Založ si blog

Povedané 3. – Veríte v mimozemšťanov, pán minister Kažimír?

Je to rozhodne veľkolepá vec v živote, niekomu veriť. Alebo vôbec veriť v niečo, však? Pokiaľ teda práve neveríme na mimozemšťanov, ktorí nás napadnú príletom zo svetelné stáročia vzdialenej planéty – a nezačneme realizovať preventívne opatrenia na obranu proti nim.

Hej, dnes o tom, komu veríme – a či by sme mali. Tí bystrejší už zrejme aj pochopili, koho mám dnes na rane – dozvedia sa však, že prečo…

 

Komu, čomu veríme…

Nech si vraví, kto chce, čo chce – bez dôvery sa žiadny vzťah neudrží. Je jedno, či je to dôvera oprávnená, spojená s reálnou dôveryhodnosťou toho, komu veríme – alebo ide o dôveru naivnú, vychádzajúcu výlučne z našich nerealistických očakávaní a ilúzií.

Sú ľudia, ktorí nenaletia len tak kadečomu, či kadekomu. A sú ľudia ako minister Kažimír, ktorí uveria dokonca aj postupnému znižovaniu nášho štátneho dlhu.

No skutočne, minister financií SR verí v postupné znižovanie štátneho dlhu (dôkaz o tom nájdete v článku Kažimír si neželá navyšovanie deficitu. Verí v postupné znižovanie verejného dlhu z 15.11.2017 (https://aktualne.centrum.sk/ekonomika/slovenska-ekonomika/kazimir-si-nezela-navysovanie-deficitu-veri-postupne-znizovanie-verejneho-dlhu.html ).

Poznanie je…

Ja som bola presvedčená – a myslela som si, že logicky – že odborníci vychádzajú z poznania vecí, riadia sa vedomosťami a zdravým rozumom. No pri písaní tohto blogu ma náhle osvietil záblesk poznania – spomenula som si na Einsteina (a to teda bol odborník naslovovzatý, geniálny vedec, navyše aj človek hlboko zapísaný v mojom  srdci) – a na jeho myšlienku o poznaní. Pripomeniem vám Einsteinove slová – „Predstavivosť je dôležitejšia ako poznanie. Znalosti sú obmedzené, fantázia je nekonečná.“

Ach, áno, pravdaže, netreba veci poznať, treba im len veriť. Že mi to hneď nedošlo – a to som si už pri prvom pohľade na návrh nášho štátneho rozpočtu na budúci rok vravela, že na jeho zostavenie bolo treba riadnu fantáziu…

A že to už rovno aj v tých mimozemšťanov môžeme veriť.

Nie je ľahké byť anjelom…

Nie je ľahké byť anjelom – napísala som pred časom v rovnomennom blogu  (http://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2014/07/07/nie-je-lahke-byt-anjelom/)

Šlo o moju poviedku, v ktorej sa mi podarilo aspoň na krátku chvíľu stať anjelom (fiktívne, pravdaže, a nie že by som po tom v živote niekedy bola túžila – no rozhodne to bol povznášajúci pocit).

Dopoviem vám teraz k tomu, že anjelom vôbec nie je ľahké byť. Ale zato ministrom financií byť na Slovensku je zrejme úplne jednoduché – stačí použiť pár pojmov, ktorým bežný občan rozumie ešte menej ako riziku príletu mimozemšťanov zo vzdialenej galaxie – a hneď vyzeráte ako veľký odborník.

Napríklad taký termín „zníženie zadlženia Slovenska mimo sankčných pásiem dlhovej brzdy“ – to kým celé minister v televízii povie, zabudnem, čo povedal na začiatku. Spomenuté zníženie zadlženia by sa malo udiať od roku 2018, a malo by viesť ku vyrovnanému rozpočtu Slovenska v roku 2020.  Podľa očakávaní ministra Kažimíra v budúcom roku by mal deficit v SR klesnúť na 0,8 percent, následne na 0,1 percent, a v roku 2020 sa už očakáva vyrovnané hospodárenie. K tomu možno už len  „Halleluja“ dodať, lebo podľa mňa inak ako zázrakom sa nič také na Slovensku v roku 2020 neudeje.

 

V čom je majstrovstvo…

Denník Postoj v článku Dva grafy proti sloganom Petra Kažimíra z 19.11.2017 odhalil tajomstvo ministrovho ekonomického úspechu, ktorý spočíva v dvoch bodoch.

  • Prvým z nich je jeho výrok, že „naše verejné financie, teda rozpočet krajiny, sú na tom vzhľadom na ostatných v EÚ či eurozóne celkom dobre“. Šéfredaktor Múčka v spomenutom denníku Postoj tvrdenie ministra Kažimíra dopĺňa o údaje z Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Európskej komisie, že až tretina členov EÚ dosiahne rozpočtový prebytok (snažia sa zosekať svoj dlh vďaka tomu), takže Slovensko rozhodne nežiari ako tiger Európy, je v tej horšej časti podľa dosiahnutého výsledku.
  • Druhým je tvrdenie ministra Kažimíra, že „vláda, resp. ministerstvo financií musí vyvíjať ťažkú a sofistikovanú činnosť, aby bol rozpočet aspoň taký, aký je“.

Denník Postoj spomína Scenár nezmenených politík – ide o ukazovateľ, ktorý analyzuje ako by dopadol rozpočet, keby vláda do neho nezasahovala (t. j. míňalo by sa len podľa nastavených pravidiel, míňalo by sa tam, kde vždy, dávky i dôchodky by sa navyšovali podľa zákona). V tom prípade by sme mali vyrovnaný rozpočet už budúci rok. V skutočnosti plánujú polmiliardový deficit. Ale keďže vláda do rozpočtu zasahovala, dopadlo to tak, že odhadované príjmy síce vzrástli o takmer 2 miliardy eur, ale aj odhadovaný deficit sa navýšil o štvrť miliardy.

A pravdaže – len za minulý rok nás obsluha štátneho dlhu stála 1,18 miliardy eur, čo v prepočte na obyvateľa znamená ročne 216 eur.

Márnosť, tomu hovorím ekonomické úspechy našej sociálnej vlády. Švejk by mal z takej vlády radosť, alebo by možno nad takým hospodárením zaplakal???!!.

 

Záverom…

Nemám rada klamstvá, naozaj ich nemám rada.

Preto vám i v blogu vždy hovorím pravdu, aj keď niekedy vyzerá dosť neuveriteľne – ako keď som vyhlásila, že Švejk je už dlho môj veľký vzor. Hm, to veru je.

Alebo tiež, keď som písala o najkrajšom komplimente, ktorý som v živote dostala – bol od Kiky, mojej najstaršej dcéry, pár rokov dozadu. Zverejnila ho v úvode ku svojej záverečnej práci na PSLG v komparácii diel Osudy dobrého vojaka Švejka a Gogoľovej knihy Mŕtve duše (neverili by ste, aké geniálne prepojenia majú tie dva diela navzájom, a aj tí dvaja spisovatelia – moje dieťa ich našlo toooľkooooo).  Ten spomenutý môj najkrajší kompliment od dcéry znel  “Prezradím vám tajomstvo – Švejk mi pripomína moju mamu…“

( pre neveriacich a tých, ktorí chcú vidieť originál výroku, prikladám link

http://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2016/06/26/ako-vanok-4-na-bazovu-notu/ )

A teraz vám prezradím ten kompliment úplne celý, Kika v úvode tej práce dodala ešte dva slová  – „A mňa.“ ).

Ach, áno, Švejk je naša krvná skupina…

Elena   Predná Hora, 22.11.2017

P.S.: Ešte raz vám dnes pripomeniem Einsteinove slová – „Predstavivosť je dôležitejšia ako poznanie. Znalosti sú obmedzené, fantázia je nekonečná.“

Spomeňte si na ne, keď budete nabudúce sledovať mediálne vyjadrenia ministra Kažimíra o úspechoch tejto vlády v oblasti ekonomiky.

 

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8937341x
Priemerná čítanosť článkov: 3146x

Kategórie