Založ si blog

Hmmm 4. – Ako chce štát pomôcť poctivo pracujúcim. . .

 

Ak by som písala, ako štát chce pomôcť poctivo pracujúcim ľuďom tu, na Slovensku, mali by sme to rýchlo vybavené – NIJAKO.

Ale dnes budem hovoriť o tom, ako im chce poškodiť – preto bude o čom hovoriť, hodne a ostro. Lebo si myslím, že je to voči poctivo a dlhoročne pracujúcim ľuďom veľká špinavosť, čo tu vláda a podnikatelia chystajú.

 

Pred mesiacom sa médiami mihla nenápadná  správička…

O plánovanom skrátení doby poberania podpory v nezamestnanosti po skončení pracovného pomeru.

Článok o tom priniesli webnoviny dňa 25. júna 2018 s názvom Pellegrini chce tlačiť na Slovákov, ktorí odmietajú pracovať a Žiga navrhol zmenu v dávkach. Správa sa mihla aj v TV novinách 25.6.2018 pod scestným názvom Premiér chce siahnuť na dávky tým, ktorým sa nechce pracovať.

Tí naivnejší čitatelia si možno aj spokojne vydýchli – „ach, naša dobrá vláda, ako zasa raz darebákom klepne po prstoch“.

Opak je pravdou, ako to už v našich končinách býva.

 

Nikto nejde siahať na sociálne dávky…

K tomu by som sa pripojila i ja podporne. Lebo ak máme stotisíc voľných pracovných miest a 150 000 nezamestnaných, ktorých vidíme pobiehať ulicami miest len v rámci preberania sociálnych dávok a robenia nákupov, v poriadku to nie je. Skladáme sa hŕbe ľudí na pohodlný bezpracný príjem a život. Dovážame pritom pracovníkov zo Srbska, Rumunska, Ukrajiny. Je najvyšší čas im prácu poskytnúť a vytvoriť taký podporný systém, aby sme nemali celé dlhoročne či celoživotne nepracujúce rodiny.

Hovorí sa však namiesto toho o skrátení, či dokonca pozastavení dávky v nezamestnanosti. Nejde teda o kroky proti dlhodobo nepracujúcim, ale o kroky proti pracujúcim, ktorí prestanú pracovať.

Podporné obdobie v nezamestnanosti je v súčasnosti 6 mesiacov a môžete ju poberať vo výške 50 percent pôvodnej mzdy. Zvažuje sa jeho skrátenie na tri mesiace, či dokonca možnosť pozastaviť ho úplne.

 

Skrátenie poberania doby príspevku v nezamestnanosti…

Tento nápad – údajne vládny – podporili aj podnikatelia Klubu 500. No aby nie (beztak mám podozrenie, že zárodok nápadu možno hľadať práve u nich).

Stanovisko odborárov nevieme – ale pokladám to za hodne zlé, ak čušia. Lebo už mali vysvetľovať ľuďom, čo im to prinesie – a burcovať ich ku postaveniu sa proti tejto zlodejine.

Čo by to pre nás znamenalo – také skrátenie doby poberania podpory v nezamestnanosti?

Pre podnikateľov nepochybne úsporu, veď  tlak zamestnať sa i za menej prijateľných okolností a môcť hľadať aspoň trochu prijateľnú prácu len polovicu z doterajšieho času môže viesť ku žobráckejším mzdám.

Pre poctivo dlhé roky pracujúcich ľudí osekanie ich sociálnych istôt. Lebo povedzme si na rovinu – ak sa tento štát vyhlasuje za sociálny, má byť aj spravodlivo sociálny. Lebo sociálny neznamená dávať nezodpovedným čoraz viac – a zodpovedným čoraz viac uberať. Zhoršilo by to životnú situáciu najmä ľuďom, ktorí po desiatkach rokov poctivej práce v staršom veku prídu o prácu.

Ak sa dnes rozhodne človek odísť zo zamestnania, dostáva pol roka podporu v nezamestnanosti. Nie je to láskavosť štátu, všetci pracujúci si na TAKÚ PODPORU PRISPIEVAME.

 

Ak počúvame reči o sociálnom štáte, rozhliadnime sa…

Spravme malú analýzu, ako je to inde. Podpora v nezamestnanosti je v mnohých krajinách poskytovaná ďaleko spravodlivejšie, pretože je odstupňovaná zásluhovo:

  • je braný do úvahy rozdiel, či pracujete tri mesiace či rok, alebo 20 či viac rokov nepretržite, človek pracujúci dlhšie, má aj dlhší nárok na podporu v nezamestnanosti,
  • porovnajme situáciu v Dánsku, Nemecku, či iných vyspelých európskych krajinách, podpora v nezamestnanosti tam je nepochybne štedrejšia krajinách – v Dánsku môže podpora v nezamestnanosti trvať až tri roky, v Nemecku a ďalších krajinách dva roky. Veľmi obsiahly popis dáva k problematike vo svojom blogu s názvom To čo je zas za nápad? zo 16.7.2018 Milan Kuruc,
  • je skutočne na pováženie, že Slovensko nezohľadňuje ani len dobu, počas ktorej človek nepretržite pracuje, pre stanovenie doby následného poskytovania podpory v nezamestnanosti, ako aj jeho vek.

 

Záverom…

Nuž, ak dosahujeme 80% produktivity práce vyspelých európskych krajín, aj platy by mali byť tomu úmerné. Nie sú – a namiesto opatrení voči nezamestnaným zasa raz chystá vláda len ďalšie okradnutie tých poctivo pracujúcich. Humbug sa tu robí okolo nezmyslov typu Noční vlci a ich základňa“. namiesto toho treba verejne a poriadne nahlas hovoriť o veciach, ktoré som v tomto článku pomenovala.

Nie je to v poriadku, ako sa k nám správajú. Rozhodne to nie je v poriadku.

Hej, odborári, kde ste? Driemete na vavrínoch?

 

 

 

Elena   21.7.2018

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9009505x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie