Založ si blog

Tornádo 5. – Nášho premiéra nám môžu všetci závidieť. . .

Dobre padne človeku sa od srdca zasmiať pri práci. Namojveru, lepší humoristický nápad som už dávno nečítala. Rozveselím  ním v tejto chvíli aj vás. Je taký pútavý, až ľutujem, že som to nevidela naživo.

Sadla som si, aby som si na chvíľu vydýchla, pretože dnešok trávim oškrabávaním stien v byte. Spravím si čaj a niečo si k tomu prečítam, povedala som si.

 

Popíjala som horúci čaj a nahlas som sa smiala.  Nášho premiéra nám môžu všetci závidieť, poviem vám. Všetci premiéri vystupujú nudne a vážne, so znalosťou veci citujú kadejakú legislatívu – kto by ich už vydržal dlhšie ako 5 minút počúvať?! Zato náš Igor tvorivo pospája letmé záblesky vedomostí k problematike a zaiskrí nápadom. Počúvate  či čítate jeho nápady s otvorenými ústami a natoľko vás zaujme, že ani náhodou vám nenapadne odísť po prvých dvoch jeho vetách.

Tak ma rozveselil, že mi hneď energie k oškriabaniu tých stien pribudlo.

Je to nápad roka, nie počkajte, desaťročia, alebo možno aj storočia, ktovie – neviem kam až siaha jeho potenciál. Ale zasa na druhej strane, aj keď hýri rôznymi nápadmi – tento nastavil latku tak vysoko, veru ho nebude ľahké len tak prekonať.

Viete čo vymyslel? Vraj tí nezodpovední, ktorí sa nepôjdu testovať, majú dostať len základnú zdravotnú starostlivosť.

Že neveríte, že až takú hlúposť povedal?

Veď čítajte v článku v linku  https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/566052-matovic-kto-nepojde-na-test-mal-by-dostat-len-zakladnu-zdravotnu-starostlivost/

 

Nezodpovední nech si platia za svoje konanie…

V jednom bode sa s premiérom zhodnem – máme tu zodpovedne a nezodpovedne konajúcich občanov. Ibaže sa líšime v ich definovaní. Podľa mňa sú nezodpovední tí, ktorí sa prevláčali po zahraničných dovolenkách, svadbách a oslavách s veľkým počtom ľudí, či po nákupoch v zahraničí. A s ním na čele, lebo jednak šiel zlým príkladom na akejsi svadbe bez rúška, a jednak nekonal v prospech väčšiny občanov serióznymi a systémovými ochrannými opatreniami na hraniciach, ale uprednostnil menšinu tých nezodpovedne konajúcich s gestom „nech si užijú dovolenku“, čím umožnil zhoršovanie situácie s koronou u nás. Takže o nezodpovednom prístupe by som na jeho mieste skutočne pomlčala.

Vlastne sa zhodneme ešte aj v druhom bode, že tí zodpovední nemajú čo doplácať na tých nezodpovedných. Ani na ich testovanie, ani na ich liečenie – tak ako si musí platiť plný výjazd horskej služby človek stratený v horách, ktorého musí zachraňovať tá horská služba, mali by si platiť všetky liečebné náklady, aj náklady tým, ktorých nakazili. A aj ušlú mzdu ľuďom, ktorých nakazili či dostali do karantény.

Už dávno mali byť niektorí z nich trestne stíhaní za šírenie nákazy. Usmernenie GP vo veci má každá prokuratúra už od marca, tak na čo čakajú?!

A jednou ranou by sa už orgány  činné v trestnom konaní mohli a mali pozrieť i na tých, ktorí z titulu svojej funkcie mali robiť včas účinné a systémové opatrenia na ochranu občanov – toto sa veru nimi nazvať nedá.

 

Pozrime sa na vec z druhej strany. Drahý pán premiér, aké štátom poskytované výhody v oblasti bezplatnej zdravotnej starostlivosti  pre budúci rok ste to mali na mysli? Je zrejmé, že nemáte ani poňatia ako funguje zdravotná starostlivosť. Takže, drahý pán premiér, prezradím vám sladké tajomstvo – my na Slovensku nemáme žiadnu bezplatnú zdravotnú starostlivosť. Predstavte si, ľudia si ju platia formou zdravotného poistenia, ak pracujú. Hromade nepracujúcich sa skladáme i na zdravotnú starostlivosť a zdravotné odvody za nich platí štát z našich daní. Čiže nie je bezplatná ani pre nich, len solidarizovane platená. Skutočne ma zaujíma, ako by šlo výlučne základnú zdravotnú starostlivosť poskytovať ľuďom, ktorí pracujú a platia zdravotné poistenie. My tu totiž, pán Matovič, máme poistný systém v zdravotníctve. Mal by riešiť solidaritu zdravých s chorými, aj bohatších s chudobnejšími, nie však zodpovedných s nezodpovednými.

Pridávam svoj hlas k premiérovmu v tom, že s nezodpovednými nemáme čo solidarizovať. Platná Ústava SR hovorí o práve na potrebnú zdravotnú starostlivosť na základe zdravotného poistenia. Ja som k tomu pár rokov dozadu doplnila iniciatívne ujasnenie, že sa tým rozumie „zaplatené zdravotné poistenie“ – a neplatiči preto spravodlivo dostávajú iba základnú, neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Neplatiči, t. j. dlžníci – ktorí neplatia včas a v plnej výške zdravotné odvody. Platná legislatíva nehovorí nič o poskytovaní základnej zdravotnej starostlivosti na základe neúčasti na akomsi pofidernom testovaní, ktorého validita je mizerná a nepriamo úmerná tej kope peňazí, ktorú do toho vrazíme..

A vrátim sa k tomu jeho kreatívnemu nápadu – keby sme dostávali iba základnú zdravotnú starostlivosť tí, ktorí sa odmietneme testovať – tak by sme nemuseli platiť zdravotné odvody, možno by sa nám to oplatilo. Lebo tú základnú a neodkladnú dostaneme zadarmo bez zaplatenia čo i len centu na zdravotné poistenie, je poskytovaná v rámci ľudských práv každému. No čo poviete, ľudia, nemá Igor výborné nápady? Toľko peňazí nám pomôže ušetriť…

 

A čo tretí uhol pohľadu?

Prezradím – cíti sa bezmocný, keď siahol k vyhrážkam. A hej, premiérova reakcia na názory ľudí, zaskočených jeho nápadom tajne pripraviť celoplošné testovanie národa, sa dala predvídať, vzhľadom na jeho osobnostné nastavenie bolo možné očakávať vyhrážky.

Btw – vzhľadom na nízku spoľahlivosť výsledkov testu, kto by niesol zodpovednosť za škodu spôsobenú občanovi, keby u neho vyhlásili pozitívny výsledok a potom by sa ukázalo  kontrolným samoplatcovským testom, že šlo o omyl?

 

Štvrtý uhol pohľadu…

Kiež by bol radšej namiesto organizovania sprostostí každému občanovi vitamín D3 poslal, lepšie by bol spravil. Poviem vám, na celoplošné testy by sa mal vykašľať a na vyhrážky ľuďom v rámci toho tiež. Lebo sa nájde niekto, kto podá podnet na preverenie legitimity štátnej zákazky tej firme dlhujúcej odvody v rámci Sociálnej poisťovne.  A tiež aj preverenie postupu samotného premiéra, ktorý spolupracoval s armádou bez oboznámenia prezidentky, ktorá je jej vrchným veliteľom. Takže nenaplnil premiér svojim konaním skutkovú podstatu nejakého trestného činu – zneužitia právomocí verejného činiteľa, sabotáže, vlastizrady, či iného? Každopádne prezidentka by mala vo veci konať a svojich podriadených, ktorí spolupracovali  s premiérom bez jej súhlasu a oboznámenia, by mala z armády vyhodiť a trestne stíhať vojenským súdom.

 

Záverom…

No veď vravím, humoristický román by to bol. Ani v súťaži scifi by neverili príbehu o premiérovi, čo poza chrbát vrchného veliteľa ozbrojených síl  s armádou chystá celoplošne testovať testami s mimoriadne nízkou spoľahlivosťou národ pomocou firmy dlžiacej štátu a testovanie bude prebiehať v rámci volebných miestností. A za trest tým nezodpovedným, ktorí na ten paškvil neprídu, odníme bezplatnú zdravotnú starostlivosť, ktorá u nás de facto ani de iure neexistuje.

Veru, veru, poviem vám, nášho premiéra nám môžu všetci závidieť.

 

 

Elena 18.10.2020

 

P. S.: Veru, riadny srandista – aj jeho vyhlásenie, že odstúpi, ak nebudú ľudia celoplošne testovaní, bol vraj iba vtip z jeho strany. A ľudia to vážne vzali, očakávali, aj sa na to chystali. Podaktorí žene a deťom doma zostať zavelili, ďalší aj babičku Euláliu na kolenách uprosili, aby sa testovať nešla. A on to takto pokazí…

Vraj vtip, dokelu…

 

Cesta duše 9. – Desať. . .

29.03.2024

Slnečné lúče prichádzajúce po temnote noci. Zlátia svet a dávajú mu hrejivé objatie, prijímam ho s vďakou. Mimoriadne temná bola dnešná noc. Vietor za oknom v nej hučal šialene, akoby sa ňou hnalo tisíc čertov. Rev vetra kontrastoval podivne s tichom v mojom vnútri. Žiadne slzy ani slová, len obrazy mihajúce sa pred vnútorným zrakom – spomienky na cestu, ktorou som [...]

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,842
Celková čítanosť: 8939407x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie