Založ si blog

Kam 5. – Demokracia a la Slovensko. . .

 

Situácií, ktoré nám ukazujú, ak to má Slovensko nasmerované ku demokracii, môžeme v týchto dňoch vidieť neúrekom…

 

Vyhlásenie Čaputovej je pre mňa číslo tragikomédie č. 1.

Ak prezidentka republiky vyhlasuje, že bude po právoplatnom zvolení kandidáta na predsedu Ústavného súdu ešte lustrovať – pardon, posudzovať – a ak podľa nej nebude mať dostatočné odborné alebo morálne predpoklady, tak ho nevymenuje. No čo k tomu dodať? Posudzovať bude ona, a porovnávať bude so sebou? No, je vám jasné, že nemôžem nič dodať, ale veľmi by som chcela, lebo na ženy bez právoplatného ukončenia manželstva žijúce v novom vzťahu mám stručné označenie a nespĺňajú podľa mňa morálne predpoklady na prezidentku.

Myslím, že po týchto výrokoch prezidentky Čaputovej, ktoré majú hodne ďaleko od demokracie, aj od právnosti štátu, je nutné čím skôr právomoci prezidenta zjednoznačniť legislatívne. Nemáme tu predsa kráľovstvo, aby prezident svojvoľne rozhodoval, či bude alebo nebude akceptovať právoplatný akt.

Žiada sa mi zároveň takto verejne pourgovať Ústavný súd SR, aby už konečne rozhodol o námietkach pána JUDr. Harabína, týkajúcich sa ešte regulárnosti prezidentských volieb. Lebo ak neprávoplatne zvolený prezident robí rozhodnutia, po zistení, že nebol regulárny, mali by byť všetky jeho rozhodnutia od nástupu do funkcie neplatné. Zmätok, aký by nastal, ak by rozhodnutie bolo v neprospech pani prezidentky a prišlo by až o rok či dva, si ani nechcem predstaviť. Je preto v záujme nás všetkých, aby sa tie pochybnosti definitívne a čím skôr uzavreli bezodkladným rozhodnutím ÚS SR vo veci.

 

Číslo 2. v tragikomédii slovenskej demokracie je odsúdenie Mazureka za výrok, ktorý povedal a odsúdenie Fica za jeho vyjadrenie k tomu rozsudku.

K tomu tiež poviem verejne pár ostrých slov. NAKA nedokázala nájsť nič, na základe čoho by mohla stíhať lekárku vinnú za smrť môjho jediného syna za jej výrok, že život človeka s postihnutím je menej hodnotný ako život človeka zdravého. Takýto výrok dotyčná páchateľka predkladala súdu písomne, t. j. po zrelej úvahe – je to podľa mňa ešte závažnejšie, ako keď niečo len priamo poviete. Konala tak opakovane – na rozdiel od Mazureka.

Som presvedčená, ako som aj napísala Generálnej prokuratúre – že ak by Kotleba povedal to vyjadrenie, ktoré dokonca písomne štátnej inštitúcii súdu opakovane zasielala vinníčka smrti môjho syna, tak by ani vetu nedopovedal a sedel by.

Preto verejne prehlasujem, že Fico má pravdu, ak tvrdí, že rozsudok nad Mazurekom je účelový a podlieha tlaku médií. Lebo pri legislatívne čistom postupe nemôže záležať na tom, kto je páchateľ – a bola by stíhaná a už dávno za svoj výrok aj právoplatne odsúdená páchateľka v prípade, ktorý uvádzam.  A verejne vyzývam všetkých tých Ficovým výrokom pohoršeným na verejnú naživo vysielanú diskusiu v ktoromkoľvek verejne prístupnom médiu – rada prídem a budem s nimi hovoriť o tomto prípade.

Demokratickej srandy si ešte užijeme, predpokladám, v prípade Mazurek a Fico. Lebo som si istá, že na programe dňa pre podaktorých (viď Blahová na čele) bude otázka, ako treba stíhať za ten výrok Fica.  Dokonca už padlo i pár trestných oznámení vo veci – predseda Občianskej konzervatívnej strany Juraj Petrovič ho podal v Rožňave – no to ma teší dvojnásobne, ak uspeje, tak tam i za zabehnem s tým mojim podnetom opätovne.

Skutočne ma zaujíma, ako sa s tým slovenská justícia vyrovná, tipujem, že nebudú mať tú jeho správnu adresu, ako onehdá…

 

A do tretice sa nadýchnime našej úžasnej demokracie pri uvažovaní, prečo toľko zbrojíme, keď chceme mier…

Blíži sa ekonomická kríza, doplatí na ňu zrejme každý z nás nejako. Podaktorí aj ťažko, však už teraz mnohí rátajú každý cent a čelia každodennému stresu, ako prežiť. Sú žobrácke mzdy, platy, životná úroveň väčšiny z nás ďaleko zaostáva za západnými krajinami, chátra nám zdravotníctvo, školstvo, sociálne služby – a pritom starne populácia, v úbohom stave sú mnohé cesty, klesá potravinová sebestačnosť a narastá dlh na obyvateľa. Máme sa skrátka fajn.

K tomu pripomeňme ďalšiu vec – na spomienkovom podujatí k 80. výročiu vypuknutia 2. svetovej vojny vyhlasovala prezidentka Čaputová, že nesmieme dovoliť, aby sa vojny a konflikty vrátili na náš kontinent

https://domov.sme.sk/c/22202234/caputova-hrozy-vojny-pripominaju-dolezitost-jednotnej-europy.html

A v tej situácii sa nám ktosi opovážil objednať za obrovské peniaze americké stíhačky a kadejakú ďalšiu výzbroj. Načo nám budú tie predražené krápy, keď chceme mier?

 

 

Elena   6.9.2019

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9006263x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie