Založ si blog

Čo ti (ne)poviem 10. – Správne odpovede. . .

Chceš počuť moje odpovede? Ja predsa poznám všetky otázky a všetky odpovede. Ale dobre, budeme  hovoriť o Tvojich hádankách, dieťa moje tvrdohlavé, rozosmial sa Boh.

Prvá z tých Tvojich hádaniek hovorí o živote, uvažuje o jeho počiatku a konci, aj o jeho prúdení – povedal Boh zamyslene.

Usmiala sa. Naozaj hovorí o tom, že život plynie ako rieka, odkiaľsi – kamsi.

Je to tak, prisvedčil Boh, život k nám prichádza skutočne ako rieka – plynie z veľkej diaľky, nevieme kde je jeho počiatok. – pokračuje kamsi, vidíme jeho plynutie ďalej, stále ďalej okolo miesta, v ktorom stojíme a nevidíme koniec jeho toku. Správne si to pochopila.Toto poznanie prináša úctu k životu, k jeho rozmanitosti a nekonečnému prúdeniu,  dobro i zlo v ňom strácajú význam – veď je rieka dobrou či zlou? Jednoducho iba je. Niet v tom hranice dobra a zla, v celom tom plynutí, nevieme povedať, či je rieka dobrá alebo zlá, nesie so sebou rôzne možnosti. Každá z nich prináša dobré i zlé súčasne, nevidíme ich význam v jedinej chvíli. A toto poznanie prináša i úctu k tomu, kto život riadi, však? 

Hej, pochopila som, že nie ja to tu riadim, sklonila hlavu.

 

Boh pokračoval. Druhá z Tvojich hádaniek na tú prvú nadväzuje, hovorí o prepojení dobra a zla v živote. V nej vidíme krehkosť i silu života zároveň.  Nemôžeme povedať, či je niečo dobré alebo zlé, lebo nevidíme celok. 

Prikývla. Strom odumrel po záplave, no vytvoril možnosť nového života a vyrastá. Bez smrti by nebol ani život. Už rozumiem, že i dobro prináša zlo a zlo prináša dobro, jedno v druhé prechádzajú.  A nie je možné ich oddeliť pravdivo, lebo nemôžu byť jedno bez druhého. 

Boh sa usmial. Áno, už to vieš. 

Usmiala sa.  A stále vo mne je nádej, že tok života je silný a prúdiť neprestáva. Cítim za to hlbokú vďaku. 

 

No a tá tretia, posledná z Tvojich hádaniek vypovedá o tom, že život je jedinečný a nádherný, dodal Boh a zdvihol ruku ku slnku, je žiarivý ako slnko, ktoré ho Zemi nesie. Je veľkolepý  a ani ho nedokážeme opísať slovami. Je plný okamihov, a predsa tvoria jeden celok. Plynie celým svetom a preniká hlboko do Tvojho srdca, však? 

 

Mlčky pokývala súhlasne hlavou. Po chvíli ticha dodala  Áno, tak to je. Ďakujem za Tvoje odpovede.  

 

 

Elena    19.2.2020

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Matúš Šutaj Eštok, Vianoce, hasiči, policajti, Štedrý deň

Policajti vo veľkom odchádzajú do civilu. Šutaj Eštok ich chce udržať tisícovými odmenam

25.04.2024 04:00

Kým financmajster uťahuje opasok, minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) sľubuje policajtom nové finančné príspevky, ako aj valorizáciu tých, čo už dostávajú

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9002842x
Priemerná čítanosť článkov: 3154x

Kategórie