Založ si blog

Viem, má rany Zem. . . 3. – Duša Indiána. . .

 

Hm, uvažovali ste niekedy o tom, čo by asi povedali Indiáni na náš spôsob života, ktorý žijeme v dnešnej „modernej a vyspelej“ spoločnosti?  Že nie?

Čo myslíte, páčilo by sa im „u nás“? Pozerali by s otvorenými ústami od údivu?

O tom všetkom vám dnes v mojom blogu niečo porozprávam. A pravdaže, pouvažujem aj o tom, či by sa nám páčilo „u nich“.

 

Ako by ste sa cítili v koži Indiána?

Uvažovali ste o takom niečom niekedy? Ja teda áno. Môj minulý indiánsky život búši vo mne na dvere  môjho vedomia často. Hm, sú veci, ktoré…

Hej, nijako sa netajím mojou láskou k Indiánom a príklonom k indiánskej filozofii. Je mi to naozaj hodne blízke. Často počúvam indiánsku hudbu (napríklad Carlos Nakai  Earth Spirit – s jeho hudbou dokáže duša lietať… – hej, je na youtube).  Už som o tom párkrát aj písala v mojom blogu.

Ich filozofia je plná porozumenia, úcty k životu, pokory voči veciam väčším ako my, aj lásky. Nič viac k zmysluplnému životu netreba.

Ach, áno, Indiáni sú Snívači, Rozprávači a Zbierači príbehov, A hej, sú aj ich Tvorcami…

 

Čo myslíte, páčilo by sa im „u nás“? Pozerali by s otvorenými ústami od údivu?

No, my sa často upíname na ten náš súčasný životný štýl – moderné technológie, bez ktorých by podaktorí sotva dokázali prežiť čo i len deň. Mobily, internet, facebooky a čojaviemakéešte sociálne siete… Namiesto toho, aby sme si normálne sadli a rozprávali spolu.

Myslíme si, že sme ktovieako vyspelou civilizáciou a na tých, ktorí žijú v podmienkach bez technických vymožeností pozeráme niekedy ako na „primitívov“. Ibaže je to naozaj tak?

Prezradím vám, existuje zaujímavý dokument, ktorý na túto moju otázku dáva odpoveď. Na youtube ho nájdete, ak chcete  –   amazonsti-indiani-reaguji-na-obrazy-naseho-sveta

Ukazuje Indiánov, ktorí prichádzajú do kontaktu s tým, čo im ponúka náš svet. Lákadlami našej doby, zvykmi našej civilizovanej spoločnosti. Otvárajú  s údivom  ústa – ale či naozaj s obdivom?  Čo myslíte?

Ak si ten dokument pozriete, odpovedzte si sami na jednu otázku – naozaj si myslíte, že tá vyspelá je naša spoločnosť?

A hej, pokojne by som v tom ich svete žila. Moje srdce bije indiánsky…

 

Záverom…

Ach, je skoré ráno a čochvíľa musím vykročiť k autobusu. No čo, dáme hru na jednu otázku – pre rýchly záver? Ak, tak nejakú jednoduchú – na čo teraz myslím?

Fúha – úprimne? Hm, ja zbieram obrázky dverí – a včera som videla neskutočne krásny obrázok dverí. Vlastne nerozumiem, prečo ma tak fascinoval, ale práve na ten obrázok teraz myslím, vynára sa mi opakovane pred vnútorným zrakom… Zvláštne, však?

 

Elena     Predná Hora, 3.5.2017

 

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9002762x
Priemerná čítanosť článkov: 3154x

Kategórie