Založ si blog

O čom 3. – Ako ma Šmíd nesklamal. . .

 

Nie, vonkoncom nie je pravda, že nemám rada Američanov – aj keď sa o americkej politike vyjadrujem výrazne kriticky. Osobne som stretla zopár Američanov, boli to veľmi príjemní ľudia, inteligentní, láskaví, dokázali vložiť dušu do toho, čo robili.

Niekoľko Američanov poznám aj z televíznych kanálov, kde nakupujú sklady, za ktoré ľudia prestali platiť a tak sa dostali do dražby – nákupcovia skladov ich dražia, a v kúpených skladoch nachádzajú rôzne zaujímavé veci. Pozeráme tieto programy občas s mojou najstaršou (dcérou Kikou), pretože nás obe fascinuje kariéra nákupcu skladov. Sú to už naši starí kámoši – Mary a Mou, Brendy a Jared, Berry, Darrel a Brendon, Dave –  milí a obyčajní ľudia, s bežnými ľudskými chybami.

A celkom určite jedného konkrétneho Američana milujem – priznávam to takto verejne – Nata Jessela. Úžasný chlapík. Takže tak – dnes pár slov o jednom skvelom Američanovi, čistých radostiach v našom živote, aj o mojej veľkej radosti.

 

Niekedy si myslíme, že veci sú uzavreté, definitívne skončené. A nie sú.

Tak ako ja – až do minulého týždňa som za úplne definitívny záver pokladala druhý diel môjho obľúbeného románu o čistých radostiach – Návrat čistých radostí. A predstavte si, náhle som zistila, že Šmíd napísal i tretí diel – pod názvom Údolí nejčistších radostí. To bolo úžasné.

Zvláštne, ako opäť raz zafungovala moja intuícia. Tí, ktorí môj blog dlhšie čítate, to môžete potvrdiť, pretože viete, že dokonca v ktoromsi z nedávnych blogov som spomenula, ako práve Šmídove dve knihy už mesiac ležia na kraji poličky s knihami a mám pocit, že ich mám  znovu čítať. A viem teraz, že touto koincidenciou mi niečo hovorí osud – že niečo, o čom si myslím, že skončilo, v skutočnosti neskončilo a je to pre mňa dôležité. Ibaže ja netuším čo alebo kto to je, pretože som zabalila toho toľko v poslednej dobe, že tomu odkazu osudu zatiaľ nerozumiem. Veď uvidíme, čas ukáže.

Takže zistila som, že Šmíd má i tretí diel. Našťastie kniha nebola vypredaná a internetová predajňa mi ju doručila veľmi pružne, na druhý deň podvečer. No poviem vám – moja kniha ma sprevádzala dokonca i do vane, a potom až do skorých ranných hodín.

Mám rada Šmídov láskavý humor.

 

Pár slov o Natovi

Ach, áno, už dlho, dlho, dlho milujem Nata Jessela – hlavného hrdinu Šmídovej trilógie, jeho pohľad na život, v ktorom sú pre neho najdôležitejšie „drobné ľudské radosti“.  Na nič sa nehrá, je sám sebou, nad nikoho sa nenadraďuje, správa sa k ostatným láskavo a s pochopením.

Nat je skromný človek, k šťastiu mu stačí málo – putuje ako predajca textilu s levicou Eileen, ktorú našiel opustenú a vyhladovanú pri ceste. Má dobré srdce a podáva ho iným na dlani, nedokázal vysilenú Eileen ponechať osudu a stará sa o ňu obetavo popri svojom putovaní. Určite to nie je jednoduché, ale Nat nemá rád lacné a jednoduché riešenia, je trpezlivý, nevzdáva sa.

Zažíva, pravdaže, kadečo na svojich cestách ako predajca textilu cestujúci po rozľahlom regióne osád v horách – a ešte k tomu s levicou. No vždy zostáva rovným chlapom, ktorý sa čestne stavia ku všetkému dobrému i zlému, čo mu život nadelil. A mal veru od neho nadelené kadečo. V niektorých chvíľach sa s ním smejeme jeho životným peripetiám, v iných zatajíme dych – aby to Nat zvládol, či zdieľame s ním smútok. Jeho hlboká múdrosť a ľudskosť sála zo stránok knihy, Nat patrí k naozaj hrejivým ľuďom, ktorí si dokážu získať naše srdce a zapísať sa do neho navždy. Práve tú jeho úžasnú láskavosť a hrejivosť ľudia  z neho cítia a na svojich cestách Nat nachádza mnoho priateľov.

Pri čítaní tretieho – záverečného dielu knihy, ktorému som dychtivo venovala pozornosť, ma stálo hodne sebadisciplíny, aby som sa nepozrela dozadu, na záver – ako Natov osud končí. Som hlboko súcitný človek, bijem sa ako lev za tých, ktorým je ubližované, za slabých a bezmocných. Neprajem naozaj nikomu v živote nič zlé, ale Natovi prajem hodne, hodne, hodne dobrého. Neviete si ani predstaviť, ako veľmi som si priala, aby Šmíd Nata nenechal v závere knihy zomrieť, ale aby mu doprial veľa životnej radosti a pohody.

Utierala som si slzy v niektorých chvíľach – a poviem vám, veľmi zle sa plače vo vani plnej už vychladnutej vody. Namiesto Eileen, ktorá odišla do levieho neba, ho v tomto dieli trilógie sprevádza malamut Lord – a tým mi je Nat Jessel ešte bližší, aj ja som mala psa Lorda, nemeckú dogu. Fúha, to už je ale dávno – môj Louško, tiež sme spolu kadečo pozažívali.

Potom nadránom – v jednej chvíli, keď sa Nat vracal do osamelej chaty do Kanady, to vyzeralo, že tam zostane už navždy.

Nezostal. Ako to  nakoniec s Natom dopadlo?

Tak vám poviem – Šmíd ma nesklamal. Mám z toho veľkú radosť.

 

A čo záverom?

Ach, áno – keby boli všetci Američania takí ako Nat Jessel, pokojne by sem mohli emigrovať.

Nat je skrátka nezabudnuteľný človek.

 

 

Elena K. Ištvánová         Predná Hora, 6.8.2016

Akotak 10. – S vydieračom urobme krátky proces. . .

25.07.2024

Akosi nedokážu správne rozlíšiť a pomenovať realitu podaktorí, povedala som si. Lebo médiá, ako dokladuje článok v linku, označujú Maďarov za vydieračov voči Ukrajine https://www.a3sport.sk/batoh/87851-hot-shot-se-amethyst-purpleviolet?_gl=1*1wro0sg*_up*MQ..*_ga*MTk4NzYyODY2Ny4xNzIxODQzNTk4*_ga_771GRED39S*MTcyMTg0MzU5Ny4xLjEuMTcyMTg0MzY1My4wLjAuMA.. To vážne? Novinári naši, [...]

Akotak 9. – Pán Kaliňák, tešíme sa s Vami. . .

24.07.2024

Ach, americké krápy dorazili – ako píše článok v linku No, radosti máme ako keby sa Ježiško znovu narodil, poviem vám. Článok v linku popisoval ich príchod [...]

Akotak 8. – Viete kde je zlatá baňa na Slovensku?

22.07.2024

Nie, neposielam vás zlatú žilu hľadať kamsi do hôr. Ani ryžovať zlatý piesok na brehy slovenských riek. Oveľa lepšie sa ryžuje na úplne iných miestach. Konkrétne v štátnej akciovke Slovensko IT. Remišová chcela týmto počinom usporiť tretinu vynakladaných finančných prostriedkov v rámci štátneho IT. Nuž, cieľa sa zjavne minula – lebo namiesto úspor sa [...]

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,927
Celková čítanosť: 9301147x
Priemerná čítanosť článkov: 3178x

Kategórie

Archív