Založ si blog

Odpovede 7. – Sviečky za mŕtvych. . .

Sviečky za tých 5000 ľudí, ktorí by na Slovensku každoročne mohli žiť, no sú mŕtvi, lebo v slovenskom zdravotníctve nedostali potrebnú pomoc, zapálil včera podvečer pred Úradom vlády Matovič a skupina ľudí, ktorí tiež nechcú mlčať pri uvedomení si toho hrozného faktu.

https://www.ta3.com/clanok/1176429/matovic-dal-pred-urad-vlady-tisice-sviecok-za-ludi-ktori-mohli-zit.html?fbclid=IwAR3PuEX5XEJbEV-kDkwSBHTmgXQzfWVFELxbQOB6BmsltisvK_gfovsoAS8

Pravda je však ešte oveľa hroznejšia, lebo mŕtvych každoročne u nás nie je 5000, ako hovoril Matovič – ale viac ako 11 000 mŕtvych Slovákov každý rok, tento údaj uvádzajú medzinárodné štatistiky. Viac ako dvojnásobok tých svetiel by malo horieť. A mali by svietiť nie ako plamienok pred Úradom vlády, ale mali by rozsvietiť nám v hlavách, že takto to ďalej v slovenskom zdravotníctve nemôže ísť.

A kroky, ktoré realizujú a pripravujú realizovať, rozhodne nie sú v prospech pacientov.

 

Práva obetí lekárskych pochybení u nás treba posilniť…

Namiesto toho sa schyľuje ku ich okresávaniu.

Poisťovne potichu dali návrh zastropovať výšku odškodnenia, ak lekári zavinia smrť vášho blízkeho na smiešnu sumu, ktorá človeku nedovolí reparovať svoj život po takejto strate ani v tom minimálnom rozsahu. Písala som o tom nedávno v blogu  https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2019/12/18/plamenne-4-akaze-to-spinavost-nbs-a-poistovne/

A lekári už ani nie potichu, ale nahlas, plánujú dva piliere v zdravotníctve – peniaze a ľudia, tretí otvorene pomenovávajú ako nepotrebný – je ním etika.

Konferencia v štýle „prachy, prachy, ľudia a prachy pre nich, prachy…“

Vypočujte si tú nahrávku zo stretnutia lekárov, a spravte si názor sami. https://www.facebook.com/lekarskakomora/videos/535360330711283/

Navrhujú popri inom aj zrušenie UDSR SR, či jeho pretvorenie na Úrad na výber poistného. Tým by vzali aj tú minimálnu oporu obetiam pochybení lekárov, ktorá v súčasnosti v tomto štáte existuje. Vraj by bol pacientsky ombudsman. Lenže ten nemá žiadnu kompetenciu vydávať posudky o pochybení, ani dať pokutu.

 

Postavenie obetí pochybení lekárov…

Je zúfalé zostať po strate dieťaťa či partnera bez peňazí na právnikov aj odborných právnických vedomostí, aby ste sa vedeli účinne brániť sami. A aj bez dostupnosti zdravotnej dokumentácie (teraz bojujeme, aby rodič po smrti dieťaťa mal právo na prístup ku tej dokumentácii – dávam tie požiadavky opakovane tu, aby ste o nich mohli pouvažovať a .

My, mamy Otvoreného listu premiérovi SR, bojujeme nielen za spravodlivosť pre svoje mŕtve deti, ale i za zmenu legislatívy, aby sa budúcim obetiam pochybení zdravotníkov kráčalo lepšie touto bolestnou cestou. Nikto nedokáže zaručiť, že sa nestane niekedy zo strany zdravotníka chyba – a nezomrie dieťa niekomu ďalšiemu. Alebo partner či partnerka, či rodič.

Preto teraz bojujeme aj za zmeny v zdravotníctve, lebo chceme, aby ľudia nezomierali zbytočne, aby tých chýb zdravotníkov na Slovensku bolo čo najmenej. A aby tí, ktorým sa podobná tragédia v živote prihodí, ľahšie sa dostali ku spravodlivosti.

Bojujeme preto i za ochranu života vašich detí aj vašich blízkych.

Tak som to napísala v blogu https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2020/02/13/otazky-11-kubkove-narodeniny/

a opakujem to, aby ste uvažovali a aby sme zjednotili sily v boli za zmenu v zdravotníctve. Za skutočnú zmenu.

 

11 000 tisíc mŕtvych každý rok…

Upozorňujeme, že keby sa v inom rezorte stalo, že zomrie ročne podľa oficiálnych štatistík 11 000 ľudí, ktorí by mohli žiť, bol by zrejme vyhlásený stav verejného ohrozenia.

Tiež upozorňujeme, že štát a občania majú medzi sebou uzavretú sociálnu zmluvu – musia ju plniť obe strany rovnako. Nielen občan, ale aj štát. Jej súčasťou je i poskytovanie potrebnej zdravotnej starostlivosti.

Je síce pravdou, ako vyhlasuje premiér Pellegrini

https://www.ta3.com/clanok/1176429/matovic-dal-pred-urad-vlady-tisice-sviecok-za-ludi-ktori-mohli-zit.html?fbclid=IwAR3PuEX5XEJbEV-kDkwSBHTmgXQzfWVFELxbQOB6BmsltisvK_gfovsoAS8

v reakcii na podvečerné podujatie organizované Matovičom pred Úradom vlády SR, že

…s úžasom sledujem, ako novopečený líder opozície Igor Matovič opäť klame ľuďom do očí. Tentokrát sa zameral na oblasť zdravotníctva, kde prekrúca fakty a spolieha sa na to, že všetci stratili pamäť. Pád zdravotníctva do súkromných rúk odštartovala pravicová, druhá vláda Mikuláša Dzurindu. Jej súčasťou bol štátny tajomník, Miroslav Beblavý, Daniel Lipšic a ďalší ministri za KDH, no najmä smutne preslávený minister zdravotníctva Rudolf Zajac…“ 

Nemožno sa však vyhovárať na to, že ktosi to takto urobil, lebo mi to pripomína situáciu, ako sa aj po dvadsiatich rokoch od zmeny režimu v roku 1989 niektorí politici vyhovárali, že za všetky tie negatíva u nás môžu komunisti.

Premiér vyzval Matoviča, aby dal verejný sľub, že nepôjde do prípadnej koalície s niektorou zo strán, ktorej program podľa Pellegriniho pomáhali tvoriť ľudia z finančnej skupiny Penta.

Matovičov prísľub sme zatiaľ nepočuli.

My, matky OLP SR,  žiadame verejný prísľub od úradujúceho premiéra, že sa bude konečne riešiť situácia potrebnej zmeny v zdravotníctve zodpovedne. Lebo smerovanie spoločnosti musí mať nejakú kontinuitu, nedá sa ísť raz doľava a raz doprava, raz dopredu a raz dozadu.

Žiadame skrátka reálnu zmenu – a je nutné aj realizovať zásadné kroky zmeny v praxi. Keďže štát by mal robiť politiku kontinuitne, a nie ju meniť  smerom bezhlavo kade-tade, chceme požiadať úradujúceho premiéra Pellegriniho o prísľub, že sa situáciou bude zaoberať po voľbách vláda SR a riešiť ju v prospech občanov, nech už to bude ktokoľvek. A ak v prospech občanov v tomto smere konať nebude, môže ísť taká vláda pre neplnenie sociálnej zmluvy s občanmi a záväzkov voči nim kadeľahšie. Lebo ktosi si tu privlastnil naše zdravotné odvody – to sú predsa peniaze, ktoré sú naše a nie vlastníkov zdravotných poisťovní. Ten, kto to umožnil, už mal byť dávno stíhaný za vlastizradu. A ktosi sa snaží urobiť zo zdravotníctva čoraz viac zárobkový podnik. Je čas, aby sa zdravotníctvo stalo tým, čím má v sociálne orientovanom vyspelom štáte byť – súčasťou sociálnej zmluvy štátu a občana, nie pohodlného biznisu mafiánskej čvargy. Lebo ľudia platiaci zdravotné odvody nemôžu byť len dojnou kravou. Stačilo.

 

ŽIADAME V RÁMCI PROTESTNÉHO POCHODU

1. Žiadame bezodkladné zavedenie funkcie ombudsmana pre oblasť zdravotníctva.

  • Podľa medzinárodných štatistík nám na Slovensku ročne zomrie pre neposkytnutie potrebnej zdravotnej starostlivosti až 11 000 ľudí, ktorí by mohli žiť – veď to je jedna väčšia dedina, alebo jedno malé mestečko, čo nám tu vymrie každý rok. Sú to naši blízki – deti, partneri, rodičia. Sú mŕtvi, hoci mohli žiť, produkovať hodnoty pre spoločnosť, vychovávať deti a tešiť sa zo života so svojimi blízkymi,
  • v situácii niektorých nešťastí (výbuch v bani, pád mosta) i pri ďaleko menšom počte obetí koná štát bezodkladne, pomáha obetiam,kým obete pochybení lekárov bojujú o spravodlivosť roky či až desiatky rokov v tejto spoločnosti. Jedna z mamičiek – pani Anna – súdne konania po lekármi zavinenej smrti manžela rieši už viac ako štvrťstoročie,
  • tento by mal pomáhať pacientom v pomenovaní oblastí, kde ich práva sú porušované.

2. Žiadame, aby lekár bol po potvrdení pochybenia zo strany UDZS SR bezodkladne odstavený od liečenia pacientov až do právoplatného trestno-právneho doriešenia veci. 

  • z uvedeného je zrejmá dôležitá úloha UDZS SR a potreba jeho vysokej odbornosti,
  • v zmysle preukazovania bezúhonnosti to platí i v slovenskom školstve podľa zákona 138/2019 Z. z.,
  • pritom nesprávne postupujúci lekár môže svojim ďalším konaním spôsobiť ďaleko viac škody ako učiteľ.

3. Žiadame, aby sa postavenie obete stalo postavením slabšej strany sporu. 

  • aby sa v rámci toho dôkazné bremeno presunulo v prípade zdravotníckych pochybení z obete na páchateľa, pretože po smrti dieťaťa v dôsledku pochybenia lekára zostáva rodič na troskách svojho života s bolesťou, bez peňazí a odborných znalostí z medicíny, kým páchateľ má v rukách odbornosť, dokumentáciu, inštitucionálne má aj ďaleko viac prostriedkov ako obeť – „pomer možností“ obete a páchateľa je zjavne nevyvážený, mal by to byť preto práve páchateľ, kto by mal preukazovať, že nepochybil,
  • týmto postupom sa odstránia aj možné prieťahy v konaní, páchateľ bude motivovaný doriešiť vec čím skôr,
  • žiadame pre rodiča po smrti jeho dieťaťa aj prístup k výpisu z účtu poistenca po smrti a dohľadovému spisu UDZS SR.

4. Žiadame sfunkčniť zákon o ochrane obetí a riešiť v ňom postavenie obetí spravodlivo.

  • niet rozdielu pre rodiča, či mu niekto zaviní smrť dieťaťa násilne alebo pochybením,  jeho dieťa je mŕtve,
  • v jednom z prípadov právoplatne odsúdená páchateľka zasielala súdu písomné vyjadrenia o tom, že život človeka s postihnutím nie je rovnako hodnotný ako život človeka zdravého, spochybňuje aj hĺbku emočného vzťahu rodiča ku postihnutému dieťaťu – zatiaľ beztrestne, v SR údajne neexistujú mechanizmy na postihnutie takéhoto typu konania u páchateľa, ktorý smrť dieťaťa zavinil.

5. Žiadame, aby sa zdôstojnila hodnota života a s tým súvisiace primerané odškodnenie obetí po pochybení lekára.  

  • verejná osoba vysúdi za poškodenie dobrej povesti vysoké odškodné, neporovnateľné  k sume, ktorú je možné priznať ako náhradu za ťažké a doživotné negatívne následky na zdraví pacienta, či na životoch pozostalých –  tento štát si teda viac cení povesť politikov a sudcov ako život a zdravie bežných občanov,
  • dokonca návrh novely zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov (ďalej tiež len „OZ“) a zákona č. 381/2001 Z. z. o povinnom zmluvnom poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla v znení neskorších predpisov („ďalej len „zákon o PZP“)má za cieľ legislatívne tzv. „zastropovať“ odškodňovanie nárokov pozostalých na náhradu nemajetkovej ujmy v dôsledku zásahu do ich práva na súkromie (smrťou zosnulého v dôsledku neoprávneného zásahu),
  • súdne procesy sa v súčasnosti vlečú roky až desaťročia, prisúdené odškodnenie neumožňuje obetiam primerane reparovať svoj život, finančné odškodnenie nám nenahradí naše deti, ale malo by umožniť primeranú reparáciu nášho života po strate, ktorú sme nezavinili.

6. Žiadame, aby tresty pre lekárov po pochybení s následkom smrti neboli len formálne, ale spravodlivé.

  • trest by mal byť sankciou pre páchateľa, a mal by mať odstrašujúci účinok následne pre potenciálnych páchateľov do budúcnosti, na Slovensku však do dnešného dňa za zavinenú smrť pacienta žiadny lekár nebol odsúdený na výkon trestu, len podmienečné tresty sú udeľované,
  •  aj podmienečný trest je posudzovaný len formálne, nie je zohľadňované vo výške trestu správanie páchateľa po čine, priznanie si pochybenia, či sa ospravedlnil a snažil sa minimalizovať dôsledky svojho činu,
  • v praxi dochádza ku opakovaným retraumatizáciám obetí páchateľmi aj v trestnom a súdnom konaní – v jednom prípade dokonca samotný okresný aj krajský súd v rozsudku vyjadril stanovisko, že konanie páchateľky nie je voči pozostalým dieťaťa ľudsky ani odborne primerané. Páchateľka na úrovni NS SR právoplatne odsúdená však má podmienečný odklad trestu – naozaj je v poriadku, ak nie je jej odklad trestu prehodnotený pri takomto jej správaní???!!

7. Žiadame, aby MZ SR bolo garantom správne poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

  • aby zariadenie v ktorom pochybenie s následkom úmrtia pacienta nastalo, bolo až do pochopenia chyby pod dohľadom štátom určeného odborníka, ak si zdravotnícke zariadenie a zdravotník neprizná spôsobenú chybu, potvrdenú zo strany UDZS SR či znalecky v trestnom konaní, znamená to, že túto svoju chybu nepochopili a môžu ju zopakovať – pokladáme za nutné v takom zariadení opätovne preškoliť personál v príslušnej oblasti a pre ochranu verejnosti uplatniť zvýšený odborný dohľad až do pochopenia chyby,
  • i vedením evidencie o pochybeniach zdravotníkov a ich riešení – nijaká štátna inštitúcia na Slovensku neeviduje a nemonitoruje prípady pochybení u lekárov, ani ich riešenie – pritom by mali byť tieto prípady nielen evidovali, ale aj medializované náležite odborne, aby sa im zdravotníci v budúcnosti vyhli,
  • rovnako je potrebné sledovať zo strany MZ SR výskyt sťažností a ich dôvodov, preverovať v prípade pochybenia zdravotníckeho zariadenia kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti v konkrétnych zariadeniach systematickým monitoringom následne v priebehu ďalšieho roka,
  • pokladáme za potrebné sprístupniť informácie počtu evidovaných pochybení a ich riešenia aj verejnosti.

8. Žiadame, aby boli dodržiavané práva pacientov, garantované medzinárodnými chartami.

  • V SR sú porušované práva pacientov, ktoré ustanovujú medzinárodné charty,
  • vo viacerých prípadoch boli naše deti prekladané na pracovisko vyššieho typu v stave mozgovej smrti, pričom rodičia boli zdravotníckymi pracovníkmi ubezpečovaní o stabilizovanom stave dieťaťa, či im bolo oznámené telefonicky, že „jej dieťa zomrelo a má ju na pitve“, rodičia neboli upozornení na vážnosť stavu, hroziacu blízkosť smrti.

9. Žiadame, aby boli stavovské organizácie zdravotníkov boli garantom etiky zdravotníkov.

  •  V slovenskom zdravotníctve chýba etika,  stavovské organizácie zdravotníkov mlčia ohľadne pochybení lekárov – hoci argumentujú zdravotníci „právom lekára urobiť chybu, však každý z nás robí chyby“,  nikde niet ani stopy postoja, že pri chybe by mali čestne niesť zodpovednosť,
  • je nutné, aby bolo systematicky a povinne zabezpečené vzdelávanie študentov lekárskych fakúlt a ďalšie vzdelávanie zdravotníckych pracovníkov v oblasti dodržiavania etiky a práv pacientov, nikto nedisponuje informáciou, a tiež aby boli pripravovaní budúci zdravotníci a zdravotníci v praxi ohľadne správneho postupu v prípade ich vlastného pochybenia s následkom škody na zdraví či smrti ich pacienta,
  • dokonca na odbornej konferencii, konanej dňa 12.2.2020, prezident Slovenskej lekárskej komory Kollár pomenoval, že sú tri základné piliere zdravotníctva, na ktorom každé zdravotníctvo stojí – finančný, personálny a etický a povedal, že na konferencii budú venovať pozornosť len prvým dvom, a že tie dva piliere budú aj oporou reformy zdravotníctva,
  • my sa pýtame, kde zostal tretí pilier???!!! Požadujeme, aby bol rovnocenne zapojený i tretí pilier zdravotníctva – etika – do slovenského zdravotníctva.

10. Žiadame o úpravu postavenia UDZS SR a jeho konzultantov

  •  UDZS SR by sa mal získať štatút štátneho znaleckého ústavu, aby jeho vyjadrenie bolo pre súd podstatným dokladom, a nie bezcenným zdrapom papiera,
  • je potrebné, aby konzultanti UDZS SR niesli osobnú zodpovednosť za nimi vydávané posudky, a za nesprávnym posudkom spôsobenú ujmu, aby boli stanovené lehoty, v akých musí vec UDZS SR doriešiť.

 11. Žiadame v rámci rezortu zdravotníctva vyriešiť mimorajónne poskytovanie zdravotníckej starostlivosti pre pozostalých po obetiach pochybení lekárov

  • Ak niektorý z rodičov dieťaťa, ktoré zomrelo v spádovej (rajónnej) nemocnici akútne ochorie, automaticky ho RZP v súčasnosti vezie do tej istej nemocnice, v ktorej im zomrelo dieťa a ktorej teda zo zásady nedôverujú, obávajú sa neprofesionálneho prístupu k sebe (či iným členom rodiny),
  • samotná nemocnica im zosobňuje traumatizujúce zážitky spojené s ich dieťaťom, prevoz RZP do inej než „miestne príslušnej“ nemocnice nie je v súčasnosti nárokovateľný a reálne dosiahnuteľný.

 

25.2.2020 uskutočníme protestný pochod.

Začneme pred generálnou prokuratúrou SR o 9,00 hod., budeme pokračovať ku Úradu vlády SR a náš pochod zakončíme pri Prezidentskom paláci. Na každom z uvedených miest budeme žiadať, aby sa kompetentní zástupcovia tohto štátu – generálny prokurátor, premiér a prezidentka – stretli s nami.

Náš pochod nie je politický – je to pochod za život a spravodlivosť – aby ľudia v slovenskom zdravotníctve nezomierali zbytočne.

Prosím, príďte nás podporiť.

 

Záverom…

Ľudia, začnime otvorene a nahlas hovoriť o tom, čo je nutné v slovenskom zdravotníctve zmeniť. Lebo nemožno sa prizerať donekonečna pribúdaniu mŕtvych, našich blízkych.

Sviečky zapaľovať pred Úradom vlády SR nestačí…

 

 

Elena  18.2.2020

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9002438x
Priemerná čítanosť článkov: 3154x

Kategórie