Založ si blog

DNES 8. – Ďakujem, pán exprezident Gašparovič alias Veľká zlodejina v malej tabuľke

Nie, nejde o iróniu, ja úprimne hovorím ĎAKUJEM. Aj keď môžeme mať naozaj dosť výhrad voči rôznym krokom bývalého prezidenta – jedno mu nemožno uprieť  – v minulom týždni si u nás zaslúži jedno veľké plus. A je iróniou osudu, že väčšina občanov si to nielenže neuvedomuje, ale o tom ani nevie.

Rozhodnutie nepodpísať novelu zákona o zdravotnej starostlivosti v minulom týždni zdôvodnil prezident výhradami k prílohe č. 3,  ktorá  v čl. III štvrtom bode v prílohe č. 3 uvádza zoznam prioritných chorôb. V skutočnosti ide o zoznam diagnóz hradených z verejného zdravotného poistenia v plnom rozsahu.

O čo ide? Poďme na vec od začiatku.

Slovenská republika určuje svojim občanom povinnosť platiť odvody v rámci povinného verejného zdravotného poistenia. Ide pritom o nemalé peniaze, zdravotné odvody zaplatené pracujúcimi dosahujú 2,7 miliardy eur. Za nezamestnaných občanov, deti, študentov a dôchodcov zdravotné odvody hradí  štát.  Právo na zdravotné poistenie vychádza z Listiny základných práv a slobôd. Verejné zdravotné poistenie zaisťuje poskytovanie zdravotnej starostlivosti a služieb s ňou súvisiacich v rozsahu ustanovenom legislatívou. Zakladá pre každého občana SR na základe zmluvného povinného poistenia právo občana na zdravotnú starostlivosť a zdravotné pomôcky. Právo na bezplatnú základnú a nevyhnutnú zdravotnú starostlivosť garantuje aj Ústava SR (ešte stále platná). Všimnite si ale, prosím, slová základnú a nevyhnutnú. Znamená to, že nie všetkým a všetko má byť hradené, mal by teda existovať  jasne zadefinovaný balík toho čo a komu hradiť. Základnou otázkou v systéme zdravotného poistenia je preto otázka spravodlivosti – t. j. zohľadnenia miery zásluhovosti a miery solidarity. Je potrebné hľadať „zdravú hranicu“ medzi nimi.

Skôr či neskôr sa aj naša spoločnosť bude musieť riešiť otázku spravodlivosti systému poskytovanej zdravotnej starostlivosti pretože sa zvyšujú nároky na vynakladané zdroje v dôsledku starnutia populácie, nárastu chronických chorôb, vysokej miery nezamestnanosti, existencie dlžníkov poistného  a iných vplyvov. Pokladám za dôležité hospodárne narábať                  so zdrojmi vo verejnom zdravotnom poistení. A tiež spravodlivo. Zdravotná starostlivosť je totiž hodnota, ktorú musí niekto zaplatiť.

Zatiaľ funguje systém, v ktorom síce platíme rôznu výšku odvodov (v závislosti od príjmu platcu do istej jeho výšky), ale nedostávame za to nič v balíku služieb navyše. Nechcem tým povedať, že ľudia naozaj bohatí by nemali platiť viac ako nemajetní, lenže v tejto podobe systém je zjavne nespravodlivý voči zamestnancom. 

O tom, že by systém poskytovanej zdravotnej starostlivosti mal byť aj solidárny niet pochýb – mal by poskytovať potrebné ľuďom s postihnutím či s vážnou diagnózou, dôchodcom a deťom. Druhou stranou mince  KOMU ÁNO je otázka KOMU NIE – tam je potrebné zohľadniť mieru zavinenia choroby a následného prístupu k nej v doliečovaní.

Nakoniec – samotný názov zdravotná POISŤOVŇA hovorí o tom, že by mala POISŤOVAŤ.  Za pravdu mi zrejme dajú všetci tí, ktorí sa vyznajú v poisťovníctve v tom, že základom poistenia je otázka poistného rizika.

Je zrejmé, že proti riziku pádu z veľkej výšky sa nebude poisťovať predavačka, s ktorou padne výťah a mala by mať plne hradenú všetku potrebnú zdravotnú starostlivosť – na rozdiel od človeka, ktorý sa štverá pravidelne po skalách, ten by jednoducho poistený pre riziko pádu byť mal.  

Podobne je to s rizikom pri iných chorobách. Je podľa môjho názoru v poriadku, ak hradíme zdravotnú starostlivosť človeku napríklad pri zvýšenom riziku v dôsledku genetickej poruchy. Nie je však v poriadku, ak opakovane poskytujeme zdroje ľuďom, ktorí sa správajú k svojmu zdraviu nezodpovedne. Keďže v iných krajinách odborníci vypočítali tieto riziká (a zaviedli na ich základe aj systém, fungujúci spravodlivejšie ako v slovenskom zdravotníctve) – pozrime sa na ich výpočty. Zistili napríklad, že fajčiar počas života v porovnaní s nefajčiarom odčerpá zo zdrojov zdravotného poistenia 2,5 krát viac a ešte vyššie sú tieto násobky u alkoholikov (a iných závislostí).  Poistenie tohto rizika však v súčasnom zdravotnom systéme na Slovensku chýba.

Ak chceme mať zdravotné poistenie, mali by sme zaviesť systém poistných rizík. Inak premenujme zdravotné poistenie na daň do zdravotníctva. Kým v mnohých krajinách v zdravotníctve existuje zvýhodnenie zodpovedného prístupu poistenca ku vlastnému zdraviu buď formou bonusov (finančných alebo iných výhod) alebo malusov (sankcií pri ohrození vlastného zdravia rizikovým správaním – napríklad platia vyššie poistné odvody), na Slovensku je to presne naopak.

A v tomto duchu je zostavená aj navrhovaná novela zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorú pán exprezident v závere svojej prezidentskej kariéry nepodpísal. Novela totiž určuje zoznam chorôb, za ktoré si poistenec nebude musieť priplácať. Opäť raz tento návrh nijakým spôsobom nezohľadňuje poistné riziká. 

Vyčkajme stanovisko zdravotnej poisťovne, čo je dôvodom tohto uhla pohľadu.

Predná Hora,  18.6.2014

 

 

 

 

Cesta duše 9. – Desať. . .

29.03.2024

Slnečné lúče prichádzajúce po temnote noci. Zlátia svet a dávajú mu hrejivé objatie, prijímam ho s vďakou. Mimoriadne temná bola dnešná noc. Vietor za oknom v nej hučal šialene, akoby sa ňou hnalo tisíc čertov. Rev vetra kontrastoval podivne s tichom v mojom vnútri. Žiadne slzy ani slová, len obrazy mihajúce sa pred vnútorným zrakom – spomienky na cestu, ktorou som [...]

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,842
Celková čítanosť: 8939430x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie