Založ si blog

Dych tornáda 3. – Pani ministerka, toto už nemožno nazvať len hanbou. . .

 

Tri hádanky, ako v rozprávke – a nie je to rozprávka. Hádajte, milí čitatelia, čo to je.

Neuhádli ste? No predsa môj dnešný blog.

Bude o Lukášovi, jeho operácii, možnostiach voľby operácie, o odvolaní hlavného odborníka a o jednej výstižnej prezývke. Aj o tom, za čo by sa pani ministerka naozaj mala hanbiť.  A pravdaže aj o bordeli, veľkom bordeli – ten sa na Slovensku nazýva zdravotníctvo.

Tak začnime.

Nie, počkajte, ešte prezradím, že môj dych draka dnes bude riadne plamenný – ale to už asi cítite, však?

 

Lukáš a jeho operácia…

Dva mesiace trvalo handrkovanie dvoch susediacich zariadení, a čas plynul v neprospech Lukáša, ktorého pôvodne operovali v Detskej nemocnici na Kramároch a bola nutná reoperácia.

(Že nezaznelo ani slovo o tom z úst pani ministerky, že preverí pôvodnú operáciu a jej kvalitu, to pokladám ja za hanebné – lebo veď PREČO bolo treba reoperovať dieťa? Neodstránili vraj väčšinu nádoru?)

Je pochopiteľné, že v takej situácii rodina chcela pomoc inde. Aj to, že oslovili profesora Šteňa – je to expert uznávaný aj v zahraničí.

Krucinál, je to aj čestný človek – žiadna veľká kapacita v štýle „ja boh“ – napísala som mu po smrti syna ako hlavnému odborníkovi prosbu o odporúčanie odborných zdrojov ohľadne liečby detí so shuntom v zahraničí a ich výsledky, poslal mi to do 24 hodín.

Pracuje na neurochirurgickom pracovisku pre dospelých, no súhlasil operovať dieťa. Bolo potrebné ho len previezť 200 metrov – a to bol problém. Myslím, že každý z nás rozumie, že robiť operáciu mozgu je náročné, najmä ak ide o reoperovanie. A že ju chce robiť odborník s tímom, na ktorý sa môže spoľahnúť, ktorý pozná a v prostredí, ktoré pozná. Požiadavka, aby dieťa na jeho pracovisko previezli, podľa mňa bol krok nutný a samozrejmý.

 

Hádanka číslo 1.

Prečo ministerka zdravotníctva matke neponúkla takúto možnosť – prevoz do vedľajšej budovy a operácia MUDr. Šteňom?

Bol problém previezť dieťa 200 metrov do susednej budovy – ale matke ste ponúkali operáciu v Prahe? Tam by ste ho prepravili ako – telepaticky? A operáciu by ste mu uhradili z čoho, zaplatili by ste ju Vy sama? Lebo pokiaľ viem, operácie v zahraničí hradia zdravotné poisťovne len v prípade, ak podobné operácie nerealizujeme v SR.

Na túto hádanku, milí čitatelia, neviem odpoveď ani ja. Pani ministerka by nám ju mohla verejne zodpovedať.

 

Hádanka číslo 2.

Kto je pán Kužela a prečo ho zdravotníci volajú Helikobakter?

Odvolať hlavného odborníka, ktorý naozaj je odborníkom, tak tomu hovorím HANBA. A nielen hanba, je to tragikomédia. Pozrime sa preto aj na druhú stranu  – na herecké zastúpenie zdravotníckeho zariadenia, ktoré choré dieťa pre život zachraňujúcu operáciu previezť do susednej budovy dva mesiace odmietalo.

Riaditeľ Detskej nemocnice, kde Lukáš ležal, je pán Kužela.

Časopis Trend v pôvabnom článku píše, že zavedené boli preventívne prehliadky na helikobaktera pre 19- až 20-ročných mladých ľudí u nás. Je záhadou, prečo poslanci vybrali práve tieto dva ročníky – logické by bolo napríklad 25-ročných a 50-ročných, aby sa zachytilo čo najviac prekanceróz. Z pôvodného návrhu testovať ľudí do 46 rokov zišlo, keď sa v návrhu zákona ukázalo, že len testovanie týchto dvoch ročníkov – ak prídu všetci .- by stálo zdravotné poisťovne viac ako 200 miliónov eur ročne. To je biznis, čo? Mala ho robiť firma THALION a dovoz zaisťovať dunajskostredská eseročka MED ART.

A hádajte, milí čitatelia, kto bol novinármi v tej situácii oslovený ako šéf Thalionu a neodpovedal na ich otázky?

Ááááá, vy ste uhádli? Správne, správne, pán Kužela. Ten istý pán Kužela, nie menovec.

Laboratórium Thalionu malo robiť tieto testy ako jediné pracovisko na Slovensku. A ako píše v spomenutom článku o tom časopis Trend, majú ho robiť tým najdrahším testom – dychovým, ktorý ani nie je určený pre prevenciu.

Nuž, tak preto Helikobakter.

 

Hádanka číslo 3.

Čo to tu tak smrdí?

Na túto otázku zrejme zatiaľ neviete odpoveď – prezradím vám ju. Vyzeralo to humánne s tou helikobaktériovskou prevenciou proti rakovine žalúdka pre mladých – sme svetoví aspoň v niečom pre ľudí, lebo veď rakovina… A síce nikde inde nemajú celoplošné testovanie, ale my áno, my sme tu pre ľudí…

Hej, hej – brzdime. Článok v Trende, ktorý je z roku 2008, pokračuje zisteniami, že ono tam ani tak nejde o prevenciu, ako o veľkú epidemiologickú štúdiu. Bez oboznámenia o tejto skutočnosti a súhlasu v nej zrejme podľa mňa preto doteraz malo byť zapojených mnoho mladých Slovákov, z nich veľká časť asi brala aj lieky – trojkombináciu ATB. Otázne je, kto ju robil – a za aké peniaze.

Článok v Trende vtedy poukázal na pár zaujímavých súvislostí – že neexistuje štúdia preukazujúca zníženie rizika rakoviny žalúdka po odstránení helikobaktera a podobne nie je zaručené, že ho človek nezíska znovu, trebárs ako 22-ročný. Citujú tam gastroenterológa Klucha, ktorý upozorňuje, že dávanie ATB hala – bala zvyšuje rezistenciu voči nim.

Článok poskytuje oveľa viac údajov https://www.etrend.sk/ekonomika/poslanci-podlahli-bakterii.html

A pravdaže, spomenutý článok poukázal na to, že – aby sme sa vrátili k operáciám mozgu a Lukášovi

– za peniaze, ktoré by štát ročne vrazil do toho podivného spôsobu prevencie, ktorú rozhodne nepotrebovali všetci a je otázne, čo sa ňou vlastne sleduje, je to skrátka hádanka, na ktorú si odpoveď dajte sami –

by sme mali radšej vybudovať pracovisko gama noža na cielené ožarovanie mozgu, ktoré na Slovensku chýba. Že ročne by ho využilo 400 ľudí, teraz liečených v zahraničí či podstupujúcich menej šetrné zákroky. A že ročne by liečba 250 ťažko chorých ľudí stála cca 20 miliónov eur.

Krucinál, čo to tu tak smrdí? Viete mi na to odpovedať?

Ten príbeh ešte neskončil.

Na Slovensku gama nôž nebol ani v roku 2016.

https://mediweb.hnonline.sk/spravy/aktualne/aj-na-slovensku-bol-gama-noz-potrebny

Uvádza sa v ňom, že ešte niekdajší minister zdravotníctva Valentovič tvrdil, že na tento prístroj Slovensko nemá prostriedky a ani dostatok pacientov. Kompetentní odmietli aj ponuku súkromnej spoločnosti, ktorá bola ochotná gama nôž obstarať – nesúhlasili so zaradením takéhoto pracoviska do siete zdravotníckych zariadení. A tak, podobne ako na protónovú terapiu, aj za Leksellovým gama nožom cestujú naši pacienti do pražskej Nemocnice Na Homolce.

Pritom gama nôž majú okolité krajiny – Maďarsko, Chorvátsko, Rumunsko, Turecko, Rakúšania majú dva a Taliani štyri, v Číne je 56 gama nožov.

Na Slovensku by sme ho potrebovali tiež, aby sme výrazne skvalitnili zdravotnú starostlivosť o pacientov, ktorí sú na túto terapiu vhodní a keď je liečba gama nožom oveľa vhodnejšia ako operácia. Od roku 1992 na Slovensku síce využívame lineárny urýchľovač, ale ožiarenie nie je také presné a efektívne ako pri gama noži. V súčasnosti je ich na Slovensku deväť. Od roku 2010 má pražské pracovisko nový model gama noža za 152 mil. Kč, ktorý zaplatil štát. Je plne robotizovanou verziou, v porovnaní so starým modelom urýchľuje liečbu. Okrem toho priestor vnútri gama noža je výrazne väčší, čo uľahčuje liečbu pacientov s viacpočetnými ložiskami v mozgu, najmä pacientov s mozgovými metastázami. Diagnóz, pri  ktorých sa gama nôž vynikajúco uplatní, je podľa spomenutého článku, veľa desiatok. Prvá a najväčšia skupina sú nezhubné nádory, ďalej sú to zhubné nádory, najdôležitejšou skupinou sú mozgové metastázy. Tretia skupina sú artériovenózne malformácie mozgu, štvrtá funkčné ochorenia, najčastejšia je bolesť trojklaného nervu. Poslednou skupinou sú oftalmologické indikácie, najmä uveálne melanómy“.

Podľa vyjadrení poisťovní, ktoré spomenutý článok uvádza, investujú do liečby pacientov – ktorých bolo v roku 2015 zo Slovenska len v Prahe 77, státisíce českých korún a pracovisko gama noža u nás by sa uživilo.

 

Čieže k…, pardon, ovečky sú tam?

Milí čitatelia, to už je štvrtá hádanka – a tak mimo súťaže.

https://www.sme.sk/c/3652573/gama-noz-slovensko-vraj-nepotrebuje.html

A ach – prečo mám pocit, že odpoveď už vieme všetci dopredu???

Pozrime sa do tretice na ešte jeden článok, tento raz z roku 2007. Ale veci z neho sú stále aktuálne .- a ujasnia nám trochu viac ten smrad, ktorý sa z tohto príbehu šíri.

https://www.sme.sk/c/3652573/gama-noz-slovensko-vraj-nepotrebuje.html

Ministerstvo ohľadne zakúpenia gama noža žiadalo stanovisko neurochirurgickej spoločnosti a zdravotných poisťovní.

„Podporujeme zriadenie pracoviska s gama nožom,“ napísala Slovenská neurologická a neurochirurgická spoločnosť.

„Združenie poisťovní, ktorého členmi sú poisťovne Apollo, Dôvera, Európska zdravotná poisťovňa a Union, víta iniciatívu zriadiť spomínané pracovisko,“ píšu súkromné poisťovne. Dodali, že sú pripravené uzavrieť zmluvy, ak nebudú ceny za zákrok vyššie ako v Česku. Štátne poisťovne, Všeobecná zdravotná a Spoločná zdravotná, sa postavili proti gama nožu.

https://www.sme.sk/c/3652573/gama-noz-slovensko-vraj-nepotrebuje.html#ixzz61pc89lqn

Ministerstvo napokon odmietlo pracovisko zaradiť do siete zdravotníckych zariadení. Argumentuje tým, že by sa zvýšili náklady na zdravotnú starostlivosť. Ak zákrok stojí 85-tisíc a ročne by ho podstúpilo 250 pacientov, stálo by to 21 miliónov. Na otázku novinárov, z akých analýz ministerstvo vychádza a prečo neberie do úvahy náklady na súčasnú liečbu pacientov, neodpovedali.

Bilanciu tejto podivnej matematiky, v ktorej ktosi bez zaváhania vyhadzuje stovky miliónov na „prevenciu“ a nemá na potrebnú šetrnú liečbu, si urobte sami. Najlepšie ešte pred voľbami.

No, tak štyri hádanky som nakoniec dala, aby ste videli, že na vás nešetrím, ako tento štát na onkologických pacientoch.

A hej, všetci vieme odpoveď, však – čieže hm, hm  – ovečky – sú v štátnych inštitúciách na čele…

 

Záverom…

Nielen Lukáš a jeho liečba by mali byť v centre pozornosti ombudsmanky. Aj podivná štúdia, ktorej sa bez svojho vedomia zrejme zúčastňovali mladí ľudia u nás.

Nie, pani ministerka zdravotníctva – toto už nemožno nazvať len hanbou, je to na trestné stíhanie – pravdaže, nie svetovo uznávaného neurochirurga a Vami odvolaného hlavného odborníka profesora Šteňa…

 

 

Elena   9.10.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8987092x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie