Založ si blog

Dúhovo 11. – Biela

 

Biela je farbou, ktorá nám umožňuje snívať, pustiť fantáziu na voľnobeh a premietať naše predstavy a túžby. Je ako plátno nášho srdca.

Vo východných náboženstvách je farbou smútku, ako symbol prechodu do inej formy života.

I smrť chodí v bielej plachte, veď ju poznáte z rozprávok, nie?

Biela je šľahačka i sneh, papier, holubica, aj oblaky letiace oblohou.

 

Biela…

Je pokladaná za farbu svetla, duševnej čistoty a čistých citov, nevinnosti, úprimnosti, slobody, nezávislosti a mieru. Očisťuje a uzdravuje,  tíši bolesť.

Psychológia hovoria o jej schopnosti pôsobiť ako „nepopísaný list“, symbolizuje nový začiatok, čistotu a poriadok.  Spájajú ju s bohatou fantázijnosťou, citlivosťou a  vnímavosťou, tvorivosťou, individualizmom a skromnosťou. Vyberajú si ju idealisti milujúci pokoj, snenie, jemnosť. Odmietavo sa k nej stavajú ľudia, ktorí sú duševne nevyrovnaní, vnútorne neistí, s nízkym sebavedomím, ale i ľudia zápasiaci s pocitmi viny a vnútorným sklamaním.

 

Čo mi pripomína biela…

Moju izbu z detských čias – s belasými stenami a bielym nábytkom. Páči sa mi aj biely nábytok, ale drevený, na bielo natretý,  nie umelohmotný.  A nie som nadšená ani zariadením bytov v štýle všetko biele, steny, nábytok, dlážka – pripadá mi to sterilné a chladné, mne sa páči svet i domov plný teplých farieb.

Gandalfa Bieleho z čarokrásneho Tolkienovho  rozprávania o hobbitoch. Poznám ten príbeh ešte z detstva, mám knihu o nich v prvom vydaní. Pokladám za dôležité, tak ako Gandalf, vedieť sa postaviť zlu s rozhodným konštatovaním „neprejdeš“.

Citrónovú zmrzlinu, tú mám najradšej.

Oblaky, rozprávkovo krásne. Sú všade a pre všetkých, nikdy nie rovnaké – ponúkajú nám príbehy fantázie a šancu uvedomiť si jedinečnosť každého okamihu.

Sneh – zakaždým myslím na zvieratá, ktoré prežívajú zimu ťažko a privolávam im v duchu jar. A mne dnes v lese studený vietor mrazil slzy, na lícach sa zliepali s vločkami snehu. Nie, nemám rada sneh a mráz.

A jednu malú bielu knižku, ukrytú už mesiac pod mojim vankúšom v posteli, kam som ju zložila z knižnice. Vraciam sa k nej znovu a znovu, ale o nej dnes nebude reč. Poviem vám o nej zajtra, v poslednom blogu jedenástky Slová šepkané vo vetre.

 

Biely príbeh…

Úžasná kniha, ku ktorej si dnes povieme pár slov, je šamanská a volá sa Archetypy šamanské tradice od Arrienovej. Múdrosť pôvodných národov je archetypálna, hlboko spojená s prírodou a životom. Jej podstatou sú štyri princípy a cesty

  • princíp sprítomnenia a sily, cesta bojovníka – žiť v tomto okamihu a zvládať moc,
  • princíp srdca a zmyslu, cesta liečiteľa – venovať pozornosť a lásku,
  • princíp nesúdiacej pravdivosti, cesta vizionára – rozvíjať intuíciu, sny,  byť pravdivý,
  • princíp otvorenosti výsledku, cesta učiteľa – prijímať zmenu a poznávať.

Cesta bojovníka nás učí správne nakladať so silou a mocou – byť zodpovedný a disciplinovaný, poctivo komunikovať, preukazovať úctu a rešpekt, akceptovať hranice.  Základom sily je ochota pozrieť sa znovu, nezostať trčať v určitom chápaní iného človeka alebo situácie, aj seba samých. Byť bojovníkom neznamená byť dokonalý, nezraniteľný, ani vyhrávať, znamená to ochotu  opätovne riskovať a byť verný sám sebe.

Cesta liečiteľa je „celoživotnou cestou k celistvosti“, znamená pripomínať si, čo sme zabudli o prepojenosti všetkého živého i neživého. Je o našich zraneniach, zdrojoch a prekážkach. Znamená mať srdce silné, plné, otvorené a jasné, dôverovať životu.

Cesta vizionára znamená spôsob videnia, tvorivý zmysel a životný sen, je o našom pravom ja a hľadaní vízie, o integrite a autentičnosti. Hovorí o dôležitosti humoru, smiechu, projekcií a zrkadiel, aj užitočnosti „piesní“.

Cesta učiteľa je o dôvere v neočakávané, nie o ovládaní neovládateľného. Lao-c´ hovorí, že „učiteľom nie je ten, kto do vecí zasahuje, ale ten, kto ponecháva veciam ich vlastný priebeh“. Hovorí o odstupe, odpútaní, najsilnejším spôsobom učenia sa je strata niečoho, nástrojmi sily sú jednoduchosť, trpezlivosť a súcit.

 

Citát z knihy, ktorý sa mi páči…

„Povedz mi, koho miluješ a ja ti poviem, kto si“ – hovorí cesta liečiteľa. Iste, môžeme cítiť lásku ku svetu a všetkému v ňom živému i neživému, pretože sme súčasťou toho všetkého. Ale vo vzťahu ku tomuto citátu ide o lásku k ľuďom, ktorých nosíme hlboko vo svojom srdci a ktorí sú pre nás dôležití. Sú to tí, ku ktorým môžeme mať ozajstnú dôveru, môžeme im veriť, pretože sa k nám správajú dôveryhodne a zdieľajúco. Áno, myslím si, že základom skutočnej lásky je hlboká dôvera – a pravdaže aj dôveryhodnosť, pretože láska je o možnosti úplne veriť. Ach, áno, láska o nás vypovedá naozaj veľa…

 

Biela záverom…

Niekedy vnímame budúcnosť ako životnú cestu, vynárajúcu sa postupne z bieleho oparu. Podaktorí zasa budúcnosť prirovnávajú k bielemu, nepopísanému listu, na ktorý píšeme svojimi myšlienkami a činmi deň za dňom. Ďalší veria, že všetko, čo sa deje, sme si kedysi dávno, ešte pred svojim narodením, sami dobrovoľne zvolili ako šancu učiť sa a zmúdrievať…

Nuž, neviem, možno tam kdesi je všetko o našom osude dopredu dané, známe, možno zaznačené na palmových listoch. Ktovie…

Máme, pravdaže, možnosť niečo z toho daného ovplyvniť. Prijímať koincidencie, alebo sa rozhodnúť osudu zavzdorovať, pretože to ním posúvané už z nejakých dôvodov prijať nechceme.

Ibaže vraj aj tak príde, čo má prísť. Hmmmm… No veď uvidíme.

 

Elena K. Ištvánová   Predná Hora, 30. 10.2016

 

P. S.: No, pravdaže, to by neboli moje koincidencie, keby mi nepovedali niečo k tomu (boli rýchle a majú zmysel pre humor, to im nemožno uprieť).

Pri písaní mojej vzdorovitej vety „No veď uvidíme“ v závere tohto blogu mi v mysli zaznelo „zapni facebook“ (áno, koincidencie občas nielen vidím, ale i počujem). A prvá z hŕby správ znela – Nikdy neutekaj  rýchlejšie, ako dokáže tvoj anjel lietať“.

Zvyšné správy som už ani nečítala, pretože viem, že to je presne ono. Takže ma osud zrejme chce prekvapiť poznaním, ako mu nemám vzdorovať. Naozaj neviem, na aký zázrak by ma ešte mohol nalákať… Ale dobre, prijímam.

snimka0345

Cesta duše 9. – Desať. . .

29.03.2024

Slnečné lúče prichádzajúce po temnote noci. Zlátia svet a dávajú mu hrejivé objatie, prijímam ho s vďakou. Mimoriadne temná bola dnešná noc. Vietor za oknom v nej hučal šialene, akoby sa ňou hnalo tisíc čertov. Rev vetra kontrastoval podivne s tichom v mojom vnútri. Žiadne slzy ani slová, len obrazy mihajúce sa pred vnútorným zrakom – spomienky na cestu, ktorou som [...]

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,842
Celková čítanosť: 8939435x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie