Založ si blog

Odpovede 8. – Výbery. . .

V živote si vždy vyberáme  z nejakých možností – vždy sú aspoň dve. Teraz  dám pár slov k volebným výberom, ktoré stoja pred nami. a aj kadejakým ďalším, ktoré nás v živote zaskočia.

 

K výberu dňa…

V temne skorého rána bolo cítiť príjemné teplo, nespájame si ho s februárom obvykle.

Myšlienky mi krúžili okolo toho, ako si niektoré veci v živote zaplavujeme stereotypom nášho niekdajšieho poznania. Ich krúženie som zakončila v bode, kedy som si priznala, že stačí mať ochotu spoznať ich novú tvár. Nuž, tento február je zatiaľ teplý – a pravdaže, aj celý rad iných vecí môže mať novú podobu a je len na nás, či sme ochotní a dať jej dôveru.

Voľba dňa býva pre na ráno jednoduchá. ponáram sa naplno do krásy krajiny. vždy znovu a znovu. Som ťažko romantická duša, takže ma to nikdy neomrzelo.

Kebyže šoférujem, možno by som bola drak. Ako spolujazdec som dúhová vážka.  Pochabo rozptyľujem i moje dieťa, vždy zodpovednú šoférku, postrehmi – „pozri, pozri, ten oblak je ako kôň, ktorý cvála“. Alebo  „prekrásne sú postriebrené tie svahy inoväťou „. Milujem trpezlivých šoférov, ktorých takéto moje „vážkovanie“ cestou plnou zákrut k nám do hôr nevyvedie z miery – dieťa často zareaguje humorom „pozriem sa, vydrž, len čo vďaka tvojim výkladom skončíme pod kopcom“…

 

K životným výberom…

V živote si volíme kadečo, smerovanie, postoje k udalostiam a ľuďom, tempo rastu, hodnoty svietiace nám na ceste. Niektorí tvrdia, že život je plný výberov, že je to ustavičný boj. Ja to tak nevidím, život vidím skôr ako cestu. Podľa mňa s v rámci nej volíme tie hlavné veľké hranice ako svoje životné záväzky  – a potom sa už pohybujeme ďalšími svojimi voľbami v rámci nich. K tomu si myslím, že nám „vtlačí tvár“ taká jedna základná hodnota, ktorú si vyberáme, a na jej základe pristupujeme ku voľbe tých svojich životných záväzkov.  Pravdu poviem, práve schopnosť si dať veľké životné záväzky a zotrvať v nich pokladám za jeden z hlavných znakov zrelosti človeka.

 

K osudovým výberom…

Tam nemáme na výber – teda máme –  ako prijatie, alebo neprijatie prichádzajúceho. Ak niečo prichádza, tak nemáme možnosť to zastaviť, našou možnosťou je pri tom zastavovaní len padnúť na kolená, alebo na nos, alebo sa aj dvakrát prekopŕcnuť, ak sme hodne tvrdohlaví.

Prezradím vám niečo silné – osobný horoskop som dostala do rúk s odstupom rokov, tuším týždeň či dva dozadu. A jeho čítanie mi vyrážalo dych, boli tam hodne zvláštne veci, ktoré sa aj udiali. A videla som z neho i vec, ktorá mi dala konkrétnu indíciu ohľadne budúcnosti. Už viem, aké znamenie mám vpísané v siedmom dome. Pred chvíľou som pri triedení starých papierov objavila niečo, čo mi k tomu dokonale zapadlo. A tak teraz uvažujem, ako je možné, že až také veci sú vpísané v tom veľkom horoskope nášho života, ktorý je daný už pri narodení.

Nuž áno, nie my to tu riadime…

 

K volebným výberom…

Dnes sa rozhoduje v parlamente na mimoriadnej schôdzi NR SR o návrhoch vlády. A ak keď som sa v prvej chvíli po vypočutí toho návrhu potešila, v tejto chvíli by som nechcela, aby prešli v  predkladanej podobe. Lebo dotiahnime tú situáciu do slovenskej reality.

Dôchodcovia si zaslúžia pridať – trináste dôchodky podporujem – no nie paušálne, odlíšila by som nízke dôchodky kvôli tomu, že ľudia mali nízke mzdy a nízke dôchodky zo špekulantstva tých, ktorí nechceli  prispievať vyššími odvodmi. Ak nechceli solidarizovať, ich voľba – potom aké morálne právo majú očakávať solidaritu od ostatných?

Aj prídavky na dieťa sa dlho nevalorizovali. No je potrebné brať do úvahy, že to možno bude pre niektoré rodiny motiváciou mať deti pre svoje pohodlné finančné zaistenie a môže sa znížiť motivácia zamestnať sa. Spoločnosť bude potrebovať ľudí motivovať k práci, veď populácia starne. Rodinné prídavky vo zvýšenej podobe by som preto skutočne naviazala sa reálnu plnoúväzkovú prácu aspoň jedného rodiča (k nej by som ale rátala aj opatrovanie vážne chorého, postihnutého či starnúceho člena rodiny napríklad).

A čochvíľa budeme rozhodovať vo voľbách o osude Slovenska. Poviem natvrdo môj názor – bojím sa koalícií, ktoré by vzišli zo zlepenca niektorých opozičných strán – určite by som radšej v budúcej vláde zasa videla stranu Smer ako Trubana, Beblavého či Kisku.

 

Elena  18.2.2020

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8986827x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie