Založ si blog

DNES 94. O strachu z neznáma

V médiách je prístup k migrantom spájaný s obavou z neznámeho u mnohých ľudí. Je to ale naozaj tak?

 

Naozaj sa obávame neznámeho?

Strach z neznámeho bol vždy súčasťou ľudskej cesty. Je pochopiteľné, že sa objaví a postupne mizne, ako veci spoznávame. Ibaže v prípade migrantov nás médiá zavádzajú – o žiadny strach z neznámeho nejde. Veď v západných krajinách sú migranti pousádzaní desiatky rokov – a výsledky môže každý vidieť.

To, ako sú v ich krajinách doteraz neintegrovaní, pokladám za veľké bezpečnostné riziko – a to ani nie som bezpečnostný analytik. Vytváranie „no go“ zón – miest, kam neradno chodiť. Rastúce napätie medzi pôvodnými obyvateľmi tých území a rýchlo rozrastajúcimi sa komunitami migrantov. Nasledujú požiadavky na platnosť práva šaríje na územiach vyspelej Európy – v 21. storočí. A ich úspešné presadenie na niektorých miestach v Európe. To všetko sú zlé signály pre budúcnosť. Kopiace sa problémy, problémy, problémy…

Prirovnanie českého prezidenta Zemana ohľadne migrantov a postoja Európy k nim ku selfie fotke človeka, stojaceho pred blížiacou sa tsunami vlnou, pokladám za výstižné.

Nie, myslím si, že sa neobávame neznámeho, ale známeho. Toho, čo vidíme z výsledkov „života v multikulturalite“ v tých vyspelých západných krajinách, kam migrantov pred desiatkami rokov prijali. A to ešte v porovnaní so súčasnou situáciou bolo ich prijímanie do spoločnosti iné  – napríklad  v Nemecku prichádzali Turci postupne a nie takto hromadne, navyše išli na dopredu dohodnuté pracovné miesta. Teraz niet takých miest, práve naopak – v Európe je obrovská masa ľudí, ktorí sú na tom ekonomicky horšie ako tí, ktorí prichádzajú. Hŕba nezamestnaných, aj dlhodobo nezamestnaných a chudobní pracujúci.

 

Sú naše obavy z migrantov opodstatnené?

Nuž, celý ten príbeh migrantstva je na pováženie.

Veď si povedzme otvorene, kto z nás by si mohol dovoliť platiť prevádzačom za cestu niekoľko tisíc eur za osobu? Vraj migranti popredali domy (to tie vojnou zničené, rozbombardované? A kto ich tam kupuje – v takom množstve?) A odkiaľ peniaze na cesty majú všetci tí analfabeti z chudobnej Afriky, ktorí nepracovali (pardon, ľudia bez odborného vzdelania a pracovných zručností, tak sa to teraz nazýva „po novom“)?

V tomto príbehu sa jednoducho vynára čoraz viac rozporov – pretože sem prichádzajú mnohí migranti v značkovom oblečení a kvalitnej obuvi. Ich deti sú stále v čistom, dokonca v bielych šatách – po tých nekonečných útrapách v prachu ciest? No mali ste niekedy vidieť moje deti po hodine hry vonku. Ktorý súdny človek tým príbehom o tom, ako posedávajú na lúke či spia na holej zemi skutočne uverí?

A prichádzajúci migranti sú – súdiac podľa ich správania – slušne povedané „otázne integrovateľní“.

Mnohí z nich žili už v bezpečnom prostredí, v utečeneckých táboroch v iných krajinách – takže žiadne kritérium ako utečenci nenapĺňajú. Kedy a kto zaistí ich odsun?

A odkiaľ sa v tých ľuďoch berie bezohľadný prístup k hostiteľom, ktorí ich prichýlili v núdzi? Tá arogancia, tá požadovačnosť? Pomoc a solidaritu z našej strany pokladajú za samozrejmú, no aj základné prejavy úcty a vďaky z ich strany viaznu. Ani sa nesnažia prispôsobiť pravidlám v našej spoločnosti, európskym zvyklostiam. Zjavne sa domáhajú svojich požiadaviek silou – bojom proti policajtom, ničením plotov a zariadenia v táboroch pre utečencov. Položme si otázku  – naozaj by ste takto postupovali i vy v takej situácii?  Zrejme nie. Toto nemožno pripisovať stresu z cesty, ale ide o spôsob myslenia a správania sa týchto ľudí. Ako asi budú reagovať v situáciách, keď nebude „po ich“?

Ja osobne mám obavu z takýchto migrantov. Domnievam sa, že ich príchod by priniesol narušenie beztak vratkej stability a súdržnosti v našej spoločnosti.  A áno, myslím si, že naše obavy z nich sú opodstatnené, vychádzajú z konkrétnych faktov a skúseností.

 

Ako sú pripravené bývalé krajiny Západu na prílev ďalších migrantov?

Položme si otázku – sú krajiny Západu pripravené na vlnu terajších migrantov lepšie ako predtým? Sotva. Ak v takom Nemecku dostanú migranti dočasný byt, pričom len v tomto roku budú stáť krajinu 10 miliárd eur a rátajú s tým, že v budúcom roku z 800 000 migrantov pribudne cca 460 tisíc poberačov dávok, tak to je varovné. Som zvedavá, aké nadšenie davov u Nemcov vyvolá vládou medializovaná skutočnosť, že avízované znižovanie daní sa nekoná, peniaze pôjdu „na podporu sociálnych programov“ a dokonca plánujú zvýšenie niektorých daní (samozrejme s platnosťou od roku 2017, po voľbách), aj zníženie minimálnej mzdy. Navyše sa už objavujú informácie, že očakávané davy lekárov a inžinierov sa kamsi vyparili a zostala hŕba ľudí s veľmi nízkou pracovnou kvalifikáciou, „takže bude nutné popri kurzoch nemčiny investovať aj do ich odborného vzdelávania“(ale mimochodom – aj keby prišli davy ľudí s VŠ vzdelaním, nebolo by porovnateľné s našim, vzhľadom na úroveň ich VŠ vzdelávania).

Rovnako som zrejme nebola jediná, komu vyrazila dych medializovaná správa o rodine džihádistu Mohameda Emwaziho (vraha kresťanov z videa), ktorá pred rokmi primigrovala do Anglicka – mali 6 detí, nikdy nikto z nich v Anglicku nepracoval, celá tá početná rodina údajne žila výlučne zo sociálnych dávoka získala prostredníctvom nich za 20 rokov vraj v prepočte vyše 15 miliónov českých korún. Určite sa stali pre Anglicko výrazným ekonomickým prínosom.

Médiami sa mihla aj informácia, že Fíni chcú kvôli pokrytiu výdavkov pre migrantov dokonca zvýšiť dane – zaviesť tzv. „daň solidarity“. Vývoj ekonomiky u nich klesá a nezamestnanosť rastie, chcú preto obmedziť aj počet dní pracovného pokoja. A to Fíni plánujú prijať len 800 migrantov.

A pritom nezabúdajme, že v súčasnosti západné krajiny majú dosť veľký problém s už usadenými komunitami staromigrantov a ich potomkami. Kedy a ako doriešia svoje ťažkosti s nimi?

 

O strachu z neznáma môžeme určite hovoriť.

Nie však v médiami predkladanom jednoduchom význame, že spoznáme migrantov a potom sa všetko zlepší – a bude dobre.  Strach z neznáma je potrebné spojiť s tým,  že cesta, na ktorú sa nás snaží zatiahnuť EÚ teraz, má pre nás nepredvídateľné dôsledky.

Chýba otvorená a verejná diskusia zo strany EÚ, aj so zapojením občanov, akceptovaním kritických názorov.

Chýbajú odborne zostavené a verejne predkladané možné scenáre (pozitívne aj negatívne, krízové) o tom, čo môže v Európe po prijatí prílevu migrantov reálne nastať. Ako chce EÚ predchádzať možným rizikám, eliminovať ich.

Chýba aj otvorená verejná komunikácia s migrantmi. O tom, aké sú ich očakávania  a nakoľko sú reálne. Či sme schopní aj ochotní ich im napĺňať.

 

A čo záverom?

Jedno si ujasnime – Európa nie je len Merkelová. A pomoc migrantom neznamená, že im jednorazovo odnesieme dva balíky plienok a 5 rožkov. Je to náročný záväzok na generácie. Nie je namieste, aby niekto rozhodoval o nás bez nás a namiesto nás.

Argument, že tí ľudia sú už tu, neobstojí.

 

E. K. I. Predná Hora, 22.9.2015

 

Téééda 4. – Záverečná, Zuza. . .

16.06.2024

Ani nechcem zoširoka bilancovať bývalú prezidentku. Výstižne ju zhodnotili viacerí, napríklad tu Blaha https://www.hlavnydennik.sk/2024/06/16/bye-bye-mrs-caputova Môj názor na ňu som písala jasne v blogu opakovane v priebehu času. Pre mňa je bývalá prezidentka osobou, ku ktorej úctu som stratila hneď na začiatku jej „prezidentského vykročenia“. Osobou, ktorá [...]

Téééda 3. – Zverejnite kreténa, Bystričania. . .

13.06.2024

Bystričania z okolia Bellusovej ulice na Uhliskách, ktorí máte kamery vonkajšie niekde v okolí štrkového parkoviska – urobte, prosím, dobrý skutok. Pozrite včerajší záznam vašich kamier – aby sme spoločnými silami odhalili úchyláka. Pozrite si detaily príbehu, ktorý sa na fb stránkach pomáhajúcich zvieratkám v núdzi objavil Ked uz clovek nevie kam s [...]

Naozaj 2. – Iba šanca. . .

12.06.2024

Z úbočí stúpali oblaky pary a posledný lúč slnka nebo rozžiaril do ružovkasto oranžových odleskov. Oblohou plával oblačný snehobiely drak. Dívala som sa na neho šťastne a, zhlboka som dýchala voňavý vzduch včerajšieho podvečera. Som doma, som doma, opakovala som si. Iba šanca to bola – povedal Zámer sveta mäkko. Na štyri dni ma odpratal do nemocnice. [...]

varechovy protest, protest proti interrupciam, umele prerusenie tehotenstva, interrupcie,

Interrupcií je na Slovensku najmenej za tri dekády. Ministerka zdravotníctva zvažuje schválenie interrupčnej tabletky

16.06.2024 12:35

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková si nechá v otázke interrupčnej tabletky poradiť od koaličných partnerov.

väzeň, väzenie, mreže

V ruskej base zajali väzni dvoch dozorcov. Zasiahli špeciálne jednotky, útočníkov zabili

16.06.2024 11:40

Skupina šiestich mužov sa v nedeľu vo väzenskej väznici v Rostove na Done na juhozápade Ruska zmocnila dvoch dozorcov.

migranti na poľsko-bieloruskej hranici

Nemci zaznamenali už dve tisícky nelegálnych migrantov, ktorí prešli cez Bielorusko

16.06.2024 11:20

Nemecká spolková polícia za prvých päť mesiacov tohto roka zaregistrovala 2215 nelegálnych migrantov, ktorí do krajiny dorazili tzv. bieloruskou cestou.

Valko

V kauze vraždy advokáta Valka ešte nie je vytýčený hlavný termín pojednávania

16.06.2024 10:36

V kauze vraždy advokáta Ernesta Valka stále nie je na Mestskom súde Bratislava I známy termín hlavného pojednávania.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,894
Celková čítanosť: 9164173x
Priemerná čítanosť článkov: 3167x

Kategórie

Archív