Založ si blog

Hm 3. – Vrahyňa Božka. . .

Prepustili na slobodu „Brutálnu Božku“ – ako médiá nazvali vrahyňu.

V súvislosti s tým prípad dvoch brutálne utýraných bezdomovcov zarezonoval niektorými médiámi na Slovensku. Vražda sa odohrala v roku 1997 – a tých dvoch bezdomovcov utýrali 4 ďalší bezdomovci skutočne hrozným spôsobom,  Smiali sa na tom, ako ich obete kričia od bolesti, detaily činu popisuje článok v linku

https://www1.pluska.sk/krimi/jedna-najbrutalnejsich-kriminalniciek-je-25-rokoch-slobode-co-ma-tato-vrahyna-rovasi/4

A tak v blogu dnes uvažujem nad páchateľmi podobných činov.

 

Článok v nižšie uvedenom linku popisuje jej život na slobode po 23 rokoch. Už deviaty mesiac brázdi slovenské ulice

https://www1.pluska.sk/krimi/exkluzivne-prve-slova-brutalnej-bozky-23-rokoch-vazenia-toto-je-zivot-nestoji-nic

Vydesilo ma v článku najviac to, že vyštudovala za zootechničku v Liptovskom Mikuláši. Preboha, začnime už konečne robiť dôsledný výber do profesie – aby sa k práci so zvieratami nedostávali anetickí psychopati. 

Otvorene – pri čítaní článku som si uvedomovala, ako sa psychopatia skutočne v čase nemení. Ani slovo súcitu s obeťami, ktoré utýravala niekoľko dní. Ani slovo ľútosti nad činom – len bagatelizovanie a výhovorky – bola opitá, aj lump spolupáchateľ na ňu zvalil všetku vinu. Ani slovo porozumenia pre iných – jedine veľká sebaľútosť. Rodina za ňou nechodila na návštevy, to jej priťažilo – lebo nikto jej neposielal peniaze a aj v posudku mala, že nemá zázemie. No teda, nemali by nakoniec tú rodinu potrestať?  Ani náznak toho, že jej je ľúto, ako ona sama svojim činom sťažila život i svojej rodine – lebo i na nich iste mnohí pozerali cez prsty. A hej, pravdaže, nikde ani slovo o tom, že jej blízki chýbali – len že kvôli ich nechodeniu mala tie vyššie uvedené nevýhody.

 

Má zdravotné problémy so žalúdkom i nohami, no tak sa jej poskladáme i na ich liečenie, však? Teraz dostáva „iba“ 70 eur na mesiac. 5 rokov vraj šila topánky, ako píše jeden z článkov.  Sama uvádza, že nepracovala ani vo väzení, hoci mohla. Ani teraz nemá prácu, ako inak, len prázdne fľaše zbiera. Ale chcela by dotykový mobil s internetom a facebookom. Nie napísať blízkym tých, ktorým brutálne zabila deti a ospravedlniť sa, nie ísť na hroby obetí a zapáliť im aspoň raz sviečku. Nie začať robiť niečo užitočné, aby vrátila spoločnosti to, čo minula svojim pobytom v base.

Za 23 rokov sme sa jej pritom vyskladali slušnú kopu peňazí na väzenský pobyt. Celkom presne ich uviesť neviem, pretože sa v priebehu rokov výdavky na deň menia, narastajú a mení sa aj hodnota peňazí v čase inflačne. Uvediem vás do obrazu – napríklad v base v Trenčíne na jednu väznenú osobu na deň boli v roku 2018 náklady vyše 101 eur, v roku 2020 už boli tie isté náklady vyše 150 eur na deň. Priemerne  mali na deň 222 väzňov, takže za rok 12, 2 miliónov.

https://web.ac-mssr.sk/wp-content/uploads/2021/Statisticka_rocenka_2020/ZJVS/Ro%C4%8Denka%202020.pdf

Kristepane, za kvalifikovanú prácu nám toľko štát nezaplatí, koľko vynaloží na jedného kriminálnika v base. 

 

A to je len jedna väznica. Len jeden rok. Obrovské peniaze by sme ušetrili, keby sme nemali na krku kriminálnikov. O koľko vyššie by mohli byť u nás dôchodky? O koľko viac nemocníc by sme mali? Ako by sme zlepšili život ľudí s postihnutím bezplatnými rehabilitáciami a kúpeľnými liečbami? Aké útulky pre zvieratá s pomocou štátu pravidelnou by sme mohli vybudovať? Aké by mohli byť naše cesty, životné prostredie? O koľko lepšie platy by sme mohli mať? O koľko viac by sme mohli oddychovať, keby sme ustavične nesolidarizovali s kadejakými nezodpovednými lumpami?

Namiesto toho sa skladáme na život rôznym darebákom – robíme čoraz viac a čoraz dlhšie.

Pritom nejde len o výdavky na pobyt v base. K tomu prirátajme nepriame náklady – že ak človek má deti a nepracuje, aby ich živil, musia sa im poskladať na živobytie a na všetky ich životné náklady  (školstvo, zdravotníctvo, sociálne služby) iní ľudia, ktorí pracujú. Ak niekto nezarába  a nedáva na generačnú dôchodkovú solidaritu, musí na jeho rodičov vyrobiť niekto iný, aj na ich výdavky v zdravotníctve a v sociálnych službách,

Kladiem si čoraz častejšie otázku, o koľko času nášho života a o koľko našej životnej úrovne nás okradnú tí, ktorí žijú nezodpovedne. A cítim čoraz menej ochoty sa s nimi deliť a niesť dopady za ich nezodpovedný život.

 

 

 

Elena

 

K diskusii  mirsa  Nezodpovednosť je ľudská vlastnosť. A popisovaná situácia je problém nezodpovedného majiteľa, nie psov, Možno si to ani neuvedomuje, jednoducho mu to treba jasne povedať. Ak by pokračoval v tomto správaní, stačí podať sťažnosť správcovi bytovky.

 

milan1  Ďakujem za upozornenie. Základom však je, že na jeden deň pobytu väzňa dáme sumu, ktorú nedostane pracujúci človek na kvalifikovanú prácu – a to z tej sumy pracujúci živí celú svoju rodinu, A nedostáva ju za víkendy. Suma rátaná na väzňa je denná jednotka, a náklad iba na neho samého. Samozrejme, ako som uviedla v článku, popri priamych nákladoch sú i náklady na to, čo by mal väzeň zaistiť svojou poctivou prácou – živobytie pre deti a generačnú solidaritu rodičom – aj tieto náklady namiesto neho dávame.

Akotak 10. – S vydieračom urobme krátky proces. . .

25.07.2024

Akosi nedokážu správne rozlíšiť a pomenovať realitu podaktorí, povedala som si. Lebo médiá, ako dokladuje článok v linku, označujú Maďarov za vydieračov voči Ukrajine https://www.a3sport.sk/batoh/87851-hot-shot-se-amethyst-purpleviolet?_gl=1*1wro0sg*_up*MQ..*_ga*MTk4NzYyODY2Ny4xNzIxODQzNTk4*_ga_771GRED39S*MTcyMTg0MzU5Ny4xLjEuMTcyMTg0MzY1My4wLjAuMA.. To vážne? Novinári naši, [...]

Akotak 9. – Pán Kaliňák, tešíme sa s Vami. . .

24.07.2024

Ach, americké krápy dorazili – ako píše článok v linku No, radosti máme ako keby sa Ježiško znovu narodil, poviem vám. Článok v linku popisoval ich príchod [...]

Akotak 8. – Viete kde je zlatá baňa na Slovensku?

22.07.2024

Nie, neposielam vás zlatú žilu hľadať kamsi do hôr. Ani ryžovať zlatý piesok na brehy slovenských riek. Oveľa lepšie sa ryžuje na úplne iných miestach. Konkrétne v štátnej akciovke Slovensko IT. Remišová chcela týmto počinom usporiť tretinu vynakladaných finančných prostriedkov v rámci štátneho IT. Nuž, cieľa sa zjavne minula – lebo namiesto úspor sa [...]

Bomburáčik, Horehronie

Neviete kam na výlet? Horehronie ponúka letné hity. Zbojnícka strela, Bomburáčik či rodný dom slávnej slovenskej spisovateľky

27.07.2024 06:00

Kraj bohatý nielen na krásnu prírodu, ale aj rôzne atrakcie, ponúka tiež hviezdne divadlo pod Chramošským viaduktom s romantickým piknikom pod rúškom noci.

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,927
Celková čítanosť: 9301747x
Priemerná čítanosť článkov: 3178x

Kategórie

Archív