Založ si blog

DNES 58. – 0800 212 212 alias Tretí príbeh o morálke

Násilie voči ženám je trestný čin.

Ibaže spôsob, akým Slovenská republika rieši násilie voči ženám, je presne odrazom jej postoja ku akémukoľvek páchateľovi. V tomto štáte sa skrátka – ako som to už napísala v jednom z mojich predchádzajúcich blogov – oplatí byť páchateľom trestného činu.

Namiesto páchateľa z domu musí odísť do cudzieho prostredia obeť – týraná žena a často aj deti. Ocitnú sa tak vo vysoko stresovej situácii bez akýchkoľvek oporných mechanizmov – dôverne známeho prostredia, kamarátov, aj domova.

Mechanizmus riešenia veci by mal byť z môjho pohľadu úplne opačný – pri zistení násilia je potrebné bezodkladne transportovať a dlhodobejšie ponechať mimo pôvodného prostredia násilníka.

 

Práve v týchto prípadoch by bol namieste samosudca a agresor by mal bezodkladne získať od spoločnosti ako „darček“ povinný trojmesačný pobyt v zariadení s intenzívnym celodenným programom, v ktorom by samozrejme absolvoval odborný program na znižovanie impulzívnych či agresívnych reakcií, ale zároveň by si tento pobyt sám aj zaplatil – odpracoval. Bol by dostatok času na to, aby bola zrealizovaná nielen odborná diagnostika osobnosti páchateľa a súvisu jeho násilného správania, spúšťačov, ale mal by aj možnosť uvažovať o doterajšom spôsobe života s odstupom.

 

Zároveň by paralelne bezodkladne mala dostať komplexnú a intenzívnu odbornú pomoc aj týraná žena a deti. Zrejme by bolo vhodné vytvoriť nejaký fond, alebo mechanizmus finančnej pomoci, aby rodina po odchode agresora nebola v situácii, že nedokážu zaplatiť náklady za byt a podobne. V priebehu troch mesiacov by mala táto žena nájsť východisko, ktoré bude sama schopná prakticky realizovať. V prípade návratu agresora do rodiny späť by mala celá rodina pokračovať v odbornom programe pomoci ešte pol roka, aby sa predišlo opätovným ťažkostiam.

 

Signál, že správanie páchateľov nie je v poriadku, by však páchateľom mala dať predovšetkým spoločnosť. Celý mechanizmus, akým táto spoločnosť pristupuje k páchateľom, má pochybný morálny základ. Jednoducho musí platiť, že zlo má byť potrestané. A zlo má byť aj jasne označené v správaní páchateľa – aby tento pochopil, čo je v jeho skutkoch zlé a dokázal svoje správanie zmeniť, musí prijať vinu. T. j. uvedomiť si, priznať sám sebe i svojmu okoliu a spoločnosti, že urobil vec, ktorá nie je správna. Až tak sa môže následne odraziť k druhému kroku – rozhodnutiu takéto konanie neopakovať.

Skutočne nerozumiem tejto prehnane tolerantnej a z môjho pohľadu nesprávnej pozícii páchateľa v slovenskej spoločnosti. Doplácajú na ňu obete.

 

Agresivita sa veľmi často spája s pitím alkoholu. Ale pripomeňte mi, vo vzťahu ku represívnym opatreniam – viete o niekom, kto na Slovensku bol potrestaný napríklad za to, že podáva alkohol osobám podnapilým? Práve táto chorá tolerancia nielen k násiliu, ale aj ku jeho sprievodným javom, umožňuje bujnieť násiliu voči ženám v spoločnosti. Taktiež sa ožranom znovu a znovu skladáme na pseudorekreačné liečenia, namiesto toho, aby sme ich donútili prevziať za svoje správanie zodpovednosť a minimálne od tretej liečby si ju plne hradiť, ako je to aj vo vyspelých krjainách, kde existuje systém malusov a bonusov v zdravotnom poistení, zvýhodňujúci „tých zodpovedných“. U nás, žiaľ, stále platí systém, ktorý zvýhodňuje tých nezodpovedných.

 

P.S.:

Mimochodom, číslo 0800 212 212 je bezplatná linka pomoci, kam možno prípady týrania nahlasovať. Teraz to už viete.

 

 

E. K. I.    Predná Hora, 25.4.2015

Akotak 10. – S vydieračom urobme krátky proces. . .

25.07.2024

Akosi nedokážu správne rozlíšiť a pomenovať realitu podaktorí, povedala som si. Lebo médiá, ako dokladuje článok v linku, označujú Maďarov za vydieračov voči Ukrajine https://www.a3sport.sk/batoh/87851-hot-shot-se-amethyst-purpleviolet?_gl=1*1wro0sg*_up*MQ..*_ga*MTk4NzYyODY2Ny4xNzIxODQzNTk4*_ga_771GRED39S*MTcyMTg0MzU5Ny4xLjEuMTcyMTg0MzY1My4wLjAuMA.. To vážne? Novinári naši, [...]

Akotak 9. – Pán Kaliňák, tešíme sa s Vami. . .

24.07.2024

Ach, americké krápy dorazili – ako píše článok v linku No, radosti máme ako keby sa Ježiško znovu narodil, poviem vám. Článok v linku popisoval ich príchod [...]

Akotak 8. – Viete kde je zlatá baňa na Slovensku?

22.07.2024

Nie, neposielam vás zlatú žilu hľadať kamsi do hôr. Ani ryžovať zlatý piesok na brehy slovenských riek. Oveľa lepšie sa ryžuje na úplne iných miestach. Konkrétne v štátnej akciovke Slovensko IT. Remišová chcela týmto počinom usporiť tretinu vynakladaných finančných prostriedkov v rámci štátneho IT. Nuž, cieľa sa zjavne minula – lebo namiesto úspor sa [...]

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,927
Celková čítanosť: 9302069x
Priemerná čítanosť článkov: 3178x

Kategórie

Archív