Založ si blog

Cesta 9. – Vláda mi poďakovala. . .

Vláda mi poďakovala – dnes mi ďakovnú SMS poslali. Presnejšie Úrad verejného zdravotníctva mi ju zaslal, tak vláda ju len zaplatila. Zaujímalo by ma, čo asi tak napísali tým, čo doma veľkonočne nesedeli.

Čítala som článok s názorom dvoch psychologičiek, ako sa hľadanie vinníkov spája s fázou hnevu. Nuž, podľa mňa hlavne s preberaním zodpovednosti a nastolením bezpečných pravidiel, lebo s nezodpovedným správaním časti obyvateľstva sa pohneme veľmi zlým smerom. Hm, byť premiérom ja – moja SMS by tým doma nesediacim bola naozaj ostrá a pokutou sprevádzaná. Predstavte si, že ak na zadku doma nesedelo cez sviatky cca 20 000 ľudí (a to je veľmi slušný odhad, naozaj minimalistický), tak krát 1650 eur pokuty získa Matovič do štátneho rozpočtu celkom slušnú sumu, za ktorú môže nakúpiť testy na testovanie

 

Prachy hýbu svetom…

Dochádza na moje slová, niektoré krajiny sa už začínajú obzerať po spôsobe, ako má všetkým krajinám škody nahradiť vinník, ktorý problém spôsobil. Niektoré veľké európske krajiny sa začínajú obracať na Čínu ako tvorcu problému, ako o tom hovorí článok v linku

https://www.aktuality.sk/clanok/782250/koronavirus-rusko-odmieta-aby-cina-platila-za-vznik-pandemie/

Iní zasa hovoria o zrode vírusu na konkrétnej americkej základni Fort Detroit, či minimálne i prevádzaní wuchanského netopierieho výskumu s americkými peniazmi. Dnes nejaký údajný americký patent na koronavírus už z roku 2018 sa objavil na internete

https://patents.google.com/patent/US10130701B2/en?oq=US+10%2C130%2C701%2C+B2&fbclid=IwAR05xMMvYWNW7bUeO5U1FzzzJ8Ghp7aCMYPRAPn21oFW0gNPtb1puOeYCCo

Nie som detektív, aby som vypátrala zdroj ja. Pevne verím, že dôjde i na medzinárodný tím expertov, ktorí čestne určia zdroj vírusu a vinníka jeho šírenia, a že aj rozsudok medzinárodného súdu bude vynesený nad ním s povinnosťou hradiť všetky vzniknuté škody celosvetovo. Nech už je vinníkom ktokoľvek – lebo je to závažný precedens.

A som zvedavá, ako bude skončené vyšetrovanie prípadu korony v tom domove dôchodcov. Lebo je určite nutné to dôsledne prešetriť. Niekto zlyhal, ak tam problémy boli už dva týždne a nikto nekonal, navyše ak tam údajne chodili návštevy na vrátnicu na stretká, nuž som naozaj zvedavá, koho tam z čoho obvinia.  Nepochybne ich tam môže umrieť dosť. Aj to je precedens do budúcna, lebo takých zariadení, kde vznikne ložisko nákazy, môže byť viac. Dopĺňam dodatočne, že v priebehu dňa sa kadečo vynorilo – a veru to potvrdzuje moje slová i v tomto

https://www.webnoviny.sk/vzdravotnictve/zamestnanci-dss-pezinok-poslali-staznost-zupanovi-drobovi-seniori-mali-covid-19-uz-davno/?fbclid=IwAR0v1GU8nafzh3TBS00OGOxTEtliBFDOAWRL2a0p_aLzWxvKUnc6AR2tDMk

 

Nie som optimista, čo sa týka situácie pandémie…

Predpokladám, že o dva týždne bude aj oficiálny nárast chorých minimálne trojnásobný vďaka pendlerom a repatriantom (a to hodne podsadzujem čísla, aby ste nemali pocit že vás straším) Lebo mnohí ľudia pochopia situáciu, až keď tu naozaj bude kopec nakazených v ťažkom stave a kopa mŕtvych. A všetkým, ktorí sa spoliehajú na to, že ich potom zachránia pľúcne ventilácie, odporúčam, aby si prečítali o ich škodlivých účinkoch. Hej – a nevychádzam v odhade z oficiálnych čísel, lebo sú skreslené. Neoficiálne tu máme netestovaných rizikových či dokonca príznakových netestovaných ľudí zrejme hromadu.

Jediné, na čom by som teraz nešetrila v pozícii premiéra, sú testy. V podstate by som otestovala veľmi rýchlo – v priebehu týždňa až dvoch, skutočne celú populáciu. Je potrebné vychytať aj bezpríznakových prenášačov a je nutné ich tiež liečiť, aby nechodili kade-tade roznášať nákazu. Všetci zvonku prichádzajúci aj rizikovo sa správajúci by si testy platili sami.

  • Netestovať týchto ľudí a nechať ich na samovyliečenie s ľahkými príznakmi je nezmysel, lebo môžu vírus i bezpríznakovo potom prenášať ďalej. Mali by byť všetci pretestovaní v závere liečby, a ešte aj po mesiaci následne, či sa vírus nereaktivoval.
  • Navyše, len v rómskych osadách sa „repatriovalo“ niekde aj stovky ľudí z Anglicka údajne a nikto ich neotestoval zatiaľ – všetci títo ľudia mali byť testovaní už na hraniciach pri vstupe, bez toho nemali byť vôbec vpustení na Slovensko. Časť z nich môže byť bezpríznakovými nosičmi, sú teda vysoko rizikoví. Je nutné otestovať celú populáciu v osadách, a to vo veľmi krátkom čase – na to by som EÚ o peniaze požiadala. Čím skôr, kým neroznesú nejakú nákazu.
  • Rovnako je potrebné testovať personál predajní, lebo mať tam bezpríznakových nosičov je veľké riziko.

Vláda hrá v tejto chvíli hlúpy vabank – lebo dramatický nárast počtu ochorení u nás zdvihne vášne. Nejdem preto v dnešnom blogu ďalej písať o pandémii – naozaj to nevidím do budúcna ako dobrú situáciu. Idem sa venovať situácii „po“.

 

Požičiava sa ľahko, vracia sa ťažko…

Aké opatrenia urobí štát na znižovanie dlhu, ktorý nám závratne rastie? Brať je ľahko, to naťahuje ruku každý – kto to ale zaplatí?

Čo urobí vláda

  • Zvýši odchodový dôchodkový vek, zasa raz na to doplatia teda tí poctivo celoživotne pracujúci? Komu z nich by sa táto nespravodlivosť páčila?
  • Zníži pracujúcim platy? Komu sa to bude pri rastúcich životných nákladoch páčiť? Zníženie životnej úrovne – to by znamenalo pre mnohých už automaticky zníženie minimálnej mzdy, lebo ich platy sú nastavené na výšku minimálnej mzdy, odvíjajú sa od nej.
  • Budú si musieť konkrétni ľudia odpracovať to, čo teraz dostávajú zadarmo? Jediní, kto aktuálne aj z domu pracuje, sú ľudia v školstve. Ak niektorí zamestnanci z výroby dostávajú 80% platu za sedenie doma, potom je namieste, aby si to sami odpracovali po skončení situácie, lebo štát sa kvôli ich platom teraz zadlžuje – a mali by to vedieť už teraz. Lebo raz to ktosi bude musieť splatiť. Respektíve by mali začať teraz niečo robiť – týchto ľudí by mal niekto presunúť dočasne na polia, zvyšovanie potravinovej sebestačnosti vidím dnes ako prioritu číslo 1.

Myslím, že to bude dôvod veľkého sociálneho pnutia – to, čo sa bude diať „po“.

 

Veľkým problémom budú „po“ i naši repatrianti…

Lebo obrovská kopa nepracujúcich ľudí bude záťažou pre poistný systém, do ktorého nijako neprispievali. Z čoho majú mať hradenú zdravotnú starostlivosť? A sociálnu – dávky či dôchodky  kadejaké? Drahí-zlatí, nie štát a Matovič dávajú peniaze, ani Fico ich nedával. Musia na ne zarobiť tí, ktorí poctivo pracujú. Stačilo by im robiť polovicu z každého dňa, keby nemuseli dávať také veľké dane a odvody, minimálne dve hodiny denne z pracovného času by ušetrili, keby nesolidarizovali. A ak Sulík presadí jeho predstavu o životnom minime pre každého občana (zrejme pri nej zotrval), potom predpokladám v krátkom čase rozpad sociálneho aj zdravotného systému. Lebo väčšina ľudí si prestane platiť odvody. A samozrejme, pri prechode na nejaký pre všetkých rovnaký príjem v podobe nepodmieneného príjmu by muselo existovať aj prechodné obdobie pre tých, ktorí prispievali do solidárneho systému – takže by musela dostávať veľká skupina ľudí tento nepodmienený príjem aj poctivo vyrobený dôchodok. (Pre naivných doplňujem, že nepodmienený príjem by pre nich zrušil všetky prídavky a doplatky, žiadne invalidné, sirotské, či príspevky na kadečo, dostali by len tú sumu jednu na ruku. A že by sa z nej nestali miilonármi z Dallasu, to im garantujem – hovorilo sa o sume cca 300 eur mesačne, tak nech si každý zváži, či z tej sumy by dokázal platiť byt, stravu, a ešte nebodaj aj zdravotné a sociálne poistenie).

 

Investovanie „po“…

Viac peňazí by mal štát dať „po“ do školstva, lebo tam bude u detí problémov viac ako dosť, hlavne u tých teraz nevzdelávaných, aby mladú generáciu podchytil. No a do sociálnych služieb bude nutné zvýšiť zdroje.

Koronasituácia ukázala, ako slabo štát zvláda svoje vlastné povinnosti. Ako nedokáže robiť rázne opatrenia na ochranu nášho zdravia – a ani voči kšeftárov zvyšujúcim teraz ceny potravín nevie rázne zasiahnuť. Nuž, poviem otvorene – nadávate niektorí, že máte na čele štátu Matoviča? Ďakujte za to, lebo byť na jeho mieste ja, plakali by ste podaktorí 24 hodín denne – pracujem systémovo a rozhodujem účinne.

 

Elena  15.4.2020

 

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť

24.04.2024 11:07

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Peter Kmec, Ide o pravdu

Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

24.04.2024 11:00

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec.

nehoda, auto

Vodička v Prievidzi narazila ráno do oporného múru. Nafúkala viac než tri promile

24.04.2024 10:52

O treste pre ženu rozhodne Okresný súd v Prievidzi.

Maximilian Krah

Krah i napriek špionážnej kauze zostáva lídrom kandidátky AfD v eurovoľbách. Obvineného asistenta prepustil

24.04.2024 10:52

Krahovho asistenta zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9000561x
Priemerná čítanosť článkov: 3154x

Kategórie