Založ si blog

Veď hej 4. – Pandémia prináša smrť. . .

Smrtiace pandémie sa prehnali svetom už niekoľkokrát. Čo všetko o nich viete? A čo všetko o možnom riziku pandémie neviete?

O tom porozprávam v dnešnom blogu.

 

Situácia s vírusom v Číne sa vymkla spod kontroly…

Aj keď tvrdia médiá, že nie. Rozšíril sa už do viacerých provincií, je ich už 15 potvrdených. Hoci urobili Číňania naozaj prísne opatrenia – v súčasnosti majú uzavretých osem veľkých miest s viac ako 25 miliónmi ľudí – pravdu poviem, že už v tejto chvíli, keď píšem blog, to nemusí byť pravda – a tých uzavretých miest môže byť viac. Koniec-koncov, protiepidemické opatrenia už prijímajú aj v iných častiach Číny mimo zistených prípadov, preventívne.

Uzavretie miest znamená nielen to, že nikto nemôže do mesta a z mesta, ale i úplné zastavenie hromadnej dopravy. A že by ste sa nejako vytratili z mesta len tak poza bytovky na jeho okraji nepripadá do úvahy, majú veľmi dôsledný systém monitorovania. Policajti robia povinné kontroly vodičov a merajú posádkam áut teplotu. Ľudia povinne nosia na tvári rúška.

V takej situácii je nepochybne ťažké dostať sa do nemocnice – lebo doprava nefunguje, taxikári zo strachu z nákazy s chorými určite ku nemocnici nechodia. Na vyšetrenie ľudia čakajú i desať hodín. Nemocnice údajne nemajú voľné lôžka a ľudí posielajú domov. Nie sú lieky. Nečudujem sa preto informácii v médiách, že ľudia padajú mŕtvi na uliciach – je otázne, či ide len o hoax https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/news-nation/coronavirus-in-china-20-million-quarantined-2-8-million-infected-112-000-dead.

Že Číňania nie sú takí spokojní s vývojom situácie ohľadne šírenia koronavírusu svedčí aj skutočnosť, že do mesta Wu-chan posielajú 40 vojenských lekárov a stavajú novú nemocnicu okamžite – a predstavte si, postavia ju do 3. februára údajne. Článok píše o tom, že v roku 2003 novú nemocnicu vybudovali za menej ako týždeň

https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/540115-cina-planuje-v-reakcii-na-virus-postavit-novu-nemocnicu-za-desat-dni/

Pri čítaní tej správy mi napadlo, ako by sa Číňania tvárili pri informácii ako dlho by sme asi takú nemocnicu stavali u nás.

 

Koronavírus nebezpečný je….

Poskladajme si trochu súvislosti: Nechcem konšpirovať, ale je faktom, že veľké nákazy sa šíria práve z Číny opakovane. No predstavte si, údajne práve v meste Wu-chan má Čína laboratórium na výskum nebezpečných nákaz. Oficiálna verzia je, že vírus zmutoval kdesi na trhu so zvieratami a šíril sa prostredníctvom polievky z netopierov. Ktovie.

Pravdou je, že pri koronavírusoch sú prenášačmi zvieratá, a riziko je, ak sa začne prenos z človeka na človeka. V tomto prípade zjavne nastal.

Čítala som kdesi v médiách, že tento vírus nie je taký nebezpečný ako prechádzajúci SARS, ktorý mal na svedomí smrť stoviek ľudí pár rokov dozadu. Ale to je nezmyselné tvrdenie. Koronavírusy sú patogény – po nakazení je vysoké riziko úmrtia, pri tomto víruse ide až o dve tretiny nakazených (uvádza sa 40 až 60 percent). Podstatou ťažkostí je vysoká teplota, kašeľ a dýchacie problémy – choroba prechádza do zápalu pľúc, takže ani ani umelá pľúcna ventilácia chorého nezachráni a udusí sa. Detailne vysvetľuje zdravotné ťažkosti profesor Krčméry v článku

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/539849-krcmery-nebezpecna-nakaza-sa-moze-dostat-do-europy/

a uvádza, že v prvej vlne nákazy je úmrtnosť takmer stopercentná. Tí, ktorí chorobu prežili, sú zdrojom protilátok – samozrejme ich dostanú zdravotníci, ktorí ošetrujú chorých a nebude protilátok dosť na verejnú distribúciu. Ach, a v tej súvislosti pripomínam, že vírus mutuje, takže sa prispôsobuje, aby prežil.

Nákaza sa šíri v Ázii rýchlo. Viaceré ázijské krajiny majú už tiež chorých. Prví chorí sú aj v Európe – Francúzsko má už niekoľko prípadov, aj Škóti. Aj letiská zaviedli kontroly, no podľa mňa je len otázkou času, kedy sa bude nákaza šíriť Európu naprieč. Pretože kým Číňania urobili opatrenia pomerne rýchlo, tak Európa sladko spí. Ľudia z Číny môžu cestovať bez akýchkoľvek zábran, dokonca jeden chorý Francúz bol priamo v meste Wu-chan, ktoré je predpokladaným zdrojom nákazy.

Inkubačná lehota je dva týždne, čo znamená, že chorý môže infikovať väčší počet ľudí. Navyše, prvé ťažkosti liekmi na kašeľ alebo horúčku môže prekryť.

Nad bezohľadným správaním či hlúposťou ľudí šíriacich nákazu mi zastáva rozum – médiá popisujú prípad infikovanej Francúzky – v Číne bola chorá, no dala si liek od horúčky a po prílete zašla do reštaurácie na večeru. Takéto nezodpovedné správanie by mali trestať – aby si uvedomili i tí menej rozumovo obdarení, že tým ohrozujú zdravie a životy ľudí – a argument pre tých, ktorí nad životmi iných mávnu rukou – ohrozujú šírením nákazy výrazne aj ekonomiku spoločnosti.

Faktom zostáva, že vďaka takýmto „cestovateľom“ sa koronavírus môže stať pandemickým veľmi rýchlo.

 

Čo je to pandémia?

Ľudstvo zažilo už viacero celosvetových epidémií a zomreli pri nich desiatky miliónoy ľudí. Napríklad španielska chrípka v roku 1918 mala viac obetí ako 1. svetová vojna, približne 5 percent populácie. Podceňovať riziko pandémie rozhodne nie je namieste.Odhaduje sa, že by mohla zabiť od desiatok miliónov až do 5 percent svetovej populácie.

Odborníci pokladajú ďalšiu pandémiu za neodvratnú, otázkou je len, kedy príde. Najdlhší interval predošlých pandémií doteraz bol 39-ročný, v 2018 prešlo 50 rokov od poslednej z nich. Preto sú odborníci v strehu – v roku 2018 vznikla Rada pre monitorovanie globálnej pripravenosti  (Global preparedness Monitoring Board – GPMB) a vypracovala 7 odporúčaní, samozrejme žiadajú viac investícií a medzinárodnú spoluprácu, na linku nájdete i celú ich správu

  https://apps.who.int/gpmb/annual_report.html

A každá krajina – vrátane Slovenska – má vypracované protipandemické opatrenia.

Na vypuknutie pandémie musia byť splnené tri základné podmienky: vznik nového typu chrípkového vírusu, na ktorý ľudstvo nemá protilátky; mutácia vírusu na formu prenosnú na ľudí a efektívne šírenie medzi ľuďmi. Podľa mňa splnené sú. Prezradím ešte, že pandémia sa šíri v dvoch vlnách – v priebehu roka od prvej možno čakať jej druhú vlnu, a horšia je tá letná z hľadiska následkov podľa toho, čo som sa dočítala.

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča preventívne očkovať proti sezónnej chrípke, lebo tým sa zvýši kapacita na produkciu pre-pandemickej vakcíny – tú by dostali najskôr zdravotníci, potom rizikové skupiny obyvateľov – pandemickej vakcíny pre celú populáciu by podľa mňa počas trvania pandémie určite nevyrobili dosť. Globálna výrobná kapacita je oveľa nižšia ako by bola potreba vakcín.  Treba rozumieť, že pre-pandemická vakcína nezastaví pandémiu, len zníži úmrtnosť, spomalí šírenie vírusu.

Prezradím vám, že moje najstaršie dieťa – veľký mystifikátor – vyhrala aj literárnu súťaž v tej dobe, kedy u nás ten protipandemický plán zostavovali, so scenárom Pandemik. Bol to fiktívny humoristický príbeh ako sme sa pripravovali na pandémiu u nás doma a v bytovke. V realite by nikomu z nás do smiechu nebolo. Pre naivných, ktorí si pletú pandémiu s virózou –  prečítajte si protipandemický plán – detailne hovorí aj o hromadných hroboch a vyhlásení pracovnej povinnosti  takže predstava ako prípadnú pandémiu prečkáte doma v teple pri televíznych seriáloch je hodne vzdialená od reality, ktorá by nastala. Pri obrovskom počte chorých by nešlo len o nedostatok lôžok (a nemocnicu u nás určite nepostavíme za týždeň, ako v Číne), či liekov. Priestory by sa našli i v školách zrejme, v internátoch,  v hoteloch penziónoch. Ale ošetrovať by museli i nezaškolení, bol by nedostatok ošetrujúceho personálu  a chýbali by ľudia v mnohých odvetviach kvôli chorobe – takže preto tá pracovná povinnosť.  Pri rozvinutej pandémii by zrejme fungovali len nevyhnutné služby a tie by museli zaistiť ľudia v rámci tých povinných prác. Na dobrovoľnícke ošetrovanie chorých osamelých ľudí kdesi doma spoliehať nemožno. Som preto skeptická, kto by dostal vakcínu, ak by bola vyrobená, podľa mňa logicky zrejme najskôr tí, ktorí by šli na tie povinné práce a nie, ako píše plán, že rizikové skupiny obyvateľov. Boli by označené životne dôležité výrobky a tovary, aj mimoriadne regulačné opatrenia a núdzové zásobovanie. Môžu byť lokálne uzavreté oblasti, podobne ako tie čínske mestá.

Toto prosím nie je šírenie poplašnej správy, ale oficiálny podrobný protipandemický plán SR – https://www.ruvzmi.sk/PDF/Podrplanchrip.pdf

Aj ďalšia platná legislatíva, napríklad

Zákon č. 179/2011 Z. z.Zákon o hospodárskej mobilizácii a o zmene a doplnení zákona č. 387/2002 Z. z. o riadení štátu v krízových situáciách mimo času vojny a vojnového stavu v znení neskorších predpisov

V roku 2016 chystali nový zákon o pandémii – a článok o ňom písal takto   https://domov.sme.sk/c/2472733/mz-pripravilo-novy-zakon-o-pandemii.html

V prípade pandémie by mal obvodný úrad právo uložiť občanom pracovnú povinnosť. To by sa však netýkalo detí a dôchodcov, tehotných žien, osamelých rodičov, zdravotne postihnutých a podobne. V núdzovom stave by občania, podnikatelia a firmy mali mať povinnosť poskytnúť ubytovanie alebo priestory na liečenie vojakom, policajtom, zdravotníckym pracovníkom či ďalším osobám. Obvodný úrad tiež môže nariadiť občanom odovzdať vecné prostriedky, nesmie to však ohroziť ich výživu a obvodný úrad ich musí následne vrátiť.

Máme aj Pandemickú komisiu.

I týmto článkom sa snažím utvoriť podaktorým predstavu, že pandémiu netreba rozhodne bagatelizovať.

Teraz by sme mali všetci naozaj snažiť, aby sa nákaza nešírila a pandémia nenastala.

 

Elena  25.1.2020

Pravdu na stôl 6. – OEDC je horšie ako medvede. . .

19.03.2024

Medvede tu vybiehajú a pobiehajú vystrašené a vydesené. A my rovnako. Tí, ktorí prežili stretnutie v Liptovskom Mikuláši s medveďom, sú iste riadne vydesení. My ostatní podvedome tiež – uvedomila som si. Vracajú sa mi sny, konečne po rokoch od synovej smrti sa mi občas niečo sníva. Ten z dnešnej noci mi medveďa priplietol. Dvere som držala zvnútra, cez dieru v nich [...]

Pravdu na stôl 5. – Ako môžeme mať novú nemocnicu rýchlo a relatívne lacno. . .

16.03.2024

Netajím v mojom blogu, že som srdcom podtatranka, je to môj rodný kraj. Zakaždým, keď idem smerom na Poprad, prechádzam okolo miesta, pri ktorom mi zovrie smútkom srdce. A tak keď som dnes objavila dokument o Kvetnici, je to príležitosť urobiť malý výkop za to miesto, aj za príležitosť pre nás všetkých. Takže sledujte https://www.youtube.com/watch?v=EN_FRkg9RRM [...]

Pravdu na stôl 4. – V tomto štáte je toľko bordelu, že až. . .

14.03.2024

Prezradím vám teraz ďalšiu darebáčinu tohto štátu. Cesta za spravodlivosťou v tejto spoločnosti vyzerá, akoby ju budovali Pat a Mat. Alebo akoby vznikla omylom, lebo ku spravodlivosti veru nevedie. Veď pozrite. Predstavte si, že niekto vezme život vášmu blízkemu – úmyselne alebo neúmyselne ho usmrtí. Popri bolesti musíte zápasiť aj s praktickými otázkami, ako [...]

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 09:39

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,836
Celková čítanosť: 8912143x
Priemerná čítanosť článkov: 3143x

Kategórie