Založ si blog

Cesta 10. – Všetci, ktorí nadávajú na Matoviča. . .

Všetci, ktorí nadávajú na Matoviča, by teraz mali zbystriť pozornosť.

Budem sa snažiť písať jednoduché a krátke vety, aby všetci pochopili.

 

Profesor Krčméry ako člen krízového tímu navrhuje otvoriť školy a škôlky. Matovič nie.

https://www.dnes24.sk/v-krcmery-by-chcel-otvarat-skolky-podla-premiera-by-sa-mali-riesit-ine-problemy-359278

https://www.tvnoviny.sk/koronavirus/1994837_maturity-a-prijimacky-povolili-grohling-diskutuje-s-hygienikmi-aj-o-otvoreni-skolok

Čo myslíte, kto z nich chce lepšie pre vaše deti?

Podľa mňa Matovič, lebo i pre mňa ochrana života a zdravia detí je na prvom mieste.

A mimochodom, čo myslíte, koľko rodičov pustí svoje deti do školy a škôlky v regióne, kde je veľký počet detí z osád? Čo začne robiť štát, stíhať ich?

 

Krčméry chce deti do škôl a škôlok poslať, lebo vraj budeme potrebovať zdravotníkov, ktorí sú teraz doma s deťmi. 

https://www.dnes24.sk/v-krcmery-by-chcel-otvarat-skolky-podla-premiera-by-sa-mali-riesit-ine-problemy-359278

Čo myslíte prečo?

Podľa mňa očakáva zhoršenie situácie s pandémiou u nás.

 

Zhoršenie zdravotnej situácie môžeme čakať zrejme skoro.

Čo myslíte prečo?

Podľa mňa pendleri  a rekreanti z Bratislavy mohli vyvliecť nákazu cez sviatky nákazu po celom Slovensku. A tiež prišlo na Slovensko  tisíce „repatriantov,“ ktorých nikto netestoval a môžu byť prenášačmi. Pripomeňme si, že Matovič chcel zákaz vychádzania prísny – bol to naozaj dobrý nápad- čoskoro to pochopíte všetci, žiaľ už neskoro.

 

V rámci testovania zistili zatiaľ nákazu v 14 osadách.  Môžeme len hádať zatiaľ, koľko ďalších ľudí nakazili tí infikovaní, kým sa u nich testovalo. 

220 príznakových bolo podľa  tohto článku

https://www.tyzden.sk/politika/63861/koronavirus-online-plati-obmedzenie-pohybu-pozitivne-testovani-su-najma-ludia-zo-statnych-karanten/

Čo myslíte, zostala nákaza len v osadách?

Podľa mňa je potrebné testovať obyvateľstvo rozsiahlo. Ak dávame peniaze na testovanie „repatriantov“, ktorí tu do zdravotného a sociálneho systému nijako neprispievali po celé roky, tak na tých, ktorí tu poctivo platia dane a odvody desiatky rokov, štát peniaze nájsť musí tiež. Zvlášť, keď sú dostupné slovenské testy vo verzii lacnejšej ako zahraničná.

 

„Repatrianti“ do osád prišli v obrovských počtoch, prevažne z Anglicka, Česka. Stovky ľudí sa sem dostali bez testovania na hraniciach, bez štátnej karantény.

https://www.noviny.sk/slovensko/522486-v-osadach-zacnu-masivne-testovat-zo-zahranicia-sa-mohlo-vratit-az-1500-miestnych

Čo myslíte, kto mohol čakať zodpovedné dodržiavanie karantény u týchto spoluobčanov?

https://myzemplin.sme.sk/c/22383199/v-osade-ruska-nenosia.html

Podľa mňa expert a odborník so skúsenosťami z pandémií i vo svete je Krčméry. Takže prečo expertný krízový tím nekonal od začiatku efektívne? Prečo nezakázal repatráciu hlava – nehlava, bez kontroly, s vpúšťaním stoviek ľudí bez testovania na hraniciach?

 

Akú zodpovednosť má krízový tím – napríklad za nesprávne rozhodnutia?

Krčméry medializoval úvahy v minulom týždni, ako by sme nemali hľadať vinníkov, len si pamätať chyby.

No začínam tušiť, že prečo nad tým uvažoval. Lebo chýb expertný tím narobil až-až pri repatriácii i pri nevyhlásení zákazu pohybu natvrdo.

 

Podľa mňa niekto má niesť zodpovednosť za chybné rozhodnutia – kompetencie rozhodovať bez zodpovednosti za chyby a nájdenia vinníka sú veľmi zlá verzia príbehu. Tak môžu byť všetci nezodpovední hala-bala, veď o čo ide?

Nepokladám za správne ani maturity v školách, ktoré teraz rozbiehajú.

https://slovensko.hnonline.sk/2131282-hlavny-hygienik-povolil-maturity-grohling-prezradil-podrobnosti

Situácia stresu  z bežných maturít sa takto zniekoľkonásobí. Potrebujeme naozaj, aby nám nejakí maturanti ochoreli, či nebodaj zomreli? Prečo nie sme schopní urobiť v krajnom prípade maturity online, či z hodnotenia výsledkov ich štúdia?

A dávam otvorene otázku – KTO bude niesť trestnoprávnu zodpovednosť za prípadne nakazených maturantov či študentov v prijímacích konaniach? Konkrétna škola? Štát? Hlavný hygienik Mikas? Či ten krízový tím na čele s profesorom Krčmérym?

 

Mali by sa vyjadriť mediálne právnici – aby sme poznali svoje práva v tejto situácii všetci.

Ak vás niekto nakazí v obchode a niekoho do prepuknutia príznakov nakazíte, ste nevedomý prenášač. Ak navštívite niekoho rizikového, či ak máte rizikovú osobu doma a vláčite sa po obchodoch, potom ste prenášač nie nevedomý, síce neúmyselný, ale nezodpovedný. Takéto konanie by malo byť trestné, aj zodpovednosť za spôsobenú ujmu a škodu tam musí byť..

Takisto ak vás niekto nakazí v práci, potom ide o pracovný úraz, s nárokom na náhradu vzniknutej škody. Ak dieťa niekto nakazí v škole, tak tiež.

Ľudí preplieska k zodpovednosti, keď nejakí nezodpovední dostanú reálne pokuty, aj ich odsúdia za všeobecné ohrozenie a hradenie škody a ujmy.

Je pekné vykladať o spolupatričnosti a láskavom prístupe, ale tu ide o ľudské životy.

 

 

Elena  16.4.2020

 

K diskusii Štrkáč, Ďakujem za upozornenie, opravila som meno. Doplnila som linky, toľko k fámam.

Ostatným – chybou nie sú prijímané opatrenia, ale ich zlá organizácia. Ľudia, ktorí sedia doma s 80-% príjmu, by mali byť na poliach, je nutné systematicky zvyšovať potravinovú sebestačnosť. Repatriovať kohokoľvek by sme mali len s testovaním a štátnou karanténou kvalitne organizovanou, náklady za testovanie by si mal každý repatriovaný hradiť. A doplatiť poistné zdravotné i sociálne odvody, ak ich tu v posledných dvoch z troch rokov neplatil.

Strach tu ešte nie je, ale začne o také dva – tri týždne, aj panika zrejme. Jediné východisko vidím v reštrikcii nezodpovedného konania, to ešte môže aspoň čiastočne zabrzdiť problémy.Zdá sa vám kruté zažalovať chorého človeka, že niekoho nakazil? A nebodaj ho i zavrieť potom? No ale asi až potom niektorí pochopia, že ich nedbalé správanie šíri nákazu.

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 06:51

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9005103x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie