Založ si blog

Blýskanie na časy 10. – Mali by odvolať Dolinkovú?

Úvodom odpoviem na otázku z nadpisu blogu. A prečo by ju mali odvolávať? Povedzme si otvorene – nie je určite menej schopná ako kopa ministrov pre ňou. Sú tiež veľmi čitateľné tlaky, ktoré sú na ňu vyvíjané, a na základe ktorých koná.

 

V zdravotníctve je bordel, nebudeme si klamať – ibaže vypratať Augiášov chliev je nad sily jednej Dolinkovej. Čo vám poviem, to by som ani ja neustála – a to by som na rozdiel od nej nedávala energiu do predvádzania outfitov.

Je nutné, aby ju podporila celá vláda, lebo sú nutné systémové zmeny v slovenskom zdravotníctve.

Prvou z nich je navrátenie verejného charakteru zdravotníctvu ako služby štátu pre ľudí. Jasné, že pri súkromníčení poisťovní, firiem a lekárov a ich biznisziskoch nedokáže zaistiť sociálny charakter zdravotníctva, a vzniká tým tlak na zavádzanie všemožných poplatkov pre pacientov. Zrušiť možnosť ziskov zdravotných poisťovní, aj zdravotníckych firiem všetkého druhu je nutné – lebo to robí šarapatu – rozchytali si ziskové činnosti a zvyšok nech sa stará štát. Štát stráca kontrolu nad kadejakými neziskovkami a prechod nemocníc na akciové spoločnosti je zlý nápad, skutočne veľmi zlý z pohľadu pacientov i zamestnancov nemocníc – lenže nie je to nápad Dolinkovej, tá je len realizátorka – netlačí nás náhodou k tomu naša drahá Európska únia v rámci Plánu obnovy?

Druhou z nich je nutnosť zrušiť zdravotníkom platový automat. Odpochodovať s hanbou zo Slovenska mal ten idiot, ktorý ho zaviedol, lebo to zvyšuje zadlžovanie nemocníc. Zdravotníci berú platový automat ako samozrejmosť a neuvedomujú si, že ak si nevyrobia na platy, tak si nevyrobia ani na ich ustavičné zvyšovanie a situáciu ich ustavičným rastom len zhoršujú. A to Európsky súd rozhodol o povinnosti štátnych nemocníc vyplatiť dlhy dodávateľom, takže miliardu bude potrebné dať na to. Nedá sa donekonečna zvyšovať ceny výkonov len preto, že si každoročne pridávajú na platoch.

Nepochybujem, že budú robiť trucopatrenia – veď už aj zbierajú organizovane výpovede z nadčasových hodín. Na jednej strane ich v tomto podporujem, lebo dlhodobo realizované nadčasy nie sú dobré, lebo vyčerpaný človek má vyššie riziko chyby. Štát mal už dávno riešiť personálny deficit zdravotníkov.  Na druhej strane ale pokles platu po vzdaní sa nadčasov nech lekári neskúšajú potom riešiť vydieraním, aby sa im zvýšili platy základné. Celá tá ich nenažraná vydieračská filozofia je zlá, lebo nemôžu mať jedni platy rovnaké ako na Západe, a ostatní niekoľkonásobne nižšie ako ich profesia v západných krajinách.

No a ako pozerám, už vydierať opätovne začali

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/724950-slovenski-lekari-v-platoch-uz-predbehli-ceskych-aj-tak-pre-konsolidaciu-avizuju-vypovede-nespokojni-su-aj-sestry/

Všetkým nech berú, len im nie – a to sa niektorí z nich nehanbia pacientov objednávať len cez objednávaciu službu za poplatok, aj na kontroly.

Treťou z nich je personálne stabilizovať zdravotníctvo. Napríklad zaviazať v úvode štúdia medicíny lekárov a ďalších budúcich zdravotníckych pracovníkov odpracovať minimálne 5 rokov v slovenskom zdravotníctve, pričom PN a materské by túto dobu o ten čas predĺžili. V slovenskom zdravotníctve fušeri dlhodobo robili problémy všetkého druhu. Už v roku 2012 som upozornila listom Charty 2012 vládu, že chýba systematické riešenie zdravotníckej siete – personálne plánovanie. Nikoho z nich nezaujímalo, čo bude za pár rokov, že starnúci personál bude treba nahradiť kvalifikovanými ľuďmi. Netuším, či si mysleli, že medzitým mimozemšťania dorazia a že tí k nám dopravia samých lekárov a inžinierov, podobne ako nelegálni migranti – alebo na aký zázrak čakali, opatrenia ale neboli realizované žiadne. Je potrebné zvýšiť počty študentov v zdravotníckych odboroch, ale skutočne s povinným zaviazaním o odpracovaní aspoň 5 rokov po skončení školy.

 

Osobne by som na Dolinkovej mieste ihneď riešila pandemické zlyhania nemocníc. O zlyhaniach hovoriť možno, lebo šanca na prežitie pacienta bola v niektorých nemocniciach niekoľkonásobne nižšia, ako v iných. Lebo by sa odhalili miesta, kde  je potrebné kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti podstatne zvýšiť, doškoliť personál.

Ale aj chápem, že to nerieši, lebo rozhýbať by sa musela jednotne vláda – a riešiť pandémiu ako celok, náhradu škôd, ryžovania na kovide. A hlavne – skutočnosť, že vládni predstavitelia v spojení s cudzou mocnosťou tu nútene testovali opakovane pod existenčnou hrozbou národ a dodne nevieme, komu tie výsledky šli. Je úplne jedno, či to bol spojenec alebo nespojenec, ten britský agent Pavelka, toto sa kvalifikuje ako VLASTIZRADA jednoznačne. Takže prečo ju vláda nerieši?

 

Vyriešiť dnešnú situáciu slovenského zdravotníctva dokážu len systémové opatrenia – tie musí robiť vláda ako celok.

Takže ak chcú odvolávať Dolinkovú, mali by odvolávať celú vládu.

 

Elena

 

K diskusii maguso1975   No priamo to napísané nenájdete, podľa mňa to ale je v pozadí tej „optimalizácie siete“, preto som to dala ako úvahu s otáznikom. Inak, zisky súkromných poisťovní sú tvorené z čoho? Nie zo zdravotných odvodov poistencov, t. j. z toho, čo by mali poistenci  na zdravotnú starostlivosť pre seba, ak by sa o nich nestarali súkromné zdravotné poisťovne?

stredoslovenský Bača    Štát by mohol byť, ale nebol by,  a dopadli by sme zrejme rovnako ako aj v Nemecku, kde sa situácia v nemocniciach výrazne zhoršila, keď sa zmenili na akciové spoločnosti.

Blýskanie na časy 9. – Poprichádzajú ľudia o byty v bytovkách?

23.09.2024

Pozrime sa teraz spolu, ako „sa“ u nás dlhodobo pripravujú špinavosti. Cielene a zákerne. Hoci my sme nikomu nič neukradli, a špiny, ktoré nám tu rozflákavali miliardy, spokojne pobehujú akoby sa nič nestalo, sme to práve my, obyčajní ľudia, kto sa má uskromňovať ešte viac. Pritom sa dvíhajú ceny všetkého – nikto nehovorí o tom, že trebárs na tavenom [...]

Blýskanie na časy 8. – Ako sa „Európa rozhodla“. . .

23.09.2024

Vedeli ste, že „Európa sa rozhodla“ pomáhať s elektrinou Ukrajine v zime vo veľkom rozsahu – viac ako 4, 5 GWH z potrebných 9 GWH jej spotreby? Sme vraj ako európski spotrebitelia – ako podľa článku v linku https://www.hlavnespravy.sk/ukrajina-v-zime-nauci-europanov-setrit-elektrickou-energiou/3650694 tvrdí šéf Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) [...]

Vetrom neodviate 1. – Pravý a falošný kráľ. . .

21.09.2024

Myšlienky mi v nočnom nadráne poletovali popri téme expertnosti k jednej prednáške – ako som nedávno v blogu prezradila, jednu celodennú prednášku dávam dokopy. Kedysi som o expertnosti v blogu písala vo vzťahu ku prezidentom https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/01/12/poriadne-nahlas-8-byt-expertom/ čílsku prezidentku Michelle Bacheletovú som ako príklad spomenula, [...]

michal šipoš, igor matovič

Má Matovičovo hnutie šancu na reparát? Politológ: Je ešte uzavretejšou „sektou“ než bolo kedysi

28.09.2024 11:00

Po roku od volieb si Pravda pripravila anketu s predsedami poslaneckých klubov a zhodnotenie pôsobenia a kľúčových momentov parlamentných strán.

Libanon, Hizballáh, Hassan Nasralláh,

Zabili sme vodcu Hizballáhu Nasralláha, oznámil Izrael: Dostaneme každého, kto nás ohrozuje. Irán robí opatrenia

28.09.2024 10:20, aktualizované: 12:19

Izraelská armáda oznámila zabitie najvyššieho vodcu šiitského militantného hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha pri vzdušnom útoku v Bejrúte.

SR Bratislava stretnutie predsedovia strany prezident BAX

Hrabko: Spory vládnych strán majú ďaleko od chaosu za bývalej koalície

28.09.2024 08:22

Verbálne spory vo vládnej koalícii nesmerujú do hĺbky a majú ďaleko k chaosu minulého volebného obdobia, hovorí publicista.

Miloš Zeman

Ľavičiar a tolerantný ateista, autor svojráznych bonmotov. Miloš Zeman oslavuje 80

28.09.2024 08:00

Je jednou z najvýraznejších postáv českej ponovembrovej politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,964
Celková čítanosť: 9474881x
Priemerná čítanosť článkov: 3197x

Kategórie

Archív