Založ si blog

Ariadna 7. – 20 rokov s NATO. . .

Dvadsiate výročie nášho vstupu do NATO podaktorí minulý mesiac oslavovali.

Odvtedy už prešlo viac ako mesiac, no ja som doteraz uvažovala, čo to vlastne oslavovali. Na nič som neprišla, čo by bolo hodné oslavovania v tejto veci.

Dvadsať rokov sme v tom spolku, a čo dobré urobil pre svet? No nič. Zato výčiny, za ktoré by sa od hanby kanálmi plaziť mali predstavitelia toho spolku, by som na prstoch rúk a nôh nedorátala.

Presnejšie, ani kanálmi by sa plaziť nemali na slobode, mali by v base hniť ako vojnoví zločinci.

 

Stačí, ak sa pozrieme na to, čo spravili Srbom.

Balkánsky syndróm, v rámci ktorého spájali rast rakoviny so zbraňami  s ochudobneným uránom

https://www.zzz.sk/clanok/5666-kosovo-lekari-varuju-pred-balkanskym-syndromom-stupa-pocet-pripadov-rakoviny

NATO vypálilo na ciele v severnom Kosove asi deväť ton munície s obsahom ochudobneného uránu.

Ako uvádza článok v linku z roku 2017

https://plus7dni.pluska.sk/zahranicie/prudky-narast-nadorovych-ochoreni-srbsku-mozu-to-letecke-utoky-nato

Na jar 1999 v dôsledku kosovského konfliktu padlo na vtedajšiu krajinu Srbsko a Čierna Hora za sedem dní vyše dvadsaťtisíc ton výbušnín. Už vtedy sa na denný poriadok dostala diskusia, či a aké dôsledky môže mať bombardovanie na zdravie miestnych obyvateľov z dlhodobého hľadiska. A táto debata je aktuálna dodnes. Najnovšie štatistiky totiž naznačujú, že v Srbsku prudko narastá počet nádorových a autoimunitných ochorení, tiež sa rozmáha sterilita mužov. Podľa belehradských zdrojov je Srbsko druhé na svete, pokiaľ ide o počet nových prípadov rakoviny prsníka, každý deň diagnostikujú nádor trinástim ženám. Krajina je na popredných priečkach aj v detskej rakovine.

Ako obyvateľom NATO pomáhalo, pouvažujte sami.

V tom istom článku doktorka Grujčičová zdôrazňuje, že nejde len o ochudobnený urán. „NATO bombardovalo aj chemické továrne a škodlivé látky sa dostali do vzduchu, vody, pôdy, dostali sa do reťazcov výživy,“ tvrdí. „V dôsledku náletov sa spotrebovalo toľko kyslíka, koľko všetky živé organizmy v Srbsku spotrebujú za 50 rokov. Len do Dunaja sa dostali tri tony ortuti, do prírody sa uvoľnilo 165 ton fluorovodíkovej kyseliny…“

Skutočne je čo oslavovať, že toto vystrája spolok, do ktorého sme sa nahrnuli.

No Dzurinda sa za svoje krvavé ruky v tej udalosti nehanbí, ako sám vyhlásil. Čo na to dodať? Presne to som si o ňom myslela.

 

A ešte jedna vec z toho vyplýva – ak chce Európa „zelenú dohodu“, predovšetkým treba prestať celosvetovo zbrojiť. A ak chceme uchrániť naše deti a vnukov od utrpenia, mali by sme na takom zozelenení sveta trvať my.

 

Pútavý aktuálny článoček v Pravde tiež hovorí o tom, že tisíce vojakov zabíjajú zbrane s ochudobneným uránom

https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/708906-tisice-vojakov-zabija-rakovina-mozu-za-to-zbrane-s-ochudobnenym-uranom/

Veríte ale tomu, že zabíjajú iba vojakov?

Pritom zbrane s ochudobneným uránom Briti aj USA navláčili na Ukrajinu. Tým ohrozujú aj nás – nielen možným šírením „miernej rádioaktivity“ i k nám, ale aj usádzaním „miernej rádioaktivity“ v ukrajinskej pôde a následne v potravinách, ktoré nám tu statočne pretláčajú.

Niektorí môžu oponovať, že rádioaktivita je v tých zbraniach nízka. Ako uvádza článok v linku

https://www.ta3.com/clanok/900399/na-ukrajinu-putuje-municia-s-ochudobnenym-uranom-co-o-nej-vieme-a-ake-ma-rizika-

Manipulácia s takouto muníciou „by sa mala obmedziť na minimum a malo by sa nosiť ochranné oblečenie (rukavice)“, upozorňuje Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu. Agentúra takisto upozorňuje, že ochudobnený urán je skôr toxická chemikália ako radiačné riziko. Častice látky vo vzduchu sa môžu vdýchnuť alebo prehltnúť, a hoci väčšina z nich sa opäť vylúči, niektoré sa môžu dostať do krvného obehu a spôsobiť poškodenie obličiek. „Vysoké koncentrácie v obličkách môžu spôsobiť poškodenie a v extrémnych prípadoch zlyhanie obličiek,“ uvádza MAAE.

No nie je vám jedno, akým spôsobom vám uránom drahíspojenci poškodia zdravie? Tie zbrane evidentne zdravie poškodzujúce sú.

 

Dokonca našadraháEÚ v roku 2008 mala na stole návrh na zákaz používať ochudobnený urán

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/RC-6-2008-0219_CS.html?redirect

popri inom v ňom uvádza, že

4. v souvislosti s budoucími operacemi naléhavě vyzývá členské státy, aby při operacích EBOP nepoužívaly zbraně obsahující ochuzený uran a aby nevysílaly vojenský ani civilní personál do oblastí, v nichž nelze zaručit, že zde nebyl nebo nebude použit ochuzený uran;

5.  naléhavě vyzývá členské státy, Radu a Komisi, aby svému vojenskému a civilnímu personálu vyslanému na misi a jejich profesním organizacím poskytly úplné informace o tom, zda je pravděpodobné, že v místě jejich působení je nebo by mohl být užíván ochuzený uran, a aby přijaly odpovídající ochranná opatření;

6.  vyzývá členské státy, Radu a Komisi, aby v případě, že se potvrdí negativní účinky ochuzeného uranu na lidské zdraví a životní prostředí, sestavily ekologický seznam oblastí, které jím byly kontaminovány (včetně oblastí, kde jsou testovány střely), a aby plně podpořily – i finančně – projekty, které by mohly pomoci obětem a jejich příbuzným, a sanační operace v postižených oblastech;

7.  důrazně opakuje svou výzvu, aby všechny členské státy EU a NATO zavedly moratorium na používání zbraní s ochuzeným uranem, aby vynaložily větší úsilí k dosažení jejich úplného zákazu a aby tento typ zbraní systematicky přestaly vyrábět a nakupovat;

8.  vyzývá členské státy a Radu, aby šly příkladem v úsilí o vypracování mezinárodní úmluvy (ať na půdě OSN nebo prostřednictvím koalice států ochotných ke spolupráci) o zákazu vývoje, výroby, shromažďování, přepravy, testování a používání zbraní obsahujících uran, jakož i o zničení či recyklaci stávajících zásob, pokud vědecký výzkum s konečnou platností prokáže škodlivost těchto zbraní;

 

Sú dlhodobo realizované početné štúdie. Napríklad ako uvádza štúdia Velingiriho z roku 2023

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37329943/

Početné experimentálne výskumy ukázali, že vystavenie uránu pri práci a v životnom prostredí môže mať za následok širokú škálu zdravotných problémov. Podľa najnovších experimentálnych výskumov sa urán môže po expozícii dostať do mozgu a spôsobiť neurobehaviorálne problémy, ako je zvýšená pohybová aktivita, narušenie cyklu spánok-bdenie, slabá pamäť a zvýšená úzkosť. Presný mechanizmus, ktorý stojí za faktorom neurotoxicity uránu, však stále nie je známy. Tento prehľad sa zameriava predovšetkým na stručný prehľad dopadu uránu, jeho spôsob expozície do centrálneho nervového systému a pravdepodobný mechanizmus pôsobenia uránu pri neurologických ochoreniach, vrátane oxidačného stresu, epigenetickej modifikácii a neuronálnych zápaloch.

Štúdia z roku 2023, ktorú pulikovali Catro et al.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36914734/

poukazuje na nefrotoxicitu, pri vystavení vplyvu uránu prostredníctvom dýchacích ciest.

 

Do zadku treba nakopať všetkých treba, ktorí zbrane s ochudobneným uránom vyrábajú a do sveta rozvláčajú – načo sú nám takí spojenci, ktorí nás takto ohrozujú?

Som za to, aby výrobcov a používačov zbraní tohto druhu na základe doteraz známych rizík a možných škôd na zdraví a životnom prostredí medzinárodný tribunál súdil a aby boli povinní všetky spôsobené škody nahradiť v plnom rozsahu. Potom už ani zákaz výroby týchto zbraní do budúcna nebude potrebný, lebo tým všivákom nezostane po úhrade spôsobených škôd ani na suchý rohlík.

 

Je skrátka najvyšší čas urobiť kroky k mieru. Ak to nejde rozumným vysvetľovaním, potom treba použiť názorný príklad.

A tak tlieskam autorovi nápadu, že ak na základe podaného trestného oznámenia voči organizátorom a účastníkom zbierky munície pre Ukrajinu

https://www.facebook.com/photo/?fbid=7307662156022828&set=pcb.7307668892688821

 

nebude v tomto štáte vyvodená trestnoprávna zodpovednosť, potom okamžite začne organizovať zbierku na muníciu pre HAMAS.

Takže tento štát má na výber – buď sa konečne rozhýbe a začne trestnoprávne riešiť pravdepodobne organizovanú zločineckú skupinu podľa platnej slovenskej legislatívy, alebo sa tu rozbehne zbierka munície pre HAMAS.

 

Nie, nečakajte odo mňa súcit a pochopenie pre tých, ktorí tu zbierkujú na zbrane pre Ukrajinu. Aj tie zbrane s ochudobneným uránom pre nich nakupujete, vy zbierkovači?  O koľko sa zväčšia rady mŕtvych ľudí kvôli vám?

 

Elena

Lebo 2. – Harabin má pravdu. . .

18.05.2024

Harabin navrhol rozpustiť Progresívne Slovensko. Pokladám ho za múdreho a rozhľadeného človeka, na rozdiel od mnohých iných má schopnosť anticipovať. Plne sa stotožňujem s jeho návrhom. Návrh na rozpustenie strany by mal podať generálny prokurátor, takže Žilinka by sa mal rozhýbať k činu. Šimečkov včerajší preslov o atmosfére v spoločnosti je falošný [...]

Lebo 1. – Taký milý a tichý pán. . .

17.05.2024

Ako to už býva, zmäť informácií sa objavuje aj v prípade páchateľa atentátu proti premiérovi. Nejdem osobnosť páchateľa rozoberať zoširoka, len na pár aspektov situácie poukážem. Prekvapenie susedov a jeho blízkych ma prekvapuje. Vraj milý a tichý pán to bol – no tak o ňom veľa nevedeli, akoby sa o neho zaujímali len tak povrchne. Zato jeden z jeho známych [...]

Cesta duše 11. – Nájsť sa môžeme, len keď sa stratíme. . .

16.05.2024

Po nepohode posledných hodín, spojenej s útokom na premiéra, som sa spomienkami vrátila do okamihov pohody. Nedeľa bola sladká ako jahody s medom. Kopce a svahy sa zeleneli v mnohorakých odtieňoch. Vietor v jednom okamihu prudko kýval koruny stromov, potom zasa chvíľu hnal drobné biele obláčiky ako poskakujúce kozliatka kamsi za obzor šírou pláňou belasej oblohy. Vzduch [...]

vojna na Ukrajine, Petrohrad, Rusko

ONLINE: Útok na Charkov vyšetrujú na Ukrajine ako vojnový zločin

19.05.2024 07:35, aktualizované: 09:03

Ukrajina obvinila Rusko, že zámerne cieli na civilistov v Charkovskej oblasti a preto raketové útoky vyšetruje ako vojnový zločin.

SR Handlová vláda výjazdové rokovanie streľba Fico TNX

Akýkoľvek trest môže byť pre strelca doživotný. Vyšetrovanie atentátu na Fica by mali dokončiť o pár mesiacov, hovorí odborník

19.05.2024 07:00

Bývalý elitný vyšetrovateľ vysvetlil, ako by mali vyzerať kroky organov činných v trestnom konaní v najbližších dňoch

India, hory, Himaláje, Dharmsala

Telá americkej horolezkyne a jej nepálskeho sprievodcu zniesli zo Šiša Pangmy

19.05.2024 06:12

Tím horolezcov zniesol telá americkej horolezkyne a jej nepálskeho sprievodcu, ktorí vlani zahynuli v lavíne na hore Šiša Pangma v Tibete.

ŠTS, Kaliňák

Prísne opatrenia a sľub atentátnika. Súd ho poslal do väzby: Fica čakajú kľúčové hodiny, politici sa hádajú

19.05.2024 06:00

Premiér je pri vedomí a Kaliňák od neho dostal inštrukcie, vláda funguje ďalej. Atentátnika poslal súd do väzby, no rozhodnutie nie je právoplatné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,875
Celková čítanosť: 9080790x
Priemerná čítanosť článkov: 3159x

Kategórie

Archív