrebnej zdravotnej starostlivosti. Tí už naozaj nepocítia nič.

Hrozivé údaje pochádzajú z nezávislého auditu spoločnosti Deloitte, podľa ktorého machináciami v účtovníctve VšZP kamuflovala už dlhé mesiace svoju skutočnú finančnú situáciu (to už zaváňa nielen neschopnosťou, ale i podvodom!). Podľa auditorov by mal byť vo VšZP zavedený ozdravný plán alebo nútená správa zo strany Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Údajne VšZP podľa jej šéfa Kočana do straty 37 miliónov eur sa náhle prepadla tento rok v júli, v auguste sa výpadok zväčšil o sto miliónov eur a príčinou má byť historický nárast nákladov na zdravotnú starostlivosť od roku 2015, napríklad zvyšovanie miezd lekárov aj zdravotníckych pracovníkov, aj platieb za výkony lekárom za zrušené poplatky (v porovnaní s rokom 2015 stúpli náklady poisťovne o viac ako 190 mil. eur) a situáciu skomplikovala i nízka technická rezerva.

V rámci ozdravného plánu VšZP znížila ceny za špecializovaný zdravotnícky materiál od októbra 2016 a začiatkom budúceho roka plánuje ušetriť aj za vyšetrenia tomografmi a magnetickými rezonanciami, ako aj na liekoch.

Nedostatočnú tvorbu technických rezerv v roku 2015 (kedy poisťovňu do apríla viedol Marcel Forai a po ňom do apríla 2016 Miroslav Vaďura), podľa Kočana (v spomenutom článku Zlatice Beňovej) preverí aj polícia. VšZP podá podnet na vyšetrovanie.

 

A dnešná správa TASR v článku Minister Drucker si kroky bývalého vedenia VšZP vysvetliť nevie

http://www.teraz.sk/ekonomika/drucker-si-kroky-predchadzajuceho-vede/224833-clanok.html

priniesla vyjadrenie ministra Druckera, že si nevie vysvetliť kroky predchádzajúceho vedenia Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ktorá po zreálnení tvorby technických rezerv mala ukončiť rok s rekordnou stratou. Šéf rezortu avizoval, že pokiaľ sa potvrdia pochybenia v účtovníctve, bude žiadať, aby predchádzajúce vedenie vrátilo odmeny za dobrý hospodársky výsledok. Tak na toto som skutočne zvedavá, pán minister.

Aby to nedopadlo ako s konaním proti exriaditeľovi VšZP Foraiovi, o ktorom priniesla údaje SITA dňa 7.10.2015 v článku Smer zablokoval konanie proti exriaditeľovi VšZP Foraiovi. Uvádza, že poslanci Smeru zablokovali konanie na parlamentnom výbore pre nezlučiteľnosť funkcií proti bývalému predsedovi predstavenstva a generálnemu riaditeľovi Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Marcelovi Foraiovi. Ako povedal po rokovaní výboru jeho predseda Alojz Přidal (KDH), poslanci Smeru opätovne zneužili svoju väčšinu a zablokovali konanie vo veci.

Ale vráťme sa ešte ku dnešnej správe TASR, vyššie už spomenutej, že minister Drucker si kroky bývalého vedenia VšZP vysvetliť nevie. Nuž, ja Vám to, pán minister zdravotníctva, vysvetliť viem. A rada to teraz pre Vás spravím. IDE O PENIAZE.

Takže, aby ste, milí moji čitatelia, všetci – nielen tí veci znalí – pochopili o čo ide, dáme si ešte zopár informácií úplne jednoducho.

Denník Pravda priniesol zaujímavé údaje k platom manažérov VšZP v článku Beblavý: Manažéri VšZP dostávajú odmeny aj manažérsky plat a 5.10.2015 http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/369701-beblavy-manazeri-vszp-dostavaju-odmeny-aj-manazersky-plat/

Podľa Beblavého údajov v článku „manažéri Všeobecnej zdravotnej poisťovne dostávajú kráľovské odmeny. Ročná odmena manažérov VšZP sa vzťahuje na nadštandardné výkony členov predstavenstva a „môže ísť o 50-tisíc až 60-tisíc eur ročne. Spolu tak každý z nich zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne získa viac ako 100-tisíc eur za rok. Za rok 2012, keď nový manažment nastúpil, splnil úlohy na 100 percent a dostal maximálnu možnú odmenu. Za rok 2013 manažment opäť splnil úlohy na 100 percent a opäť dostal maximálnu možnú odmenu a o rok neskôr vtedy už osvedčený manažment opäť splnil úlohy na 100 percent a tiež dostal maximálnu možnú odmenu,“ povedal Beblavý v citovanom článku. Okrem odmeny člena predstavenstva však podľa neho dostávajú aj plat manažéra Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Napríklad bývalý generálny riaditeľ VšZP Marcel Forai podľa údajov medializovaných v spomenutom článku dostal za rok 2014 jednorazovo odmenu 22 596,69 eura. „Na riadnom valnom zhromaždení Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ktoré sa uskutočnilo 23. apríla tohto roku, bola schválená výška mesačnej odmeny za výkon funkcie pánovi Foraiovi vo výške 3 944,25 eura a variabilná zložka odmeny za výkon funkcie v roku 2014 vo výške 22 596,69 eura jednorazovo,“ povedal počas Hodiny otázok k problematike minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter v mene neprítomného ministra zdravotníctva Viliama Čisláka.

 

Hm, hm. No a  mám niekoľko impertinentných otázok. Ale to až v budúcom článku Otvorene…

 

Elena K. Ištvánová Predná Hora, 26.10.2016

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8936474x
Priemerná čítanosť článkov: 3146x

Kategórie