Založ si blog

Zlatobyľ 9. – Stáročiami sa môžu niesť. . .

Ach, kdeže sú tie dni, kedy našim územím blúdili Cyril a Metod a kadečo nám zvestovali. Dnešný deň ich pripomína len vzdialene, rovnako ako úporné horúčavy minulých dní.

Je darom mať vieru i vzdelanie, nie každý však jeho cennosti rozumie. Pravá viera by nám mala dávať nádej i pokoru na našej životnej ceste, a pravé vzdelanie poznanie i životnú múdrosť, nie tituly.

Nebo je potiahnuté jemnými bielymi oblakmi. Vietor povieva slnečnicami i kôprom, týčiacim sa v truhlíku na balkónovom zábradlí ponad fuchsie, muškáty, petúnky a klinčeky. Jeho vôňa sa mieša s voňou majoránky v pokojnom letnom popoludní – a svet pôsobí zázračne krásne a bezpečne.

Mama mačka spokojne pradie. A jej obrovský čierny syn Bubu spí šťastne vedľa nej. Keď som kedysi pred rokom v blogu hľadala domov 5 mačiatkam túlavej mačky spod bytovky, čierny kocúrik v novom domove tak vrešťal, že ho na druhý deň doniesli späť. A tak s mamou mačkou dostal domov u nás i on. Začlenil sa do našej mačacej partie, vyrástol. Teším sa z ich šťastia. Mama mačka – Micka – sa naučila hrať, bezstarostne oddychovať a nestrhnúť sa pri každom pohybe. Osud jej konečne doprial mať jedno mačiatko pri sebe a nemusieť ho odplašiť od seba, akonáhle sa naučí jesť. Tak to urobila rok predtým – vtedy oboch kocúrikov bila a hnala od seba, aby prežila sama. Nakoniec sme im našli domov s pocitom, že Micka nie je veľmi starostlivá mama. Nosili sme jej vonku jedlo,no nebola jediná, kto tu za ním šiel, nie vždy sa jej ušlo. Teraz v bezpečí a s dostatkom jedla je z nej šťastná mama, starajúca sa s láskou o svojho veľkého syna.


Pripomínam si, koľko je u nás láskavých ľudí. Na fb stránkach vidím, že mnohí ľudia neprejdú len tak ľahostajne popri zvieratku prosiacom o ich pomoc. Tie hŕby mačiatok, ktoré niekto vyhodil kruto na ku ceste, do lesa či nechal umierať hroznou smrťou zaviazané vo vreci a len zázrakom ich našiel ktosi. Tie kopy mačiek, ktoré na ľudskú bezohľadnosť doplatili a žijú bez očka či labky. No sú ľudia, ktorí takémuto zvieratku vytvoria bezpečný domov.

 

Je tak úzko prepletené dobro a zlo v tomto svete.

A dnešok nám pripomína, že kvapky dobra, ktoré rozosejeme, sa môžu niesť aj stáročiami…

 

Elena

 

K diskusii palenque  dobro má rôzne podoby. Aj povešanie zločincov druhej svetovej vojny bolo aktom dobra…

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Tunde Onakoya

Nigérijský šachista prekonal rekord, na Times Square hral šach cez 58 hodín

20.04.2024 17:26

Tunde Onakoya dúfa, že sa mu vďaka tomuto výkonu podarí zhromaždiť milión dolárov na podporu vzdelávania detí v Afrike.

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8987663x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie