Založ si blog

Pravdu na stôl 6. – OECD je horšie ako medvede. . .

Medvede tu vybiehajú a pobiehajú vystrašené a vydesené. A my rovnako.

Tí, ktorí prežili stretnutie v Liptovskom Mikuláši s medveďom, sú iste riadne vydesení. My ostatní podvedome tiež – uvedomila som si. Vracajú sa mi sny, konečne po rokoch od synovej smrti sa mi občas niečo sníva. Ten z dnešnej noci mi medveďa priplietol. Dvere som držala zvnútra, cez dieru v nich medveďovi kus ňufáka dnu trčal. Potom mi to preplo do šamanského posolstva, že medveď ma bude sprevádzať – lebo medveď cez tie dvere ľudským hlasom povedal, že sa ho mám konečne prestať báť. Hrôzy si vždy znášala potichu, povedal zrazu Zámer sveta, ktorý stál po mojej ľavici. Mňa sprevádza môj strach, povedala som ticho. Nie je tvoj, pusť sa ho, odpovedal Zámer sveta. A sprevádzať ťa má medveď, dodal pokojne. Ešte i Ty začínaj s tým, chcela som odpovedať, no všetko začalo víriť – a prebudila som sa.

Nechcem stretnutia s medveďmi bagatelizovať – som si vedomá, že stačilo trochu menej šťastia a v Liptovskom Mikuláši mohli byť dopady oveľa horšie. Lebo zviera bolo v strese, a jeho reagovanie v tej situácii bolo nepredvídateľné. Medveď bol tiež vydesený, alebo si niekto z vás myslí, že sa túžil poprechádzať po Liptovskom Mikuláši? To, čo tam medveď robil, bolo len reaktívne obranné správanie – myslí si azda niekto z vás, že keby skutočne chcel útočiť na tých ľudí ako na korisť, že by to skončilo škrabancami?

Rozumiem strachu všetkých, ktorí sa s medveďom kdekoľvek stretli, aj tých, ktorí majú obavy z možného stretnutia s nimi. Keď sa jedna z mojich dcér pri rannom behaní za zdravím s medveďom stretla pred pár rokmi, u nás, strach v nej zostal natoľko, že i minulý rok na prechádzke Brdárkou ma presviedčala, že tie posedy v sade majú určite kvôli medveďom. A aj ja som po tom jej stretnutí s medveďom vtedy chodila skorým ránom v šere nejaký čas s obavou pri praskote konárikov v lese k busu do práce.

Nerozumiem svetu medveďov natoľko, aby som vedela, či ich je skutočne tak priveľa. Ale ja už nerozumiem ani svetu ľudí – povedala som si, keď som pred pár dňami čítala o tom ako nejaká pani zaútočila nožom na svojho manžela a jeho novú priateľku – pretože žijem vo svete, kde manžel má manželku a nie ešte aj priateľku, ak by akúkoľvek ďalšiu ženu popri manželke zháňal, tak by sa nazývala šlápotou.

No i tak s medveďmi súcitím. Treba naozaj realisticky posúdiť ich počty a mali by sme nechať medveďom nejaký priestor, kde by mali pokoj od nás –  jednoducho neloziť po piatom ochrannom pásme a kdekade. Ibaže vysvetlite to tiežturistom a donúťte ich, aby to rešpektovali. Nie je predsa riešením problému vytĺcť všetky medvede. Myslím, že na nás nechcú naraziť o nič viac, ako my na nich.

 

Vyplížila som sa na balkón. V mrazivom vzduchu skorého rána žiarili na horizonte trblietavobiele oblaky. Ach, nechcem tu zasa zimu, žiadne sneženie, už prosím nie, mala som na pamäti predpoveď počasia o prichádzajúcom opätovnom ochladení. Pred očami som mala fotky z rozkvitnutej Nitry, stromy obsypané bielymi a ružovými kvetmi, ktoré mi poposielalo moje študujúce dieťa. U nás jar robí len prvé nesmelé krôčky, tak o mesiac sa tu v horách oneskoruje. A to ju ešte vidím len z balkóna – chirurgický zákrok na zuboch začal moju šnúru s antibiotikami a bolesťou, a potom dcéra domov i virózu priniesla, takže antibiotikový kolotoč opätovne roztáčam netrpezlivo.

Čo ma má naučiť toto, povedala som Zámeru sveta znechutene. Nesmierne ho to pobavilo. Keby si sedela na zadku a konečne oddychovala, mohla si už byť v pohode, musím ťa nejako zastaviť, povedal lakonicky. Nebolo k tomu čo dodať, knihu nestíham vziať do ruky ešte ani teraz. Pripadala som si ako najhoršia sľubotechna sveta, lebo stále riešim termínované veci.

Prikývla som, má pravdu.

Musím si určiť priority jasne, a naozaj sa ich držať. Ale i tak som popri všetkom, čo ešte riešim, stihla aspoň jednu vec navyše. OECD som napísala. Lebo to je tá správna priorita – povedala som Zámeru sveta – veď  nápady tej bandy o tom, čo máme robiť na Slovensku, sú stokrát horšie, ako keby sa Slovenskom hnala črieda medveďov.

 

OECD navrhlo našej vláde vo svojej ekonomickej správe pre Slovensko, aby veľkej skupine dôchodcov odňala 13. dôchodok, a takisto aj to, aby zaviedla zdanenie dôchodkov. 

Hovorí o tom článok v linku

https://openiazoch.zoznam.sk/financie/zrusit-trinasty-dochodok-bohatym-ci-zdanovat-penzie-na-to-zabudnite-reaguje-rezort-prace-na-odporucania-oecd/

Keby sme mali na čele našich progresívcov, iste by ich návrhy s radosťou prijali. Prezradím vám, že Ficova vláda včera ich návrhy odmietla. A ja len dúfam, že rovnako premyslene a rozvážne Slováci budú voliť aj prezidenta. Proslovensky orientovaného, ktorý sa vyzná v legislatíve. Osobne som presvedčená, že sa mala ujasniť otázka ohľadne legitimity Pellegriniho kandidátky, aby povolebne v prípade jeho výhry nenastalo šalabachtrovanie ohľadne legitimity.

Krucinál, však taký spolok ako OECD nám bol čert dlžný, povedala som si. Dala som im preto koment na facebooku – veď nech prídu na Slovensko podiskutovať s verejnosťou o ich nápadoch

Na základe medializovanej informácie, že OECD Slovensku navrhuje niektorým dôchodcom u nás odnímať 13. dôchodky, či aj zdaňovať dôchodky, by ma zaujímalo, aké platy a následné dôchodky majú tí experti OECD, ktorí to navrhujú. Či majú reálnu predstavu o cenách a životných nákladoch na Slovensku. Slovenskí dôchodcovia ich určite radi privítajú na verejnej diskusii o ich návrhoch. Tiež by bolo hodné úvahy to, koľko prispieva Slovensko na členstvo v tomto spolku. Na rozdiel od expertov OECD výrazný priestor na úspory na Slovensku vidím v zrušení pomoci Ukrajine napríklad – lebo ak nemám peniaze, nemôžem hostiť susedov. A samozrejme ďalším zdrojom je rozsiahla skupina cca 160 000 dlhodobo nezamestnaných ľudí, v čase kedy dovážame pracovníkov dokonca zo vzdialených ázijských krajín. Odporúčam preto expertom OECD, aby svoje odporúčania na zlepšenie ekonomickej situácie v SR zamerali týmto smerom.

Aj vy im píšte na ich facebook komenty, ak sa s mojim názorom stotožňujete.

 

Lebo poviem vám – myslíme si, že našim najväčším problémom je medveď pobiehajúci Liptovským Mikulášom. No toho odstrelia za 5 minút, u „expertov“ OECD, ktorí nám navrhujú opatrenia v štýle rušenia trojročnej rodičovskej dovolenky či zdaňovania dôchodkov, také riešenie bohužiaľ uplatniť nemôžeme.

Veru, OECD je horšie ako medvede.

 

 

Elena

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

vezuv

V okolí sopky Vezuv zaznamenali silnejšie zemetrasenie

27.04.2024 11:51

Oblasť okolo sopky Vesuv neďaleko juhotalianskej Neapola dnes ráno zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa.

Dvoch neplnoletých zasiahol prúd, vyliezli na odstavený vlak

27.04.2024 11:29

Dve neplnoleté osoby zasiahol na železničnej stanici v Malackách elektrický prúd. Stalo sa tak po tom, čo vyliezli na odstavený vlak.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9008135x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie