Založ si blog

Očami dieťaťa 7. – Smola, nie ste lump. . .

Zrejme toto by povedali úrady tohto štátu pánovi Zelenému – ak by svoju nespokojnosť prejavil im. Lumpi všetkého druhu u nás majú zaistené všemožné ľudské práva a štát sa o ich napĺňanie vzorne stará. Pán Zelený má smolu, nikoho nezabil a ani neokradol – len opatruje ako milujúci syn svoju 91-ročnú vážne chorú mamu – a tak na jeho práva štát zvysoka kašle.

Ach, hej, zasa raz jeden veľký výkop za ľudí s postihnutím a ich opatrovateľov.

 

Škoda, že nie ste lump, pán Zelený…

Staral by sa štát o Vás dobre, aby ste mali 21 stupňov v base v zimnom období, aj všetky možné výhody k dispozícii – posilňovňu, pravidelné vychádzky …

Pripadá mi, že na Slovensku ani nie je vtipom, ale smutnou realitou vtip  „Chcete sa mať dobre? Mať k dispozícii bezplatne stravu, bývanie, zdravotnú starostlivosť, televíziu, knižnicu, posilňovňu, prechádzky? Príďte k nám… Vaša väznica XY“

Zato svet pána Zeleného sa uzavrel medzi stoličku pri maminej posteli, kuchyňu, a trasu vychádzky za lekármi.

 

Sta ako pán Zelený?

Podobne ako pán Zelený sú na tom aj stovky ďalších rodinných opatrovateľov u nás. Starajú sa s láskou o svojich blízkych – postihnuté či inak závažne choré deti, manželov, rodičov. Štát ich lásku doslova zneužíva. Vysvetlím vám teraz, že akým spôsobom.

Na internete som objavila príručku s názvom Starostlivosť o chorého blízkeho, s podnadpisom Na čo mám právo, keď ochorie blízky.

http://www.imunodeficit.sk/media/Publikacie/starostlivost-o-choreho-blizkeho.pdf?fbclid=IwAR0Qaztyvi5KPhmsfRB1kA4zDaRFMTGQdah6kcqbE9ubiRaYn6PDZQGHKeQ

Ibaže rodinní opatrovatelia by v tomto štáte potrebovali skôr príručku Na čo všetko nemám nárok, aby bolo na prvý pohľad vidieť, ako k nim tento štát nečestne pristupuje. Lebo z toho, čo im legislatíva ponúka, to na prvý pohľad nevidíte.

Opatrovateľom môže byť iba rodinný príslušník ťažko zdravotne postihnutého, t.j. manžel, manželka, rodič, dieťa, starý rodič, vnuk, vnučka, súrodenec, nevesta (aj ovdovená žena po synovi svokry alebo svokra) , zať (aj ovdovený muž po dcére svokry alebo svokra), svokor, svokra, švagor, švagriná, neter, synovec alebo osoba, ktorá s opatrovaným býva, t. j. má rovnakú adresu trvalého alebo prechodného pobytu. Opatrovateľ musí byť plnoletý, plne spôsobilý na právne úkony, fyzicky a psychicky spôsobilý vykonávať opatrovanie. Dôležitou podmienkou je, aby osoba s ŤZP súhlasila s tým, že ju bude opatrovať. Opatrovateľ môže popri opatrovaní externe študovať alebo byť zamestnaný, jeho mesačný príjem však nesmie byť vyšší ako dvojnásobok sumy životného minima. Štúdium alebo výkon zamestnania musia opatrovateľovi umožňovať vykonávať opatrovanie.

Tvorcovia slovenskej legislatívy teda pristupujú ku rodinným opatrovateľom zdanlivo humanisticky – nepomáhame len tým lajdákom, ktorí sa nechopia pomocnej ruky a nezačnú popri opatrovaní študovať externe či pracovať.

 

Príbeh pána Zeleného a jeho mamy…

Otázku, ako môže študovať či pracovať popri opatrovaní mamy taký rodinný opatrovateľ,  si ukážeme na životnom príbehu pána Zeleného. Sám hovorí:

V marci r. 2014 mamina odpadla. Nakoľko sa už nevedela sama postaviť, zavolal som pohotovosť. Odviezli ju na do nemocnice Kramáre – a aké bolo moje prekvapenie, keď ju poobede priviezli nevládnu domov! Stres a zúfalstvo vystriedalo relatívne pokojný život! Žiadne skúsenosti ako sa starať o nevládneho človeka. Tak sme začali zisťovať ako ďalej. Bolo mi poradené opatrovanie. Tak som ho začal vybavovať… tak ako všetko v tejto republike nenormálna byrokracia !!! Ledva som zohnal odborných lekárov, aby prišli na vyšetrenie k nám domov, samozrejme za poplatok.

Jedno šťastie som mal, že poberám invalidný dôchodok  /4 ťažké operácie srdca/, tak sme ako tak žili !!! Pomaly začala nastupovať demencia u mamy , a s tým spojené prebdené noci, môj oddych minimálny.  

Mamina po návrate z nemocnice po dvoch týždňoch začala sa snažiť aj posadiť, čo sa jej darilo, takto sme fungovali asi 2 roky a potom začala slabnúť. Čoraz viac sa dostávala do stavov, keď nevedela kde je, ľudí v TV považovala za návštevu… Odchádzal jej rapídne sluch, čo zasa pridalo ďalšiu komplikáciu pri opatrovaní! Príspevok sa časom zvyšoval, tak ako ceny v obchodoch, čiže viac menej sme boli stále na tom istom.

Nedávno som sa dočítal, že vlastne pri úmrtí nemáte nárok na podporu od štátu – akurát možno dostanete 1 opatrovateľské na nejaké preklenutie… Pri 24h pohotovosti deň-noc Vám tento štát, keď ste na pokraji fyzického aj psychického vyčerpania, ešte dá darček, že nemáte nárok na podporu, lebo ste nepracovali! Ak sa má opatrovanie členy rodiny brať ako dobrovoľná nezamestnanosť, tak potom žijeme vo FAŠISTICKOM štáte, ktorý si vytýčil cieľ zničiť ľudí ako som ja!!! Asi toľko k tomu. Ďakujem.

 

Ak nechápete, o čom hovorí pán Zelený – je to takto…

Ako hovorí spomenutá múdra brožúrka:

Opatrovateľský príspevok sa vypláca mesačne pozadu. Ak opatrovaný zomrie, peňažný príspevok na opatrovanie sa vyplatí pomerne za dni mesiaca, počas ktorých bolo opatrovanie vykonávané. Poberateľ príspevku na opatrovanie je tzv. poistencom štátu, a teda štát za neho platí poistné na dôchodkové poistenie a zdravotné poistenie. Osoba, ktorej sa poskytuje príspevok na opatrovanie je dôchodkovo poistená počas celého obdobia poberania opatrovateľského príspevku (pred 1.1.2017 to bolo 12 rokov). Opatrovateľ, ktorý je dôchodkovo poistený z iných dôvodov (napríklad zamestnanie, výkon samostatnej zárobkovej činnosti), opatrovateľ, ktorému bol priznaný predčasný starobný dôchodok, invalidný dôchodok a opatrovateľ, ktorý dovŕšil dôchodkový vek, nie sú dôchodkovo poistení z titulu opatrovania.

Poberateľ príspevku na opatrovanie nie je nemocensky poistený, a teda nemá nárok na dávky nemocenského poistenia, ako sú nemocenské, materské a ošetrovné (samozrejme za predpokladu, že nie je nemocensky poistený z iných dôvodov). Po skončení opatrovania nemá opatrovateľ nárok na podporu v nezamestnanosti.

 

Záverom…

Takže v jeden deň zomrie blízky, o ktorého sa rodinný opatrovateľ stará za žobrácku sumu

– a šetrí tým štátu nemalé peniaze – lebo ak si zrátame, koľko by štát musel vyplatiť profesionálnym opatrovateľkám, či nebodaj profesionálnej ústavnej starostlivosti, tak nám vychádza, že na rodinných opatrovateľoch sakramentsky ušetrí –

a tento štát sa neunúva ani len rátať mu opatrovateľstvo ako zamestnanie, a nechá ho bez pomoci. Pokojne by mohol nad svoje sociálne ustanovizne vyvesiť nápis – Smola, nie ste lump…

 

Elena   30.7.2019

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9006692x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie