Založ si blog

Kam 6. – Tichá pieseň vetra. ..

 

Za pootvoreným oknom spálne sa preháňa vietor. Chladným dychom občas zavanie dnu, aby pripomenul, že predpovedači počasia nežartovali s tou prichádzajúcou zmenou. Jeho sloboda a voľnosť je pre mňa inšpiráciou k dnešnej úvahe.

 

Byť slobodný…

Znamená nebyť zviazaný falošnými presvedčeniami. Čítam teraz moc múdru knihu, ktorá hovorí o tom, ako nemáme byť zviazaní falošnou duchovnosťou – duchovným unikaním. Súznie so mnou tá kniha, presne v tých veciach, v ktorých som si pripadala  „mimo prúdu“. Hovorí, že rada „neber si to osobne“ nie je vždy to pravé – že práve tým, ako si berieme veci osobne, sa nás hlboko dotýkajú a transformujú nás. Sloboda je možná vďaka hraniciam. Pravá sloboda neznamená byť bez obmedzení, zdravé hranice  posilňujú náš vývin a slúžia nášmu najvyššiemu dobru.

Emócia, ktorá hranice najviac upevňuje, je hnev. To môžem potvrdiť, vo chvíľach, keď si uvedomujem svoj hnev, vnímam aj hranice. A hnev mi aj pomáha stanoviť si osobné hranice jasnejšie – nedovoliť ich prekračovať iným, ani sebe. Kniha píše, že tradičné buddhistické učenia hnev pokladajú za niečo zlé a snažia sa ho transformovať na súcit. Odpojiť sa úplne od svojho hnevu znamená vzdialiť sa od reálnej životnosti.

Nepáči sa mi predstava takého „duchovného nereagovania“. Ja sa do pocitov ponáram naplno. Lebo predstava, ako duchovne stále rastieme, sa naruší ťažkou situáciou v živote, v ktorej nás to ťahá dole. Ak sa neponoríme do toho pocitu naplno a snažíme sa cezeň prejsť „duchovne správne“, tak nevidíme a neprijímame časť seba, svoj tieňa  temnotu. Presne takto to cítim i ja, hnev ma občas zaplavuje – a uvedomujem si, aké situácie a pocity vo mne taký hlboký hnev spúšťajú.

Niet oblasti nášho života, v ktorej by hranica nebola dôležitá. Ak sú naše hranice príliš slabé, preniká do nášho života kadečo, čo tam nechceme a ubližuje nám to, neviem sa primerane chrániť. Ak sú naše hranice príliš silné, staviame múry a uzatvárame sa aj pred tým, čo by do nášho života patriť mohlo a malo. Preto podľa mňa ak uvažujeme o hraniciach a slobode, uvažujeme vždy o daroch a nástrahách s ňou spojených. Pravdaže, je to téma zamestnávajúca moje myšlienky teraz.

 

Vietor je môj dávny kamarát…

Mám rada pocit slobody s ním spojený. Priznávam to v tomto blogu opakovane. A postaviť sa tieňu v tom ukrytom znamená dať si odpoveď na otázku, v čom pociťujem neslobodu.

Hm, hm. Vynechajme teraz spoločenský aspekt – a zostaňme len v individuálne. Nepáči sa mi povrchný, konzumný spôsob života tejto spoločnosti – a cítim sa zviazaná fungovaním v ňom. Zámer sveta to posunie budúci mesiac, no moja netrpezlivosť ma núti cítiť sa zviazaná časom. A hlavne, priznám – cítim sa zviazaná strachom pred tou zmenou, lebo intuitívne vnímam, že je spojená s „mojim veľkým učením“ – Zámer sveta ma dotlačí pri tom vykročení vzdať sa nejakého veľkého predsudku, fakt neviem akého – mám ich kopu. Necítim sa s tým teraz v pohode, lebo viem, že to budem musieť zvládnuť. Je ťažké byť intuitívec – cítiť zmenu a. nevedieť presne, čo bude obsahovať. Snažím sa stanoviť si hranice „čo určite nie“ – lenže viem, že Zámer sveta je veľký srandista, a práve v takých situáciách nás presvedčí „akože nie? áno“.

V tejto chvíli sa cítim zviazaná aj povinnosťami – mala som už dovolenkovať od pondelka, no poputujem k výsluchom obetí, v utorok na poradu do BB, v stredu musím uzavrieť a odoslať štatistiky pracoviska, vo štvrtok na školenie do RS, a keď konečne budem môcť vyraziť v piatok do lesa k jednej dedine na východe Slovenska (kam mi duša piští vyraziť už hodne dlho, tak si splním jeden pochabý životný sen), blíži sa chladný front. Nemám rada prevláčanie svetrov a vetroviek, no v tričku asi nepoputujem. Predpovedačom počasia tento raz verím s tým ochladením, dokonca som kvôli tomu dnes časť kvetináčov z balkóna zazimovala a stiahla na schody v bytovke, pretože údajne i zasnežiť by mohlo. Teším sa i tak na tú cestu, je to taký šialený nápad, že pri ňom cítim dych vetra vo vlasoch.

 

Záverom…

Sloboda je silné a lákavé slovo. A keď ho prepájam s vetrom, pripomína sa mi v tejto chvíli obraz oblakov hnaných oblohou neviditeľným vetrom.

Plávajú zdanlivo slobodne. Aj my sme tak vedení neviditeľnými silami, a ak ich popierame či nevidíme – sami seba klameme…

 

 

 

Elena    7.9.2019

 

 

 

Cesta duše 9. – Desať. . .

29.03.2024

Slnečné lúče prichádzajúce po temnote noci. Zlátia svet a dávajú mu hrejivé objatie, prijímam ho s vďakou. Mimoriadne temná bola dnešná noc. Vietor za oknom v nej hučal šialene, akoby sa ňou hnalo tisíc čertov. Rev vetra kontrastoval podivne s tichom v mojom vnútri. Žiadne slzy ani slová, len obrazy mihajúce sa pred vnútorným zrakom – spomienky na cestu, ktorou som [...]

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

migranti

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,842
Celková čítanosť: 8938840x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie