Založ si blog

Tornádo 4. – Prečo podporím odchod premiéra Matoviča. . .

Pokiaľ sa premiér držal v únosných hraniciach, podporovala som jeho kroky, aj napriek niektorým nesystémovým a zmätočným opatreniam. Lebo mi záleží na ochrane ľudských životov v tejto situácii zo všetkého najviac – naozaj úprimne si prajem, aby kvôli korone u nás ochorelo a zomrelo čo najmenej ľudí. Sulíkova nulová empatia je vo vláde podľa mňa zlou kombináciou vždy, no v tejto situácii to platí dvojnásobne. Jeden chybný – „ekonomicky efektívny“ – krok môže znamenať veľa mŕtvych navyše.

Takže prečo by mal teraz podľa mňa Matovič z kresla premiéra v tejto chvíli bezodkladne odísť – a s ním aj celá vláda?

 

Vystupovala som dlho zhovievavo a nezaujate…

V začiatkoch, najmä v takej ťažkej situácii, akou je nepochybne pandémia, je potrebné byť trpezlivý, aby sa ľuďmi zvolený zástupca udomácnil. V každej práci to potrebujeme, také úvodné rozhľadenie sa. Navyše ak má vo vláde „kazič na práčku“, ako ja vidím Sulíka, ktorý pri troche šťastia by jeho vládu svojim prístupom povaliť mohol – nebola by prvá, povedzme na rovinu,

Namiesto postupnej adaptácie na pozíciu a skvalitňovania komunikácie sa však premiér vychyľoval postupne do pozície „nasierača kadekoho“ a „hrdinu vládnuceho davom železnou rukou“. Z celej tej vízie, ako za ním pôjdu davy, sa mu podarilo síce davy zadovážiť, lenže rozzúrené. Nie na spôsob milovaného kráľa, ale na spôsob Kazisveta to rozbehol.

 

Premiér nie je kráľ…

Je naivná predstava, že ako premiér niečo poviem a to platí. Netreba to dať na papier, ani vonkoncom schváliť kdesi. Premiér nie je kráľ, ktorého slovo platí v krajine, nech už povie čokoľvek – jesto síce ešte kde-tu kráľov, ale i tí svoje rozhodnutia dnes musia nechať prejsť parlamentom, až na pár malých výnimiek. Premiér zastupuje štát a jeho občanov, nie seba samého a musí sa držať platných zákonov,  aj medzinárodných úprav. Sledovať filmy o kráľoch dávnych čias a mať predstavu, že to skrátka takto budem robiť, že si sadnem na trón a čosi vyhlásim, nie je namieste.

 

Scestnú hru ale navyše premiér Matovič rozbehol, nebezpečnú…

Utajované testovanie národa a snaha zabrániť ľuďom domôcť sa oprávneného odškodnenia ukazujú, že premiér nedokáže udržať zdravú hranicu a nemá realistický odhad situácie ani anticipovanie následkov konania. Lebo tajiť testovanie je nezmyselný nápad – mala o ňom byť verejná diskusia, týmto postupom sa vzbudila u ľudí oprávnená nedôvera a málokto pôjde na tie testy dobrovoľne. No a chcela by som vidieť, ako bude davy ľudí armáda predvádzať.

A hlavne, čo by sa dialo, ak by zistili nakazené davy? Čo urobia po zistení, že ste nakazený? Nechajú vás v domácej karanténe? Alebo vás odvezú niekam do nemocníc? Sotva, nemáme na to dostatok miest. Takže kam – do nejakých karanténnych táborov? Na to by slúžila tá armáda? Chýba akákoľvek ujasnenosť postupu, ČO POTOM, keď zistia…

Tým sa pre mňa vízia celoplošného testovania znedôveryhodnila

Stačí, aby ste odišli niekam mimo miesta trvalého bydliska. A armáda vám môže vyzváňať. Vyvalia dvere? No keď vás doma nenájdu, som zvedavá, ako budú opravovať tie rozbité dvere, či ako bude následne vláda hradiť škody vzniknuté na majetku občanov.

Je potrebné tento nápad vlády zastaviť včas. Hovoril o tom už aj Fico, ale nerozhýbal sa k činu, pochybujem že dal podanie na US SR  https://www1.pluska.sk/spravy/z-domova/neskutocna-drzost-parlament-rokuje-sokujucom-navrhu-zakona-vyzva-vlade-jeho-stopnutie?utm_campaign=LR&utm_medium=interlinkLR&utm_source=P1D

Ešte sprostejší nápad je vládou náhlivo pripravovaná novela zákona č. 355/2007 Z. Z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorou chcú zamedziť odškodňovanie ľudí za škody súvisiace s pandémiou. Lebo rieši retroaktivitu a porušuje ľudské práva. Aj právnik tretej kategórie, ak to napadne na medzinárodnom súde, vybojuje klientom odškodnenie dvojnásobné – za spôsobenú škodu i za nezmyselný, ich práva obmedzujúci, zákon. Ak sa veci bezodkladne chopí zdatný právnik teraz – môže osloviť davy na hromadnú žalobu – a vláda bude mať problém nebývalých rozmerov. Momentálne davom mediálne radiacu právničku neviem či pokladať za tú pravú. Založenie strany bude podľa mňa jej ambíciou v úzadí číhajúcou.  A otvorene – moja intuícia mi hovorí – nie, nie, nie. Ja sa s tou paňou nezhodnem ohľadne postoja ku vírusu. Zjavne sa vžila do protirúškovania, no mala by povedať nielen A, ale aj B. Bagatelizuje ochorenie, lebo podľa nej je dôležitá dobrá imunita – a čo tí s imunitou oslabenou? Majú jednoducho smolu, však?! Filozofia žiadneho ohľadu na iných – nie, ja nemám úctu k takým ľuďom. Ak rúško u nakazeného môže znížiť riziko nákazy pre iných a bez rúška sa prevláčajúci nakazený nakazí ďalších, aká bude zodpovednosť toho, kto iného nakazí alebo dostane do karantény? Skutočne budem rada, ak pani právnička toto verejne uvedie – lebo práva majú nielen tí, ktorí nechcú nosiť rúška, ale aj tí, ktorí nechcú ochorieť na koronu kvôli niečej nezodpovednosti či bezohľadnosti.

Smutnou stránkou veci je, že na následné odškodňovanie by sme doplatili všetci, lebo Matovič netlačí peniaze v pivnici Úradu vlády SR. Skladáme sa z našich daní a odvodov na všetky výdavky štátu, takže poctivo pracujúci ľudia by na to zasa raz doplatili, čo rozhodne nie je ani správne ani čestné. Riešením problému odškodňovania samozrejme nie je zakázať odškodňovanie – je potrebné konať tak, aby nevznikal rozpor so zákonom či s medzinárodnými zmluvami. Nepochybne bude v tejto súvislosti tiež dobré, ak konečne zavedú politici zodpovednosť za škody spôsobené nesprávnym postupom i pre politikov, a to i v trestnoprávnej rovine – za spôsobenú škodu by mali zodpovedať majetkom seba aj svojich rodinných príslušníkov.

 

Snaha vlády zabrániť ľuďom domáhať sa náhrady škody je scestná…

Nielen pre retroaktivitu, ale i vzhľadom na ľudské práva.  Slovenská republika parafovala kadejaké medzinárodné dohovory – a skutočne neplatí, že ak nejakú zmluvu parafovala nejaká bývalá vláda, tak táto to nemusí dodržiavať.

Odškodňovanie občanov za škody v súvislosti so zdravím by malo byť spojené nielen s pandémiou, ale napríklad aj s následkami očkovania. Bývalá ministerka Kaľavská pripravovala návrh zákona v tomto smere, lebo Slovensku chýba legislatívne doriešenie v tejto oblasti. Zostalo o tom potom ticho – namiesto toho chystá vláda tento paškvil.

 

Dobrá správa záverom…

Odchod premiéra Matoviča je vec veľmi jednoducho dosiahnuteľná. Nakoľko verejne vyslovil prísľub, že odíde, ak nebude testovanie národa, stačí nejsť na testovanie. Sobotu a nedeľu majú tí, ktorí nepracujú, vyhradenú na svoj voľný čas, o ktorého trávení sa nemusia spovedať premiérovi štátu. A pri jeho trávení napríklad v Slovenskom raji či vo Vysokých Tatrách vás určite ani armáda nedotiahne na testovanie do miesta, kam chodievate na voľby.

https://www1.pluska.sk/regiony/lekar-tomas-szalay-takto-odbornici-dospeli-novym-opatreniam-ktore-platia-15-oktobra?itm_site=centrum&itm_template=hp&itm_modul=topbox&itm_area=top_vyber&itm_position=6

Vyhlásiť povinnosť ísť sa testovať celoslovensky je rozhodne legislatívny proces, ktorý sa právoplatne nezrealizuje za tri dni.

Takže ďakujem za pozvanie na celoplošné testovanie, drahá vláda. Ale ja už mám nejaký program.

 

 

Elena  18.10.2020

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9003625x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie