Založ si blog

001. 3 – Sieť špiny

Ako možno rabovať na pacientoch, ak máte dobrý žalúdok a žiadny charakter – tak by mohol znieť podnadpis dnešného blogu. Sľúbila som v minulej 001. že sa vyjadrím ku zlodejinám v zdravotníctve v samostatnom článku – toľko krát som už o nich písala – a vidíte, vždy je o čom.

Dnes si pohovoríme o predpisovaní zdravotníckych pomôcok na spôsob podaktorých slovenských lekárov, a o kadečom, čo s tým úzko súvisí…

Pre veci neznalých…

V tomto týždni sa prevalil podvod s ortopedickými pomôckami. Na Slovensku, kde inde? V časopise Plus 7 dní je o tom článok detailne popisujúci kadečo – ja vypichnem len zopár najhnusnejších skutočností.

  1. Do podvodu sú údajne zapletení špičkoví slovenskí lekári – známy súdny znalec, aj človek z kategorizačnej komiesie Ministerstva zdravotníctva SR.
  2. Pacientom dávali lacné sériovo vyrobené pomôcky, poisťovni však zaúčtovali pomôcky individuálne vyrábané, mnohonásobne drahšie (napríklad ortéza na prst stojí sériová 1,99 eura, individuálne vyrobená 83 eur). .
  3. Nejde o málo – za tri roky podľa medializovaných údajov vytiahli od poisťovní neoprávnene vyše 118 miliónov eur.

Keďže nárast preplácaných na mieru vyrábaných pomôcok pre pacientov za tri roky bol výrazný, poisťovne v rámci interného vyšetrovania oslovili pacientov. Problém odlíšiť pomôcku sériovú a individuálne vyrobenú nebol – veď ich lekári vyťahovali zo zásuvky rovno, bez merania a čakania pacienta. Všetko pre dobro chorých ľudí, nie?  Tí nielenže dostávali pomôcky sériové, ale dokonca aj použité pomôcky museli vracať a lekári dávali pacientom pomôcky použité.

Možno cestu spravodlivosti vybudovať krivými chodníčkami?

Ach, pravdaže, tento aforizmus si často opakujem. Pre mňa je životnou korekciou v mnohých situáciách.

A tak si kladiem otázku – možno mať etiku v zdravotníctve, ak tam budeme mať ľudí, ktorí takúto hodnotu neakceptujú? Títo ľudia by mali prísť o diplom – pretože už nikdy by nemali pracovať v zdravotníctve, mali by uhradiť spôsobenú škodu a mali by ísť natvrdo sedieť.

Ibaže ryba smrdí hodne, hodne vysoko – žeby tam kdesi bola hlava?

To hlavné zlo a špina, čo článok popísal, je totiž z môjho pohľadu list prezidenta Slovenskej komory ortopedických technikov, ktorý rozoslal kolegom s avízom, že VśZP začala generálnu previerku s obrovskými sankciami, že majú „stiahnuť sklady“, a že kontrolu robí špecializovaný tím, nezávislý od „obvyklých funkcionárov VšZP“.

A druhé zlo v poradí je podľa mňa jeho vyjadrenie, že tých rozkradnutých 118 miliónov je len „smeť“. Žiadna hanba, žiadne morálne zábrany, žiadne výčitky svedomia.

 

A čo bude ďalej?

Uvedomujem si jedno – nie „oni“ devalvujú etiku v zdravotníctve. To my, my sami – tým, že kadejaké darebáčiny tolerujeme. Že netrváme na tom, aby ľudia vo vysoko eticky zameranej profesii mali vysoko etický kredit – alebo išli kadeľahšie, ak ho nemajú.

Nuž, ako znižujeme latku nárokov prezentácie hodnoty, postupne upadá aj samotná táto hodnota. Veď ako si môžeme ceniť etickosť konania, keď chýba jej aplikácia v praxi a jej nositelia nie sú docenení?

A kladiem si aj ďalšiu otázku, ktorá vypláva priamo zo slovenskej súdnej praxe – čo sa stane indivíduám, ktoré sa takto nehanebne obohacovali na chorých ľuďoch? Tým „vysoko eticky založeným odborníkom“, ktorí bez akýchkoľvek morálnych zábran ryžovali z nami povinne platených zdravotných odvodov v tejto situácii marazmu zdravotníctva?

Uzavrú potichu dohody o vine a treste, ako všetci darebáci v zdravotníctve doteraz spravili? Pred časom som v jednom mojom blogu ironicky napísala, že lekári na Slovensku by mali u pri ukončení školy podpisovať dopredu dohodu o vine a treste za akékoľvek svoje správanie, a to len potom vytiahanuť v prípade potreby. Tak to toiž u nás funguje.

Chápete teraz, ľudia, prečo v mojich blogoch vystupujem proti tomuto podivuhodnému inštitútu v trestnoprávnej oblasti? Tento inštitút je u nás páchateľmi zneužívaný, aby sa vyhli následkom svojho konania.

Darebáci dostanú smiešnu pokutu – a akoby sa nič nestalo? Spokojne budú ďalej pracovať ako „zástupcovia profesie,.založenej na etike“?

Dôvera ani úcta nie je obnoviteľná.

 

Záverom…

Nuž, v mojej informácii medzinárodným inštitúciám o „patologickej situácii, ktorá je v slovenskom zdravotníctve vo vzťahu ku pochybeniam lekárov, v časti o etike a morálke“ slovenských zdravotníkov sa aj tento príklad bude smutne vynímať.

Nože, pán riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne, vyjadrite sa verejne pre občanov – čo „tí  „obvyklí funkcionári poisťovne“, ktorí kontroloujú bezproblémovo – aj tí budú dôsledne prešetrení a stíhaní? Lebo zadarmo sotva vykonávali „svoje obvyklé  kontrolné funkcionárske činnosti“ v prospech lumpov v bielom…

Pán minister zdravotníctva – hnusí sa mi platiť zdravotné odvody v tejto situácii… A hej, ozaj, pán minister – akéže kroky ste vyvodili z medializovanej informácie, že v hnoji stojí i váš človek z kategorizačnej komisie? Ešte v kategorizačne komisii stále je? No to sa to potom kategorizuje…

Ach, jaj, pán minister Drucker,  ešte že ste krízovým manažérom – to iste chápete, že v hlbokej kríze je nielen zdravotníctvo, ale celá spoločnosť, keď za takúto špinu nikto neodstupuje…

 

Elena   Predná Hora, 14.8.2017

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, tvrdí Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.

Drucker, Kažimír, Bodis

Rezort školstva sa spája s inovatívnym projektom FinQ. Cieľom spolupráce je zlepšiť finančnú gramotnosť žiakov

25.04.2024 15:51

Ide o súčasť širšieho úsilia podporiť inovácie vo vzdelávaní na základných i stredných školách.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9003889x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie