Založ si blog

(Ne)vidíme 1. – Nevidení. . .

V temne včasrána idú k obchodom.

Pani s barličkou, podchvíľou stojí a oddychuje, v snehu zanecháva ťahavú stopu.

Staručký pán s nákupnou taškou. Ledva dýchajú pod rúškom i bez nesenia nákupu. Nákaza sa v našom okrese stále šíri, niektorí starí ľudia majú strach ísť do obchodu predpoludním.

I zopár ďalších ľudí rýchlo vchádza do obchodu pri jeho otvorení, nahádžu čosi do košíkov a bežia preč.

Je mi z toho všetkého smutno – lebo toto si ľudia nezaslúžili, takto žiť v strachu.

A nejde len o strach z ochorenia, pri ktorom prichádzajú mnohí o život, a mnohí končia aj s dlhodobými či trvalými následkami. To nie len o tom, ako píšu „nekoronáči“, že no veď ľudia musia na niečo umrieť, a umiera malé percento. Treba aj kupovať rúška či najnovšie aj respirátory, dezinfekciu na ruky a dezinfikovanie priestorov, pritom koľko ľudí dnes šetrí aj na úplne základných veciach a nemá na takéto výdavky navyše. Koľkí ľudia prišli o príjem, lebo korona… a existenčne ich to ničí. Nie, nehovorte LEBO MATOVIČ – aj v iných krajinách majú opatrenia podobné. Napríklad Izrael má opatrenia podobné, len dôsledne sankcionuje, a hranice uzavrel seriózne.

Izrael nasadil proti covidu kombinaci tří strategií

Vnímam citlivo situáciu – o to viac, že aj moje dieťa je choré, netrpezlivo čakám na budúci pondelok, kedy začnú Ivermectin v istej lekárni expedovať. Mám o ňu strach.

 

Tí, ktorí chodili cez hranice bez testovania a tým navláčali tu nákazu, by veru u mňa teraz láskavé slová nenašli. Chápem, že im je pohodlné chodiť cez hranice bez testov, ale nám ostatným skomplikovali svojim pohodlím život. Mnohých o život aj pripravili. Oni si chcú užívať – a kašlú na ostatných, čo by sa kvôli nim obmedzovali. Ak som v minulom blogu uvažovala o posolstve korony, tak je práve o pochopení prepojenia a väčšej ľudskosti. aj o našom dôslednom postupe voči konaniu bezohľadnému a sebeckému.

Keď som predvčerom počula, že v Nitre máme pacienta zrejme s africkou mutáciou, lebo prišiel z Afriky, neverila som vlastným ušiam – skutočne sa niekto vyberie  v tejto situácii rekreovať do Afriky? Navyše vraj prichádza aj ďalšia várka výletníkov z Hurghady. To už tu máme nielen pandémiu korony, ale aj nejakého pomätenia mysle?

Zrejme to priletia nejakí „kamoši“, lebo opatrenia na hraniciach chce vláda až od pondelka zaviesť. Nechať sa v tejto situácii ľudí prevláčať hranicami bez testov na hranici a karantény čo i len deň navyše,  a navyše sa privláčať z Afriky, kde je zvlášť riziková verzia korony, je obrovské riziko a zločin voči národu.

Svojou neschopnosťou konať zásadne  a účinne v prospech ľudí na Slovensku stratila vláda všetku moju úctu. A verím, že raz ich potrestajú za všetkých tých zbytočne mŕtvych, ktorí sú tu len vďaka ich opatreniam – neopatreniam.

 

Nuž, čo na toto konanie niektorých ľudí slušne povedať? Je im jedno, že privlečú nákazu a devastujú tým životy iných. Asi toľko – viaceré psychologické výskumy  (Piotrowska, Blagov) ukázali, že u „tých opatrenia nerešpektujúcich“  sa vo zvýšenej miere vyskytovala temná triáda – t. j. mali vyššiu hladinu narcizmu, psychopatie a machciavelizmu (ide o sklon využívať iných, filozofiu že účel svätí prostriedky).

Nie všetci cez hranice sa prevláčajúci sú narcisti, psychopati či machciavelisti, isteže, len sa niektorí vezú na vlne „keď môžu oni, tak i ja“. No presne tieto výsledky popisu osobnosti u mnohých z nich by som si aj tipla na základe ich prístupu ku dôsledkom ich konania – je tam bagatelizácia, vyväzovanie sa zo zodpovednosti, racionalizácie. Vzťahy nie sú o princípe „ja tebe, ty mne“, ale ak nie je prijímanie a dávanie približne rovnaké, potom je to len hra na vzťah. Ľudí, ktorí vo všeobecnosti v solidárnom systéme a v medziľudských vzťahoch chcú len brať a nesprávajú sa korektne, volám „falošní hráči“. Sú ako nezrelé jabĺčka, treba sa im vyhnúť. Zrelí a integrovaní ľudia sú ohľaduplní a majú voči iným ľuďom a ich životu úctu.

 

Nie sú to ľahké časy, povieme si možno. Ale kedy boli? Ľudia zažívali vojny, mor, hladomor, no kadečo, tak kedy boli tie ľahké časy? Na náročné životné situácie, akou je i pandémia teraz, ľudia na ne reagujú rôzne – a aj každý z nás v priebehu času mení reakcie na dianie okolo nás. Niektorí ľudia pôvodne bagatelizujúci koronu po ochorení blízkeho zmenili názor od základu, iní zas povoľujú postupne z pôvodnej opatrnosti, lebo už nevládzu žiť v toľkom napätí a túžia po živote „ako za starých čias“. Niektorých posunula táto situácia ku túžbe „užiť si za akúkoľvek cenu“, niekedy sa za ňou skrýva podvedomý strach zo smrti, inokedy hodnotový marazmus konzumného spôsobu života. Iných vedie táto doba ku zatvoreniu sa doma a čakaniu „na lepšie časy“. Nehovorím, ktoré z prežívaní ľudí je správne, každý je iný a nie každý zvládne tie isté veci. Správne ale je neprestať vidieť iných ľudí, konať ohľaduplne voči a chrániť ich pred možnou nákazou, to každopádne pokladám za hlavné.

Lebo súdržnosťou možno ťažké časy prežiť ľahšie.

 

Aj rozumné opatrenia môžu pomôcť, aby sa ťažké časy nestali príliš ťažkými. Nedávno som spomenula v blogu situáciu v Jelšave, a presne tak to pokračuje, ako sa dalo čakať, nákaza sa konaním nezodpovedných rodín, ktoré napriek pozitivite nedodržujú karanténu, šíri našim okresom kade-tade. Nemci postavili karanténne väzenie pre svojich neprispôsobivých občanov, ktorí ohrozujú verejné zdravie nákazou, aby nezodpovedne nákazu nerozširovali. U nás sa im len prizeráme, a znášame dopady ich konania. Polícia mala dávno zasiahnuť voči takým ľuďom.

 

Čo nám v tejto situácii pomôže? Rozumu a srdca, zodpovednosti a ohľaduplnosti – a hlavne životnej zrelosti – nikomu nepridáme. Mali by sme urýchlene nájsť hniezdo, z ktorého vírusy vylietajú – v tom sa zhodnem s doktorkou Pekovu. Ach, áno, postavím k tomu dnes konštelačku, aby som to pochopila viac.

Lebo verím vyhláseniu doktorky Pekovej, že sú to rôzne vírusy, ktoré ktosi vypúšťa.

Nájsť to osie hniezdo a vytopiť  či vypáliť ho, so všetkým, čo je v jeho vnútri, treba…

 

Elena

 

K diskusii

David.C.   No, predstav si, a daktorí v rámci tej srandy ešte aj umierajú…

Prezradím Ti, už tretí deň posielam šamansky energiu jednému človeku, ktorý bol ku mne hodne láskavý a prosím Zámer sveta, aby ho chránil – a dosť ma to vyčerpáva. Pokojne by som vzala za ruku niektoré matky a doviedla ich pozrieť do nemocnice na tých dusiacich sa ľudí so slovami – pozri, čo si vychovala, toto je výsledok bezohľadnosti tvojho dieťaťa.

Mia 007 – ja nerobím rozdiel medzi papalášom a nepapalášom – každý by sa mal správať ohľaduplne a zodpovedne. Ale rozhodne nie je ospravedlnenie, že „keď prezidentka, tak i ja“.

 

Ach, niekedy nevieme čo vidíme – lebo ak chodia papalášikovia bez rúšok, potom nie že vedia o korone niečo čo my nie, ale možno majú niečo čo ich ochráni, napríklad Ivermectin? U nás ho už dlhšie berie dosť zdravotníkov preventívne, aj lekárnici niektorí, no a ktovie kto ešte.  Jedno je isté, ak láskavo minister Krajčí dovolil doviezť 7000 balení Ivermectinu do lekární, tak bežní občania ho neuvidia…

7000 balení Ivermectinu pre 5, 7 milióna občanov, tomu hovorím láskavosť na entú…

Cesta duše 9. – Desať. . .

29.03.2024

Slnečné lúče prichádzajúce po temnote noci. Zlátia svet a dávajú mu hrejivé objatie, prijímam ho s vďakou. Mimoriadne temná bola dnešná noc. Vietor za oknom v nej hučal šialene, akoby sa ňou hnalo tisíc čertov. Rev vetra kontrastoval podivne s tichom v mojom vnútri. Žiadne slzy ani slová, len obrazy mihajúce sa pred vnútorným zrakom – spomienky na cestu, ktorou som [...]

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,842
Celková čítanosť: 8939610x
Priemerná čítanosť článkov: 3146x

Kategórie