Založ si blog

Otvorene 6. – Ako liečime Rumunov. . .

Stalo sa dobrým zvykom, že televízia v správach, ktoré sú aj na slovenské pomery brutálne, prinesie varovanie, aby ich nepozerali deti a ľudia, ktorí majú citlivejšiu povahu.

Nuž, práve teraz napodobujem tento dobrý zvyk a varujem čitateľov môjho blogu, ktorí majú charakter a svedomie, ale nie dostatočne pevný žalúdok, aby v tomto štáte strávili čokoľvek, nech radšej nečítajú pred obedom a po obede. Ja – pravdaže – by som bola najradšej, keby sme takéto veci nemuseli čítať vôbec. A aby sme o nich nemuseli písať, pretože nič také by sa rozhodne diať nemalo.

Ibaže sa deje. A preto musíme…

Takže v dnešnom blogu sa porozprávame o tom, ako na Slovensku liečime Rumunov.

Odkiaľ sa vzal príbeh…

Nuž, poviem vám z môjho pohľadu naozaj nechutný príbeh. Nie, nevymyslela som si ho – priniesli ho 30.10.2016 noviny.sk (www.noviny.sk/slovenskemu-zdravotnictvu-dlhuje-tisice

a dnes prostredníctvom facebooku ho posúvali ďalej Pacientske kauzy na Slovensku.

A keďže podľa môjho názoru takéto prípady posúvať ďalej treba, čítajte.

Príbeh na zamyslenie a zaplakanie…

Na Slovensko prišiel pracovať 54-ročný Rumun József. Ibaže hneď v prvý deň svojho pobytu u nás mal riadnu smolu – stihol sa zoznámiť s 3 sanitkami i chorým fungovaním slovenského zdravotníctva.

Na prechode pre chodcov ho neďaleko ubytovne predpoludním zrazila sanitka. Tlačila ho pred sebou asi 10 metrov a skončil s tromi zlomenými stavcami.

Prepravná sanitka, ktorá ho zrazila, zostala na mieste nehody, kde policajti priebeh udalosti vyšetrovali.

Do nemocnice ho dopravila druhá sanitka. Tam mu oznámili, že za nemocnicu musí platiť. Jeho argument, že platiť by mal ten, kto ho zrazil, nevzali do úvahy a tak z nemocnice odišiel. Nemal peniaze na takúto liečbu. Mal i tak za základné úkony, ktoré mu spravili, zaplatiť 280 eur.

Rozhodol sa radšej odísť zo Slovenska. Večer mu však prišlo zle a pán, u ktorého bol ubytovaný, zavolal rýchlu zdravotnú pomoc. Veď mohlo ísť o dôsledky dopoludňajšej nehody – vnútorné krvácanie, traumu… Bol to slušný človek. Preto zaplatil za Rumuna 120 eur, bez čoho by ho vôbec neošetrili, takže ho zdravotníci vzali do sanitky a odviezli ho na ošetrenie do nemocnice v Nových Zámkoch.

Tým sa Rumunov pôvodný dlh voči slovenskému zdravotníctvu 280 eur, zvýšil o ďalšie ošetrenie a hospitalizáciu, takže má dlh aktuálne okolo 2000 eur.

V čom bol problém podľa zdravotníkov…

Rumunsko síce je v EÚ od roku 2007, ale Rumun nemal so sebou európsky poistenecký preukaz.

V čom je problém podľa mňa…

Tento zdravotnícky systém je chorý. Zdravotníctvo sa zmenilo na ryžovisko. A ako som už v ktoromsi z mojich blogov Otvorene napísala – ja by som, na rozdiel od Ministerstva zdravotníctva SR nehovorila na Slovensku o „systéme zdravotného poistenia“ ani zo srandy. Lebo podľa mňa žiadny systém tu nie je.

Žiadny zdravotník zodpovedne nemôže bez dôkladného vyšetrenia posúdiť závažnosť zranení a skutočnosť, či človek Rumun – Nerumun nie je v ohrození života (veď môže mať vnútorné krvácanie).

Prioritnou úlohou zdravotníkov je zachraňovať ľudské životy, a nie zachraňovať Slovákov platiacich zdravotné odvody. Keby umrel a dodatočne by zistili, že poistenie mal, tak by aneticky skonštatovali, že mal mať preukaz pri sebe?

Navyše platbu za zdravotnícke úkony, súvisiace s nehodou, by skutočne mal platiť vinník nehody. O čom tu pochybovať?

Záver…

Ja súcitím s tým pánom Józsefom z Rumunska. Musel to byť pre neho hrozný zážitok – prísť do cudzej krajiny za prácou, aby zlepšil situáciu svojej rodiny a vrátiť sa domov zranený a s dlhmi.

Je chorý a amorálny taký systém, v ktorom ak vás niekto zrazí, tak to najskôr zaplatíte vy, zadlžíte sa a potom to budete na slovenských súdoch od páchateľa po dlhé roky vymáhať, ak vôbec niečo vymôžete. Ja si myslím, že v takom „systéme spravodlivosti“ sa skutočne oplatí byť len páchateľom.

A je jedno, či ste Rumun alebo Nerumun… Platiť náklady za ošetrenie by mal jednoznačne a bezprostredne vinník nehody.

Pretože v takto fungujúcom systéme sa nedá hovoriť o spravodlivosti.

Elena K. Ištvánová Predná Hora, 30.10.2016

P. S:: Ach, hej, je mi z tohto príbehu zle. Vám nie?

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8935327x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie