Založ si blog

Hlas dňa 8. – Svet Number 1

 

Aký by bol váš ideálny svet? Nie, nemyslím teraz na svetový mier a všeobecné blaho, ale len taký váš súkromný svet Number 1. Uvažujete o tom niekedy? Ja teda áno – pravdaže, nad mojim súkromným ideálnym svetom – a keďže zajtra budem mať rozcestovaný deň, tak ešte dnes dáme pár slov o svete, ktorý pokladám za ideálny pre seba, o úžasných ľuďoch a ešte o niečom, veď uvidíte.

 

Môj svet Number 1 – aký by bol?

Asi vás sklamem. Môj súkromný ideálny svet by nebol ideálny. Pretože ani ja nie som ideálna. Ale bol by môj.

Určite by bol plný stromov a zvierat, jasné, mám rada prírodu.Určite by som v takej verzii sveta chovala koňa, možno 2 – lebo dievčatá rady jazdia – a ja by som sa rada naučila jazdiť tiež.  Aj mačky, pretože nás sprevádzajú životom a každá z nich je veľká individualita. A mali by sme doma určite i psa – páčia sa mi vlkodavy, ale zrejme by to namiesto vlkodava v mojom svete Number 1 skončilo dvomi či tromi psami z útulku, neurčitej farby a plemena, ktoré by nás chytili za srdce.

Samozrejme, že v mojom ideálnom svete by som mala dom so záhradou – ale mne by skutočne stačilo, aby každá z mojich dievčat mala svoju vlastnú izbu. Dokonca som si kreslievala taký dom, pretože som človek, ktorý dokáže hodne snívať – a tak mám dôsledne premyslené, čo by kde v tom dome malo byť a prečo. V mojej záhrade by som spokojne hrdlačila, v tomto som nepoučiteľná.

Môj svet Number 1 by bol plný ľudí. Poznám veľmi veľa úžasných ľudí, láskavých a statočných, zdanlivo nenápadných. Mám rada obyčajných ľudí – skromných a životne múdrych, ktorí dokážu iným trpezlivo načúvať bez toho, aby ich hodnotili. Bol by tam priestor na obyčajné ľudské chyby. A rada sa rozprávam i s úplne neznámymi ľuďmi, na zastávke, či pri cestovaní. Blog má výhodu v tom, že dokáže osloviť mnoho ľudí, aby získali nejakú informáciu a uvažovali o nej, ale nikdy to pre mňa nenahradí bežný život – realitu a ozajstný rozhovor.

Ideálny svet pre mňa by bol úplne obyčajný. Pozostávajúci zo všedných dní a tých najobyčajnejších okamihov. Nikdy som nemala hysteroidnú túžbu byť výnimočná, vynikať, som tímový hráč, rada spolupracujem. Aj v práci si cením spoluprácu a ľudský prístup viac ako čokoľvek iné, mám rada svojich kolegov a načúvam im – to je môj štýl riadenia. Síce mám dlhú,dlhú dovolenku, ale bola som tam dnes pozrieť, a predstavte si, kto ma tam čakal…

DSC_0248

Hej, musím chodiť i počas dovolenky do Revúcej aspoň dva razy týždenne, pretože u nás na Prednej Hore sme bez obchodov. A tak všetko, skutočne všetko čo potrebujeme, musím doniesť z Revúcej. Moje ľavé plece by vám o tom vedelo rozprávať (nákupy nosím nielen v rukách, ale i vo veľkej taške na pleci). K veľkým nákupným snom pre mňa patrí dyňa – i keď ju mám veľmi rada, vliecť ju v rámci ďalších nákupov bežne nezvládam.

So všetkou svojou zodpovednosťou v živote sa vyrovnávam čestne. A tak by som to robila aj v mojom ideálnom svete – len by som jej nemala toľko iba na svojich pleciach.

 

Môj svet Number 1 – aký by nebol?

Nezodpovednosť. Nespoľahlivosť. Podrazy. Násilie. Klamstvá. Strach. Nič z toho by nemalo v mojom ideálnom svete miesto.

 

Aký by bol môj ideálny svet práve dnes?

V mojom ideálnom svete by dnes bol ktosi, kto mi naozaj dokáže načúvať, doma a nie kdesi v tramtárii v Južnej Amerike. Pretože moc, moc, naozaj moc potrebujem jeho skúmavý pohľad, múdry úsmev a pomocnú ruku. Ale i tak počujem jeho tichý hlas: „udělej jenom malej krok, Eleno, úplně malinkatej, protože kupředu kráčíš srdcem, ne nohama“. 

 

Elena K. Ištvánová  Predná Hora, 21.7.2016

 

P.S.: V mojom ideálnom svete by som možno niekedy plakala kvôli sebe. V tomto svete to nerobím – ale plakala som, keď sme v rámci celonárodnej súťaže boli ja i moje dievčatá ocenené, Jazmínka získala dokonca i hlavnú cenu celej súťaže, iba Svetlanka nie (mala vtedy 12 či 13 rokov?, už ani neviem, potom si už neverila a nechcela radšej nič písať).  A jej báseň je prekrásna, o strome, ktorý stojí pri našej bytovke – veď posúďte:

 

Starý strom pod oknom

Strom starý stojí pri ceste, k nebu vystiera vetvy, keď svieti slnko, prší dážď či vejú chladné vetry.

Oknom naň rada pozerám, opustený tam stojí

a často nad ním rozmýšľam

či sa niečoho bojí, či trápi ho tiež voľačo a či sa ticho smeje v tých chvíľach dňa, keď listami potichu vietor veje.

Strom starý stojí pri ceste, mnohé už zažil časy,

ja často nad ním rozmýšľam ako sa cíti asi…

 

 

Akotak 10. – S vydieračom urobme krátky proces. . .

25.07.2024

Akosi nedokážu správne rozlíšiť a pomenovať realitu podaktorí, povedala som si. Lebo médiá, ako dokladuje článok v linku, označujú Maďarov za vydieračov voči Ukrajine https://www.a3sport.sk/batoh/87851-hot-shot-se-amethyst-purpleviolet?_gl=1*1wro0sg*_up*MQ..*_ga*MTk4NzYyODY2Ny4xNzIxODQzNTk4*_ga_771GRED39S*MTcyMTg0MzU5Ny4xLjEuMTcyMTg0MzY1My4wLjAuMA.. To vážne? Novinári naši, [...]

Akotak 9. – Pán Kaliňák, tešíme sa s Vami. . .

24.07.2024

Ach, americké krápy dorazili – ako píše článok v linku No, radosti máme ako keby sa Ježiško znovu narodil, poviem vám. Článok v linku popisoval ich príchod [...]

Akotak 8. – Viete kde je zlatá baňa na Slovensku?

22.07.2024

Nie, neposielam vás zlatú žilu hľadať kamsi do hôr. Ani ryžovať zlatý piesok na brehy slovenských riek. Oveľa lepšie sa ryžuje na úplne iných miestach. Konkrétne v štátnej akciovke Slovensko IT. Remišová chcela týmto počinom usporiť tretinu vynakladaných finančných prostriedkov v rámci štátneho IT. Nuž, cieľa sa zjavne minula – lebo namiesto úspor sa [...]

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,927
Celková čítanosť: 9302109x
Priemerná čítanosť článkov: 3178x

Kategórie

Archív