Založ si blog

Kam 1. – Čas otázok. . .

 

Niekedy nám nasype zvláštne dieliky skladačky Zámer sveta. Život je s nimi plný čudesných zákrut. Sedím tu teraz a uvažujem zmätene v snahe pochopiť presne takéto puzzlové dieliky v obraze „mojej životnej skladačky“.

Poznáte také okamihy? Slnko svieti, vietor ženie nebom oblaky, ulicou sa rútia autá, ľudia kráčajú náhlivo chodníkmi, s hlavou plnou bežných ľudských starostí. Alebo sedia doma v tichu večera pri televízii, sem-tam sa pozastavia nad reklamami všetkých druhov a politických ohlupovačiek, popíjajúc kávu, čaj, malinovku alebo pivo. Život plynie všedným tempom. A pritom máme pocit, veľmi intenzívny, že je to len jedna stránka obrazu – a že vietor ženie nielen oblaky nebom, ale kamsi aj nás. Tak presne o tom je dnešný blog.

Ja síce nemám pri sebe žiadny z uvedených nápojov, ale ten hlboko intuitívny pocit „čohosi“ ma sprevádza.

 

Možno nás Zámer sveta učí trpezlivosti…

Keď skladá obraz nášho života postupne v malých čriepkoch. Predstavte si, že by sme dostali celú knihu nášho života s popisom všetkého, čím máme prejsť, niekedy v úvode života.  Že by sme vedeli – a potom by sme tým museli naozaj prechádzať. Chceli by ste to tak? Ja asi nie, pripadá mi desivá tá predstava, takto je to láskavejšie od Zámeru sveta.

Necítim v tejto chvíli strach, skôr nedostatok trpezlivosti. Pochopila som už, že Zámer sveta nás vedie cestou nášho maximálneho potenciálu, myslí to s nami dobre. Je to zmätok a snaha pochopiť posolstvo nejakých dielikov, s ktorými sa v tejto chvíli „plácam“.

 

Môžeš poskakovať okolo poľa, a zrno skôr nevyrastie

chápem to logicky, cítim srdcom dôležitosť ešte čakať – no čosi vo mne by chcelo nazrieť jedným okom do budúcnosti na ten obraz. Je to silný vietor osudu, čo ma kamsi ženie. Písala som v predminulom blogu, ako predpovedaný medveď sprevádzajúci ma lesom sa mi ukázal ako šamanovo silové zviera. Lenže potom sa to okolo mňa „medveďovalo“ oveľa viac – lebo Gabika ma upozornila, že pri Orovnici fotopasce zachytili troch medveďov. O medveďoch som počúvala od spolucestujúcej príhody pri sobotňajšom návrate domov a pár informácií o nich sa na mňa zosypalo aj včera. Spomenula som potom v blogu, že navyše aj dcéru s kamarátkou v sobotu večer vystrašil medveď. Celú noc som nahadzovala pracovné štatistiky a potrebujem dotiahnuť pár pracovných povinností, lebo si chcem vziať ďalšie dni voľna. Prišla mi dnes Storlova kniha o šamanoch, liečiteľoch a ich silových zvieratách. Čakala som popis rôznych silových zvierat, je výlučne o medveďovi. Náhle mi tým dnes večer priplávala myšlienka „že medveď“ – presnejšie otázka prečo sa mi všetko okolo mňa doslova „zmedvedelo“. Nechápem zatiaľ, čo mi to ukazuje?

Skúsila som koincidenciu na pochopenie náhodným otvorením knihy prehovoriť.

 

„Strach je vždy zlým radcom“

ukázala kniha odpoveď. V celom tom odseku sa píše o „ľudskom strachu ako zdroji problémov, ktorý eliminuje všetko, čo nemožno kontrolovať“. Tak to mi je zrozumiteľnejšie – presne ten pocit poznám. No čo je zlé na tom, že teraz chcem všetko v mojom živote mať logicky a bezpečne usporiadané, aby ma nič nezranilo? – napadlo mi alibisticky. Nekontrolovateľné nemusí byť nedôveryhodné – vynorilo sa mi následne. Ukazuje mi to potrebu prehĺbiť moju dôveru voči Zámeru sveta. Čím ma to chce zdolať v tom októbri, napadlo mi vyľakane, bude to zrejme vyžadovať obrovský posun mojej hranice. A hej, je to o strachu, kniha to pravdivo ukazuje.

 

O zabití dvoch medveďov sa tam tiež píše

– a ja som si spomenula, ako pred časom zabili „ochranári prírody“ matku medvedicu, hľadajúcu svoje deti, ktoré jej vzali. Ako „v rámci vedeckého výskumu života medveďov“ experimentátori bolestne utýrali zadusením medveďa, ktorému bol tesné nimi nasadený obojok, keď rástol. O oboch prípadoch som písala v blogu –  vizitka ľudskej tuposti a bezohľadnosti voči prírode – a je mi smutno i teraz, keď si ich pripomínam.

 

Zalistovala som knihou

– medveď je spájaný s bohom blesku a hromu Thorom (zvláštna súvislosť – z bleskov a hromov mám naozaj nepohodu). Predstavuje prapôvodné, neskazené a nevinné bytie – táto predstava medveďa sa mi naozaj páči, zachytáva pocit rezonujúci kdesi hlboko vo mne – presne to je moja predstava „života Naozaj“.

Nuž, Medveď, čo mi prinášaš do života?

 

 

Elena   1.9.2019

 

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Ukrajina, Bohdana

Expert z Ukrajiny: Rozhodujeme sa, či zachránime mestá alebo vojakov

29.04.2024 06:00

Myšlienka predčasných rokovaní o mieri na Ukrajine nie je veľmi populárna, hoci stále viac ľudí v politickom vedení štátu aj vo verejnosti nad ňou uvažuje.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,856
Celková čítanosť: 9014728x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie