Založ si blog

Odpovede 8. – Výbery. . .

V živote si vždy vyberáme  z nejakých možností – vždy sú aspoň dve. Teraz  dám pár slov k volebným výberom, ktoré stoja pred nami. a aj kadejakým ďalším, ktoré nás v živote zaskočia.

 

K výberu dňa…

V temne skorého rána bolo cítiť príjemné teplo, nespájame si ho s februárom obvykle.

Myšlienky mi krúžili okolo toho, ako si niektoré veci v živote zaplavujeme stereotypom nášho niekdajšieho poznania. Ich krúženie som zakončila v bode, kedy som si priznala, že stačí mať ochotu spoznať ich novú tvár. Nuž, tento február je zatiaľ teplý – a pravdaže, aj celý rad iných vecí môže mať novú podobu a je len na nás, či sme ochotní a dať jej dôveru.

Voľba dňa býva pre na ráno jednoduchá. ponáram sa naplno do krásy krajiny. vždy znovu a znovu. Som ťažko romantická duša, takže ma to nikdy neomrzelo.

Kebyže šoférujem, možno by som bola drak. Ako spolujazdec som dúhová vážka.  Pochabo rozptyľujem i moje dieťa, vždy zodpovednú šoférku, postrehmi – „pozri, pozri, ten oblak je ako kôň, ktorý cvála“. Alebo  „prekrásne sú postriebrené tie svahy inoväťou „. Milujem trpezlivých šoférov, ktorých takéto moje „vážkovanie“ cestou plnou zákrut k nám do hôr nevyvedie z miery – dieťa často zareaguje humorom „pozriem sa, vydrž, len čo vďaka tvojim výkladom skončíme pod kopcom“…

 

K životným výberom…

V živote si volíme kadečo, smerovanie, postoje k udalostiam a ľuďom, tempo rastu, hodnoty svietiace nám na ceste. Niektorí tvrdia, že život je plný výberov, že je to ustavičný boj. Ja to tak nevidím, život vidím skôr ako cestu. Podľa mňa s v rámci nej volíme tie hlavné veľké hranice ako svoje životné záväzky  – a potom sa už pohybujeme ďalšími svojimi voľbami v rámci nich. K tomu si myslím, že nám „vtlačí tvár“ taká jedna základná hodnota, ktorú si vyberáme, a na jej základe pristupujeme ku voľbe tých svojich životných záväzkov.  Pravdu poviem, práve schopnosť si dať veľké životné záväzky a zotrvať v nich pokladám za jeden z hlavných znakov zrelosti človeka.

 

K osudovým výberom…

Tam nemáme na výber – teda máme –  ako prijatie, alebo neprijatie prichádzajúceho. Ak niečo prichádza, tak nemáme možnosť to zastaviť, našou možnosťou je pri tom zastavovaní len padnúť na kolená, alebo na nos, alebo sa aj dvakrát prekopŕcnuť, ak sme hodne tvrdohlaví.

Prezradím vám niečo silné – osobný horoskop som dostala do rúk s odstupom rokov, tuším týždeň či dva dozadu. A jeho čítanie mi vyrážalo dych, boli tam hodne zvláštne veci, ktoré sa aj udiali. A videla som z neho i vec, ktorá mi dala konkrétnu indíciu ohľadne budúcnosti. Už viem, aké znamenie mám vpísané v siedmom dome. Pred chvíľou som pri triedení starých papierov objavila niečo, čo mi k tomu dokonale zapadlo. A tak teraz uvažujem, ako je možné, že až také veci sú vpísané v tom veľkom horoskope nášho života, ktorý je daný už pri narodení.

Nuž áno, nie my to tu riadime…

 

K volebným výberom…

Dnes sa rozhoduje v parlamente na mimoriadnej schôdzi NR SR o návrhoch vlády. A ak keď som sa v prvej chvíli po vypočutí toho návrhu potešila, v tejto chvíli by som nechcela, aby prešli v  predkladanej podobe. Lebo dotiahnime tú situáciu do slovenskej reality.

Dôchodcovia si zaslúžia pridať – trináste dôchodky podporujem – no nie paušálne, odlíšila by som nízke dôchodky kvôli tomu, že ľudia mali nízke mzdy a nízke dôchodky zo špekulantstva tých, ktorí nechceli  prispievať vyššími odvodmi. Ak nechceli solidarizovať, ich voľba – potom aké morálne právo majú očakávať solidaritu od ostatných?

Aj prídavky na dieťa sa dlho nevalorizovali. No je potrebné brať do úvahy, že to možno bude pre niektoré rodiny motiváciou mať deti pre svoje pohodlné finančné zaistenie a môže sa znížiť motivácia zamestnať sa. Spoločnosť bude potrebovať ľudí motivovať k práci, veď populácia starne. Rodinné prídavky vo zvýšenej podobe by som preto skutočne naviazala sa reálnu plnoúväzkovú prácu aspoň jedného rodiča (k nej by som ale rátala aj opatrovanie vážne chorého, postihnutého či starnúceho člena rodiny napríklad).

A čochvíľa budeme rozhodovať vo voľbách o osude Slovenska. Poviem natvrdo môj názor – bojím sa koalícií, ktoré by vzišli zo zlepenca niektorých opozičných strán – určite by som radšej v budúcej vláde zasa videla stranu Smer ako Trubana, Beblavého či Kisku.

 

Elena  18.2.2020

 

Pravdu na stôl 6. – OEDC je horšie ako medvede. . .

19.03.2024

Medvede tu vybiehajú a pobiehajú vystrašené a vydesené. A my rovnako. Tí, ktorí prežili stretnutie v Liptovskom Mikuláši s medveďom, sú iste riadne vydesení. My ostatní podvedome tiež – uvedomila som si. Vracajú sa mi sny, konečne po rokoch od synovej smrti sa mi občas niečo sníva. Ten z dnešnej noci mi medveďa priplietol. Dvere som držala zvnútra, cez dieru v nich [...]

Pravdu na stôl 5. – Ako môžeme mať novú nemocnicu rýchlo a relatívne lacno. . .

16.03.2024

Netajím v mojom blogu, že som srdcom podtatranka, je to môj rodný kraj. Zakaždým, keď idem smerom na Poprad, prechádzam okolo miesta, pri ktorom mi zovrie smútkom srdce. A tak keď som dnes objavila dokument o Kvetnici, je to príležitosť urobiť malý výkop za to miesto, aj za príležitosť pre nás všetkých. Takže sledujte https://www.youtube.com/watch?v=EN_FRkg9RRM [...]

Pravdu na stôl 4. – V tomto štáte je toľko bordelu, že až. . .

14.03.2024

Prezradím vám teraz ďalšiu darebáčinu tohto štátu. Cesta za spravodlivosťou v tejto spoločnosti vyzerá, akoby ju budovali Pat a Mat. Alebo akoby vznikla omylom, lebo ku spravodlivosti veru nevedie. Veď pozrite. Predstavte si, že niekto vezme život vášmu blízkemu – úmyselne alebo neúmyselne ho usmrtí. Popri bolesti musíte zápasiť aj s praktickými otázkami, ako [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,836
Celková čítanosť: 8911674x
Priemerná čítanosť článkov: 3142x

Kategórie