Založ si blog

Pravdu na stôl 5. – Ako môžeme mať novú nemocnicu rýchlo a relatívne lacno. . .

Netajím v mojom blogu, že som srdcom podtatranka, je to môj rodný kraj.

Zakaždým, keď idem smerom na Poprad, prechádzam okolo miesta, pri ktorom mi zovrie smútkom srdce.

A tak keď som dnes objavila dokument o Kvetnici, je to príležitosť urobiť malý výkop za to miesto, aj za príležitosť pre nás všetkých.

 

Takže sledujte

https://www.youtube.com/watch?v=EN_FRkg9RRM

Dokument hovorí o tom, že ten, kto natiahol paprče na túto nemocnicu, mal prepojenie na politikov konkrétnej strany.

No tak skutočne netuším, čo ešte robí Generálna prokuratúra, ktorá údajne mala preskúmavať pozadie podivného osudu nemocnice – je skutočne na pováženie takéto nehorázne zaobchádzanie s majetkom nás všetkých. Ale predstavte si, preskúmavali len chátranie, a nie podivné prevody, ako prezrádza článok v linku

https://spis.korzar.sme.sk/c/22935673/byvala-nemocnica-v-kvetnici-ostava-nevyuzita-ma-noveho-majitela.html.

Ako vysvetlil hovorca Krajskej prokuratúry v Prešove Marián Spišák, trestné stíhanie sa netýka priamo likvidácie nemocnice Kvetnica, ale skutočnosti, ktoré nastali po nadobudnutí majetku nemocnice neziskovou organizáciou Odborný liečebný a sociálny ústav (OLSÚ) so sídlom v Prešove. „Ide o preverenie toho, že zodpovedná osoba neziskovej organizácie sa o jej prioritný majetok riadne nestarala, nechala ho chátrať, čím na uvedenom majetku malo dôjsť k vzniku škody vo výške minimálne 133-tisíc eur,“

Neziskovka, ktorá vznikla len tri dni pred vyhlásením opakovanej ponuky – no to je ale náhoda, že? Život je skrátka plný náhod, teda na Slovensku to platí dvojnásobne.

Aj druhá neziskovka vznikla podobne podivne – tá sa dovlastnila ku druhej časti tejto nemocnice.

 

Bývalý odborný liečebný ústav tuberkulózy a respiračných chorôb v Kvetnici zatvorili pre nedostatok financií v roku 2008.

Dva roky nato Popradský Korzár informoval, že nezisková organizácia Špecializovaná nemocnica respiračných chorôb, ktorá ústav s okolitým parkom vlastnila od roku 2005, ju previedla na inú neziskovú organizáciu.

Prešovská nezisková organizácia OLSÚ sa stala jej vlastníkom po tom, ako ju podľa medializovaných informácií na ňu previedla nezisková organizácia Špecializovaná nemocnica respiračných chorôb, ktorá bola v zriaďovateľskej pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva SR.

Podľa registra neziskových organizácií OLSÚ založil Prešovčan Ján Bync spolu so stavebnou a investičnou spoločnosťou PKB invest, s. r. o. ako právnickou osobou, ktorej bol Bync konateľom. Nezisková organizácia bola založená na poskytovanie zdravotníckej starostlivosti. Bync na otázky ohľadom zámerov OLSÚ s bývalým liečebným ústavom v Kvetnici médiám neodpovedal.

ako píše článok v linku  https://spis.korzar.sme.sk/c/7293625/liecebny-ustav-v-popradskej-kvetnici-chatra-uz-sest-rokov.html

V roku 2019 chceli vytiahnuť od Mesta Poprad za kúpu Kvetnice 950 000 eur.

https://spis.korzar.sme.sk/c/22063920/poprad-moze-kupit-areal-byvaleho-ustavu-na-kvetnici-ponuku-zvazuje.html?ref=av-center

No vidíte, neziskovku si založte v tomto štáte, a nie poctivo putujte do práce na šiestu ráno deň za dňom…

No ale z obchodu zišlo, a v súčasnosti sú tam zasa noví majitelia –  novozaložená neziskovka Blumental – Ústav sociálnej, komunitnej a zdravotnej starostlivosti z Prešova. V máji 2019 sa s ňou navyše zlúčil Odborný liečebný a sociálny ústav Prešov krátko po tom, ako Kvetnicu na predaj ponúkal popradskej samospráve.

Ako zistíme z Finstatu, OLSU už zanikla v roku 2019.

Za Blumentalom stojí podnikateľ s vínom Miroslav Gajko z Bratislavy a jeho biznis partner Michal Ďurkovič z Popradu.

 

Máme tu budovu v krásnom prostredí, s vynikajúcou polohou, v dobrom stave budovy – teda vlastne nie my – kto ju teraz má?

Udeje sa konečne niečo, aby sme sa len bezmocne neprizerali tomu, ako rok za rokom chátra táto nemocnica čoraz viac? Pritom nemocnica slúžila na liečbu pľúcnych i onkologických ochorení. Ako soľ by sa zišla.

Písalo sa o tejto nemocnici kdekade – a nič.

Ako sa dá ukradnúť najväčšia nemocnica na liečenie TBC a respiračných chorôb na Slovensku i v Česku, alebo ako ľahko prísť k majetkom na postkomunistickom Slovensku!

 

Nemocnica je navyše od roku 2015 národnou kultúrnou pamiatkou. Takže to v národnej kultúrnej pamiatke má nejaká firma sklad?

 

No čo na toto všetko dodať?

Som presvedčená, že právnikov, ktorí v tomto štáte zostavili legislatívnu umožňujúcu tieto zlodejiny a lumpov, čo ju poschvaľovali, by mali verejne popraviť. 

 

Elena

 

 

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Mark Rutte

Turecko podporí kandidatúru Marka Rutteho na šéfa NATO. Výhrady má už len Orbán

29.04.2024 16:48

Turecko aj Maďarsko ako členovia NATO predtým vyjadrili výhrady voči Rutteho kandidatúre.

Zuzana Dolinková

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Dolinkovej

29.04.2024 15:42, aktualizované: 16:53

Na odchod ministerky vidia viacero dôvodov, najmä ohrozovanie eurofondov a "netransparentné" rozhodnutie v súvislosti s výstavbou nemocnice na Rázsochách.

Vladimír Pčolinský

Súdny proces v kauze exšéfa SIS Pčolinského by sa mal začať 30. mája

29.04.2024 15:20

Pôvodné obvinenie Pčolinského zrušila Generálna prokuratúra SR

polícia, nehoda, motorka, kuriér

Namiesto brzdy šliapol na plyn. Motocyklista v Bratislave vpálil do pizzerie, zranil dve ženy

29.04.2024 15:06

K udalosti došlo v pondelok pred 11.30 h na Povrazníckej ulici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,856
Celková čítanosť: 9016006x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie