Založ si blog

DNES 58. – 0800 212 212 alias Tretí príbeh o morálke

Násilie voči ženám je trestný čin.

Ibaže spôsob, akým Slovenská republika rieši násilie voči ženám, je presne odrazom jej postoja ku akémukoľvek páchateľovi. V tomto štáte sa skrátka – ako som to už napísala v jednom z mojich predchádzajúcich blogov – oplatí byť páchateľom trestného činu.

Namiesto páchateľa z domu musí odísť do cudzieho prostredia obeť – týraná žena a často aj deti. Ocitnú sa tak vo vysoko stresovej situácii bez akýchkoľvek oporných mechanizmov – dôverne známeho prostredia, kamarátov, aj domova.

Mechanizmus riešenia veci by mal byť z môjho pohľadu úplne opačný – pri zistení násilia je potrebné bezodkladne transportovať a dlhodobejšie ponechať mimo pôvodného prostredia násilníka.

 

Práve v týchto prípadoch by bol namieste samosudca a agresor by mal bezodkladne získať od spoločnosti ako „darček“ povinný trojmesačný pobyt v zariadení s intenzívnym celodenným programom, v ktorom by samozrejme absolvoval odborný program na znižovanie impulzívnych či agresívnych reakcií, ale zároveň by si tento pobyt sám aj zaplatil – odpracoval. Bol by dostatok času na to, aby bola zrealizovaná nielen odborná diagnostika osobnosti páchateľa a súvisu jeho násilného správania, spúšťačov, ale mal by aj možnosť uvažovať o doterajšom spôsobe života s odstupom.

 

Zároveň by paralelne bezodkladne mala dostať komplexnú a intenzívnu odbornú pomoc aj týraná žena a deti. Zrejme by bolo vhodné vytvoriť nejaký fond, alebo mechanizmus finančnej pomoci, aby rodina po odchode agresora nebola v situácii, že nedokážu zaplatiť náklady za byt a podobne. V priebehu troch mesiacov by mala táto žena nájsť východisko, ktoré bude sama schopná prakticky realizovať. V prípade návratu agresora do rodiny späť by mala celá rodina pokračovať v odbornom programe pomoci ešte pol roka, aby sa predišlo opätovným ťažkostiam.

 

Signál, že správanie páchateľov nie je v poriadku, by však páchateľom mala dať predovšetkým spoločnosť. Celý mechanizmus, akým táto spoločnosť pristupuje k páchateľom, má pochybný morálny základ. Jednoducho musí platiť, že zlo má byť potrestané. A zlo má byť aj jasne označené v správaní páchateľa – aby tento pochopil, čo je v jeho skutkoch zlé a dokázal svoje správanie zmeniť, musí prijať vinu. T. j. uvedomiť si, priznať sám sebe i svojmu okoliu a spoločnosti, že urobil vec, ktorá nie je správna. Až tak sa môže následne odraziť k druhému kroku – rozhodnutiu takéto konanie neopakovať.

Skutočne nerozumiem tejto prehnane tolerantnej a z môjho pohľadu nesprávnej pozícii páchateľa v slovenskej spoločnosti. Doplácajú na ňu obete.

 

Agresivita sa veľmi často spája s pitím alkoholu. Ale pripomeňte mi, vo vzťahu ku represívnym opatreniam – viete o niekom, kto na Slovensku bol potrestaný napríklad za to, že podáva alkohol osobám podnapilým? Práve táto chorá tolerancia nielen k násiliu, ale aj ku jeho sprievodným javom, umožňuje bujnieť násiliu voči ženám v spoločnosti. Taktiež sa ožranom znovu a znovu skladáme na pseudorekreačné liečenia, namiesto toho, aby sme ich donútili prevziať za svoje správanie zodpovednosť a minimálne od tretej liečby si ju plne hradiť, ako je to aj vo vyspelých krjainách, kde existuje systém malusov a bonusov v zdravotnom poistení, zvýhodňujúci „tých zodpovedných“. U nás, žiaľ, stále platí systém, ktorý zvýhodňuje tých nezodpovedných.

 

P.S.:

Mimochodom, číslo 0800 212 212 je bezplatná linka pomoci, kam možno prípady týrania nahlasovať. Teraz to už viete.

 

 

E. K. I.    Predná Hora, 25.4.2015

Ariadna 11. – Ach, cesty, prach ciest. . .

08.05.2024

Vietor duje od polnoci u nás šialene, možno aj prach ciest rozmetáva. A možno privieva prach spomienok, aby sme nezabudli na časy, ktoré boli. 8. máj k tým časom rozhodne patrí. Výročie ukončenia 2. svetovej vojny je dátum, ktorý by sme si mali pripomínať s najväčšou úctou. Lebo vojna je zlo. Každá vojna. Utrpenie, ktoré zažívali ľudia v časoch 2. svetovej vojny, je [...]

Ariadna 10. – Ako som na umenie skoro zanevrela. . .

07.05.2024

Poviem vám, teda, plánovala som sa popri písaní aj inak umelecky rozvíjať. Maľovanie ma láka, keď budem mať chvíľu voľného času. No ale šok z umenia som zažila v tomto týždni, tak nad prínosom niektorých foriem umenia v tejto chvíli dumám. Umelecké vystúpenie pražskej umelkyne ma ohúrilo, ako píše článok v linku [...]

Ariadna 9. – Jeho matka mala radšej potratiť. . .

07.05.2024

Dnes zasa bombový deň mali vo VUB-ke celoslovensky, a aj v základných školách piatich krajov https://myzahorie.sme.sk/c/23326738/vo-viacerych-skolach-opat-nahlasili-bombu.html?ref=najcpodcl Tak už šiestich https://www.startitup.sk/aktualne-na-skolach-v-siestich-krajoch-slovenska-su-desiatky-policajtov-evakuuju-pre-bombovu-hrozbu/ Bombová hrozba bola skúmaná aj v Žiari nad Hronom, kde [...]

Belarus Election

Lukašenko ulovil poľského sudcu. Platil ho ako špióna? Vo Varšave sú v šoku, hovoria o darebákovi a zradcovi

08.05.2024 15:00

Sudca z Varšavy, ktorý utiekol do Minsku, už slúži propagande Lukašenkovho režimu. Zdúchol napriek tomu, že ho sledovala poľská kontrarozviedka?

Bundestag v Berlíne, Spolkový snem

Berlín verzus Bonn. Druhé „hlavné mesto" stojí Nemcov milióny

08.05.2024 14:15

Aj keď sa Nemecko zjednotilo už v októbri 1990, spolková vláda má stále dve pracoviská. V Bonne dodnes sídli šesť zo 14 ministerstiev, druhé sídlo tam má i spolkový kancelár.

okresny sud, Bratislava II, Ba II, Drienova 5

Bombovú hrozbu bratislavským súdom poslal 25-ročný Myjavčan

08.05.2024 14:11

Zadržaný Nikolas H. sa ku skutku priznal.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,865
Celková čítanosť: 9044625x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie

Archív