Založ si blog

Okamihy 4. – Je živá a svieti. ..

 

No toto počasie nie je tá pravá idylka, však? Alebo tí, ktorí žijete kdesi v meste, ani netušíte o čom teraz píšem?

Víchor rozmetáva snehové vločky divoko, na všetky strany, vyráža dych. Krajina zavalená hustou snehovou hmlou. Stopy v snehu sa rýchlo strácajú.

Ale o niečom rozprávkovo čarokrásnom  vám  o tejto snehovej metelici teraz napíšem.

 

Snehová víchrica…

Policajti sa hrajú na Gandalfa… „Neprejdeš“ mávajú uniformovaní chlapci pochabým vodičom v Muránskej Hute. Odstavili cestu smerom na Červenú Skalu. Kadečo je pokrížené v kopcoch.

Tak to je dnešná realita Prednej Hory. A určite aj viacerých kútov Slovenska. Ach, Bože,  v Bratislave nie, však nie? (To už myslím na moju zajtrajšiu cestu do Bratislavy, hm, hm… s kadejakými prestupmi. A hlavne nedeľnú nočnú cestu späť, to je pre mňa zakaždým utrpenie, no v takomto počasí bude nočné vyčkávanie na Polceste hororstory).

Mne toto počasie teraz skrížilo plány – putovanie horami sa stráca v nedohľadne.

A pritom toto dnešné počasie je také romantické – keď sa naň dívate z okna. Dívate sa do snehovej metelice a strácate pojem o čase. Je stvorené na domácu pohodu, horúci voňavý čaj a tichý hlas starej mamy, rozprávajúci rozprávku kdesi pri rozhorúčenej peci. Prípadne ešte na zababušenie sa do teplej deky a pútavú knihu do ruky. Aj do teplučkej postele by sa dalo vtiahnuť a čítať (ale to by som ja určite okamžite zaspala, včera som vzala dajaké termínované nočné práce, lebo som bola smutná – takže už zasa mám spánkový deficit a som unavenáááá).

Kráčať skoro ráno k autobusu v počasí ako dnešné nemusí byť ktovieako úžasné (dvojnásobne po nočnej práci). Ale na Prednej Hore to je i tak rozprávkový príbeh. Stromy skrášlené snehom  tak, že už len čakáte, spoza ktorého rohu sa vynorí Mrázik. Vločky snehu dychtivo poskakujú vo vetre.

Mne vietor nerobí problémy, mám ho rada, ak sa nerozbesní tak, ako popoludní pri mojom návrate z práce. Ale ráno až taký nespratný nebol, len sem – tam víril vločky do snehovej hmly. Všetko bolo tak neskutočne nežne snehobiele – biela je farbou, do ktorej si premietame sny a predstavy.

A potom, keď sa blížite k liečebni, kde prichádza autobus, tak vám tá ranná krása vyrazí dych. Fontána žiari v snehovej hmle. Nie, neviete si predstaviť aká je čarokrásna v rannom snežení. Fotografia to nevystihuje ani na 10 percent. Poviem vám, šla som k nej ako hypnotizovaný had – úplne človeka láka sa do nej ponoriť…

Pripomenula mi jednu rozprávku z detských čias o svätojánskej muške, ktorá „…je živá a svieti…“

Ach, hej, veď pozrite, aj napriek slabej kvalite fotiek mobilom z nich dýcha úžasnosť rozžiarenej fontány.  Je živá a svieti… Ako zázračná svätojánska muška.

Je živá a svieti… Je živá a svieti… Je živá a svieti…

Však je prekrásna?

 

 

Elena K: Ištvánová   Predná Hora, 19.4.2017

 

 

 

 

 

 

img_20170418_060236 img_20170418_060218 img_20170418_060049..
img_20170418_060057

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Najvyšší správny súd, budova

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9005933x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie