Založ si blog

Nachádzanie 5. – Na brehu mora. . .

 

Svitalo. Slnečné lúče nesmelo prerážali tmu. Modromodrý vták ležal na brehu mora, kam ho vietor odhodil z nebezpečnej blízkosti vĺn. Tie počas noci prestupovali občas hranicu a vrhali sa na breh ostrova.  Vietor ich vytrvalo zavracal späť do mora.

Slnko už zlátilo pobrežie, keď sa modromodrý vták pohol.  Perie mal mokré, na ľavom krídle mal krvavý šrám. Nebolo to jednoduché pohnúť sa, musel zmobilizovať všetky sily, aby sa dostal z dosahu vĺn do bezpečia. Posunul sa, v bielom piesku  zostal vyčerpane ležať.

Vietor odrazu prekvapene zašumel – perie modromodrého vtáka sa lesklo a odrážalo sa v ňom farba oblohy. Už to nebol modromodrý vták, bol belasý, úplne belasý, do posledného pierka zbelasel. Spal, zaspal hlboko, nehybne.

Keď slnko vystúpilo vysoko na oblohu, jeho lúče dopadli na ešte stále nehybne ležiaceho vtáka. Spal hlbokým, hlbokým spánkom.

Čas plynul, vietor rozvieval červené lupienky kvetov, zasýpal nimi spiaceho vtáka. Lupienky kvetov žiarili na jeho belasom perí.

Slnko postupovalo oblohou k horúcemu poludniu, kráčalo popoludním, blížil sa podvečer, podvečer, až  ticho zapadlo za obzor. Belasý vták stále nehybne ležal, avšak len spal – hruď mu naddvihoval slabučký dych.

Oblaky cválali nočným nebom, plným žiariacich hviezd, ako divoké kone, hnal ich nedočkavý vietor. K ránu, k ránu, privolával slnko späť.

Nakoniec sa dočkal – slnko vyslalo prvé lúče ponad obzor. Dopadli na breh mora.

Belasý vták tam stále nehybne ležal v hlbokom spánku…

Čas plynul…

 

Elena   Predná Hora, 2.5.2017

 

 

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9005020x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie