Založ si blog

DNES 59. – Dohodáči

Nie, nejde o pracovníkov na dohodu. Ide o lumpov, ktorí sa po spáchaní trestného činu vykrúcajú z primeraného trestu „priznaním viny“ a prijatím „dohody o vine a treste“.

Inštitút dohody o vine a treste by mohol byť ako nápad dobrý, efektívne skracovať súdne konania a šetriť financie, no iba v slušných spoločnostiach – tam, kde funguje korektne právo a morálka ako základ riešenia.

Na Slovensku sa tento inštitút zvrhol pre darebákov, páchajúcich trestné činy všetkého druhu, na ich unikanie spravodlivému trestu. Pokladám za hanebné, ak lekár len kvôli priznaniu viny odsúdený podmienečne, sa v článku týždenníka Plus 7 dní 18/2015 vykrúca ako taký slizký had a nedokáže povedať úprimne „je mi to ľúto, spravil som chybu, vzal som ten úplatok“.

Spomenutý článok prináša i prehľad jeho majetkov a skutočne je na pováženie, či dotyčný je odkázaný na to, aby splácal finančnú pokutu po splátkach. Nejde totiž len o samotný trestný čin brania úplatku, ale i o prístup páchateľa ku svojmu konaniu, jeho riešenie spôsobenej situácie. A práve to je z môjho pohľadu viac ako hanebné.

A po jeho vyjadrení, že môže a bude prednášať a manažovať si kladiem otázku čo takýto človek môže naučiť budúcich lekárov, akú morálku im asi bude vštepovať?

 

Kto z vás, justiční odborníci, ktorí ste inštitút o vine a treste zaviedli do slovenskej legislatívy, vidí v tom článku od lekára – úplatkára čo len náznak úprimnej účinnej ľútosti?!!

Je to hra, ako sa vyhnúť dôsledkom svojho správania, je to hra na spravodlivosť. Je to hanba slovenskej medicíny. Je to hanba slovenskej justície. A je to i hanba slovenskej spoločnosti, ak takéto darebáčiny páchateľom trestných činov umožňuje.

O tom, že o podobné lumpačiny núdza v slovenskej justícii nie je, svedčí i ďalší medializovaný prípad lekára – úplatkára, končiaci úspešne dohodou o vine a treste.

 

Aký signál asi vysiela Slovenská republika lekárom – úplatkárom? Prečo už rovno nezačne – ako som napísala cynicky v predminulom článku (22.4.2015, Ako Fico s korupciou zatočí) – uzavierať dohody o vine a treste s lekármi preventívne pri ukončení štúdia lekárstva?

 

Pritom, samozrejme, orgány činné v trestnom konaní stíhajú rodinu, ktorá branie úplatku oznámila. Ich vyšetrovanie sa bude vliecť, aby boli náležite zdeptaní nielen oni sami, ale aj odstrašení prípadní nasledovníci, ktorí by úplatkárčenie slovenských lekárov chceli nahlásiť. To je spravodlivosť na slovenský spôsob. Na ich mieste by som neuzavierala žiadnu dohodu o vine a treste, ale počkala by som na rozsudok a potom by som zažalovala priamo Slovenskú republiku. Je totiž nehorázne, ak viac stíhajú obete tejto situácie ako samotného priameho páchateľa, ktorý úplatok zhrabol.

 

Ako si môžeme vážiť taký štát, ako môžeme dôverovať takej justícii? Ja, napríklad, odkedy tento štát rieši prípad zabitia môjho dieťaťa v slovenskom zdravotníctve, som na základe svojich skúseností termín „orgán činný v trestnom konaní“ začala používať ako nadávku.

 

E.K. I.   Predná Hora, 3.5.2015

 

 

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9002398x
Priemerná čítanosť článkov: 3154x

Kategórie