Založ si blog

Kvapky krvi 6. – Tuberkulóza a covid medzi nami

Aj Svetový deň tuberkulózy včera bol. A ak si niekto myslí, že jej už môžeme zamávať a patrí u nás kamsi do minulosti, tak veru to celkom tak nie je.

Tuberkulóza bola kedysi obávanou chorobou. Označujú ju ako chorobu sociálne slabých skupín, pretože jej nárast sprevádzal vojny a krízy. Nevyhýbala sa však nikomu, liečili sa na ňu aj mnohí známi umelci, mnohí z nich na ňu aj zomreli – Chopin, Kafka, Poe, sestry Bronteové, Čechov. U nás ňou trpel i Jiří Wolker, Andrej Sládkovič, či Fraňo Kráľ. V počte úmrtí za ňou doteraz zaostávali aj choroby ako mor či cholera. V súčasnosti je jej výskyt aj regionálne podmienený – vysoký je jej výskyt v rozvojových krajinách, ale i v Rumunsku – viac ako tridsaťnásobne vyšší než napríklad na Islande. A ako je to u nás? V súčasnosti je priemer na Slovensku 2,5, no cca trojnásobný je v Prešovskom kraji. V porovnaní s ukrajinskou incidenciou výskytu na úrovni 96 je to však ešte relatívne nízke percento.

Zaspomínala som na túto chorobu. Od roku 1953 u nás fungovalo povinné očkovanie, pred časom ho zrušili. V súčasnosti sa očkuje vo väčšom rozsahu, t. j. povinne už len občas v osadách pri výskyte infekcie TBC. Pravdou je, že v súčasnosti je chorobou v drivivej miere alkoholikov, asociálov, bezdomovcov, marginalizovaných spoločenských skupín. Avšak chorý ľahko môže chorobu prenášať – a to úplne jednoducho aj v dnešných preplnených obchoďákoch, v busoch, či na zastávkach busov, kde sa potĺkajú a posedávajú hromady spoluobčanov iba tak, hoci nikam necestujú,

 

A od TBC som prešla ku covidu. Ten síce svoj sviatok nemal, no je to ochorenie, ktorému by sme rozhodne mali venovať pozornosť.

Je dôležité dôkladné zapátranie po pôvodcoch tých covidvírusov – lebo verím doktorke Pekovej, že to nebol jeden mutujúci vírus, ale opakovane vypustené rôzne typy.  Potvrdením rôznosti várusov padne aj akákoľvek možnosť tvrdenia o náhodnom prenose vírusu z labáku, a bude sa hrať o zámere. A určite pokladám za mimoriadne dôležité aj tvrdé potrestanie vinníkov – som si istá, že to bude najlepší spôsob, ako sa zbaviť možnej budúcej pandémie, o ktorej vykladá WHO. Zopár desiatok či stoviek medzinárodným tribunálom obesených zločincov bude určite pre potenciálnych vírusovypúšťažov tým najlepším argumentom, prečo nie.

Ale rovnako dôležité je sledovať, čo sa deje teraz. Úrad verejného zdravotníctva SR kompletne zrušil vyhlášku k izolácii osôb pozitívnych na COVID-19 a karanténe úzkych kontaktov s účinnosťou od 20. marca 2023 po dohode s Ministerstvom zdravotníctva SR a odborným konzíliom. Osoby s COVID-19 už od tohto dátumu nebudú mať povinnú päťdňovú domácu izoláciu.

A takisto by logicky mala byť zrušená Vyhláška k prekrytiu horných dýchacích ciest  – ale tá  sa nateraz rušiť nebude. Naďalej platí, pretože podľa MIkasa v súčasnosti má stále opodstatnenie – chrípková sezóna ešte trvá a naďalej evidujeme relatívne vysokú chorobnosť na akútne respiračné ochorenia. Povinné riadne prekrytie horných dýchacích ciest (nos a ústa) respirátorom stále platí pre personál zdravotníckych a sociálnych zariadení pri kontakte s klientmi a pacientmi (personál nemocníc, ambulancií a lekární), návštevníkov zdravotníckych a sociálnych zariadení, pacientov v čakárňach a ambulanciách lekárov či zákazníkov lekární. Znamená to azda, že nás bude nútiť i budúcu zimu nosiť povinne respirátory pri chrípke?

A ešte jedna pozoruhodnosť ochorenia – digitálne covid pasy

https://www.ezdravotnictvo.sk/sk/-/platnost-digitalnych-covid-preukazov-e%C3%9A-s-posilnujucou-davkou-je-neobmedzena

Podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2021/953 má digitálny covid certifikát (DCC) po základnej očkovacej schéme platnosť 270 dní (9 mesiacov). Tí, ktorí absolvovali aj posilňujúce očkovanie (3. alebo 4. dávku), Podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2021/953 má digitálny covid certifikát (DCC) po základnej očkovacej schéme platnosť 270 dní (9 mesiacov). Tí, ktorí absolvovali aj posilňujúce očkovanie (3. alebo 4. dávku), majú platnosť DCC neobmedzenú.                                                                                                                                                                          Pri osobách do 18 rokov je neobmedzená platnosť DCC už po absolvovaní základnej očkovacej schémy…

Dobre čítate, neobmedzenú – no hotový zázračný doklad to je.

 

Elena

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8986939x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie