Založ si blog

Odpovede 5. – Takto by to vedel riadiť aj náš kocúr. . .

Otrasnú situáciu v slovenskom zdravotníctve pomenovala záchranárka.

Týka sa záchrannej služby v oblasti RZP  pri prevoze sanitkou bez lekára.

Podrobnosti o tom prináša článok .

https://www1.pluska.sk/rady-a-tipy/skusena-zachranarka-sokuje-otvorenej-spovedi-vaznym-urazom-chodia-aj-amateri

Uvádza vyjadrenie záchranárky, že:

V bratislavskej záchranke, kde pracuje, sa podľa nej bežne stáva, že prijmú vodičov, ktorí vozia bagety alebo jazdia v kamióne. „Máme veľa kolegov, ktorí nespĺňajú podmienku odbornej spôsobilosti v zmysle zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti a nariadenia vlády. Vodiči nemajú získanú odbornú spôsobilosť na výkon odborných pracovných činností. Zákon sa porušuje.“

Podľa nej nám „zachraňujú životy“ vodiči rozvážajúci bagety či jazdiaci na kamióne. Zákon je dlhodobo porušovaný, najmenej desať rokov.

Nikto toto porušovanie zákona nekontroluje, nikto nemá ani predstavu, koľko ľudí zomrie preto, že mu neposkytli tú starostlivosť, akú mali v rámci RZP poskytnúť – lebo zachraňovať život a voziť bagety sú diametrálne odlišné činnosti.

 

Chýba nielen dodržiavanie zákona, ale aj systémové riadenie…

Nikto u nás systematicky nesleduje štatistiky o pochybeniach v zdravotníctve a ich riešení, nikto nevyvodzuje systematicky zodpovednosť a chýba poučenie v rámci systému. Za toto predsa musí byť niekto zodpovedný – a ak nedostatočne kontroluje a neriadi systematicky, potom by mali byť vyvodzované aj dôsledky. A nielen také, že dotyčný odíde z funkcie, no aj trestno-právne následky.

Ale to sú len moje reči, lebo v skutočnosti sa pri neschopnosti tých, ktorí by to tu mali efektívne riadiť, nedeje vôbec nič. Mnohí ani z funkcie neodstúpia, a veď načo? A tí, ktorí odstúpia, sa pohybujú ako v hre „škatule, škatule, hýbte sa“ – a idú z jedného teplého fleku na druhý. Poviem vám, skutočne i náš kocúr by lepšie riadil spoločnosť, ako podaktorí na to určení „odborníci“ na jej čele.

A my namiesto toho, aby sme riešili všetky tie veľké darebáčiny, čítame si prázdne reči v článkoch a doťahujeme sa v blogoch o hlúpostiach, ktoré povedal nejaký politik a ten druhý politik, a ktorý z nich povedal väčšiu hlúposť…

Neviem, naozaj neviem, čo to s nami je, keď si na svoje čelo volíme dookola kadejakých gaunerov, keď sa im dávame klamať a využívať. Keď im dovoľujeme, aby nivočili nielen našu budúcnosť, ale aj budúcnosť našich detí a ďalších generácií. Sme takí naivní, ľahostajní, zaslepení, alebo čo???? Je mi z toho smutno. Tá moja iluzívno-idealistická predstava o svete , v ktorom by sme sa všetci správali čestne (veď stačí, aby sme sa každý čestne správali sami za seba deň za dňom) sa rozbíja o slovenskú realitu.

 

A hej, hej, hej – postojte, pozrime sa pravdivo – nie je to len o tých veľkých gauneroch vo vláde, o ktorých tak radi čítame či počúvame v médiách špinavosti. Hora špiny sa valí i našim každodenným životom. Lumpi ochotní obkradnúť i zomierajúceho či mŕtveho. Gauneri vytĺkajúci od chorých ľudí všetky možné aj nemožné poplatky. Zlodeji okrádajúci na váhe, či prebaľujúci tovar po záruke do nových obalov. Šlápoty bez morálky, ktoré sa vláčia so ženatými chlapmi, bez ohľadu voči iným. Je o o tom, že sa niektorí z nás nesprávajú čestne. Že im chýbajú morálne hranice. Nie je to o tom, že „sme ľudia, tak robíme chyby“, ako poniektorí radi argumentujú, lebo nie je ľudské klamať, ubližovať iným a správať sa bezohľadne. Práve naopak, ľudské je správať sa čestne, zodpovedne a ohľaduplne, nie?

Neviem, čo tak kriví tých, ktorí nie sú schopní správať sa čestne – či je to rodičovská výchova a vzor rodiny, či životné situácie niektoré nimi zažívané ich tak poznačia, alebo čo ich tak kriví.

Morálka tejto spoločnosti je žalostná. Málokedy už čítam diskusie na sociálnych sieťach, no pri niektorých diskusných príspevkoch mám pocit, že nedopatrením sa ešte nedostali ku pre nich urgentne nutnej pomoci psychiatra.

A tak narážame na nečestnosť vo veľkom i v malom, znovu a znovu, každodenné. Stáva sa to normou, zvykom, niečím nad čím rezignujeme, a prestávame veriť v možnosť nápravy. Lebo „veď sme ľudia, je pre nás normálne robiť chyby“ – pod vlajočkou tohto sloganu môžeme klamať a robiť darebáčiny dookola…

Neviem, ako máme vyjsť z toho bludného kruhu vonku. Lebo tí, ktorí sa správajú čestne, sú po čase znechutení a strácajú ochotu dôverovať komukoľvek.  Oprávnene.

Exupéryovské krédo, že vládca dáva zmysel dianiu v spoločnosti, sa v našich novodobých dejinách akosi prirýchlo vytratilo.

Nie, nie, my nestaviame citadelu, ale bordel…

 

 

Elena   17.2.2020

 

 

P.S.: Devana, ďakujem za upozornenie – my, matky OLP, sme nadstranícke. Niektoré z mamičiek našej skupiny sa šli postaviť k tomu podujatiu, lebo je potrebné podporiť hlas tých štyroch matiek, čo bojujú za život pre svoje deti. Všetci by sme mali zomknúť sily, lebo ktosi tu kradne naše zdravotné odvody, ničí zdravie a životy. Lekári otvorene na svojej konferencii vykladajú, že ich etika nezaujíma.Vypočujte si tú nahrávku zo stretnutia lekárov, a spravte si názor sami. https://www.facebook.com/lekarskakomora/videos/535360330711283/

A my sa len mlčky dívame – ľudia, dokedy???

 

 

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron

ONLINE: ISW: Zmraziť front? To je predčasné, víťazstvo Ukrajiny netreba odpisovať

27.04.2024 06:30

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Russia Putin

Prepych a pád Putinovho generála. Aký luxus si užíval a ohrozí jeho škandál ministra obrany?

27.04.2024 06:00

Timur Ivanov protekčne prideľoval zákazky podnikateľovi, ktorý mu na revanš bezplatne postavil vilu a zadarmo obnovil nehnuteľnosť z 19. storočia.

Ondrej Lunter, župan, Michal Urda, primár, Martin Caudt

„Pľúciarov“ je zúfalo málo: Pacienti čakajú mesiace a čoraz viac ich zostáva úplne bez lekára

27.04.2024 06:00

Podľa posledných údajov NCZI na Slovensku 163 pneumologických a ftizeologických ambulancií, teda 303 lekárov a sestier, vybavilo za rok 763 709 návštev pacientov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9007448x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie