Založ si blog

Čas odpovedí 5. – Kintsugi. . .

O metóde „kintsugi“ mi dcéra pred časom hovorila. Zaujalo ma to, aj som si k tomu veci postupne v priebehu času pozerala.

A nie, nie je to metóda, je to umenie.

 

Umenie „kintsugi“ či „kintsukuroi“…

Je to dávne japonské umenie opravy rozbitých porcelánových vecí 24-karátovým zlatom. Niekedy je používané aj striebro. Možno si poviete – načo prepánajána, niekto zliepa staré črepy, a ešte k tomu zlatom? Čo nemajú na to tí Japonci, aby si kúpili niečo nové a poriadne?

Nuž, to opravené je hodnotnejšie a krajšie ako bolo pôvodné a nové. V tom je podstata týchto „opráv“. Je to zvláštna filozofia, úplne odlišná od nášho európskeho „oprav na neviditeľno“. Hanbíme sa za viditeľné známky opravy, kým Japonci vystavujú na obdiv viditeľne opravené veci.

FIlozoficky malo toto umenie základ v japonskej snahe nevyhadzovať veci len tak podaromnici (aj my by sme si ho mohli nepochybne osvojiť). A  tiež z toho, že pokladajú transformáciu za čosi cenné.

A vďaka tomu vytvorili nádherné diela.

 

Paralela v živote…

Sú situácie, ktoré z nás ulomia kúsok, alebo v rámci nich padáme tak, že sme rozbití na kúsky. Keď nimi prejdeme, nie sme už nikdy rovnakí ako predtým. Umožní nám niečo pochopiť a mení nás taká situácia, povkladá „iné kúsky“ ako boli tie pôvodné. A vďaka tomu sa stávame „takí ako nikdy doteraz“, jedineční, vzácni.

Možno je to i naša európska filozofia „oprav na neviditeľno“, ktorá nám bráni sa k ranám a jazvám priznať. Môcť byť nedokonalý, pretože v tom je pravá dokonalosť.

No dôležité je pochopiť i to, že nie každé zliepanie čriepkov v nás je úspešné a vytvorí umenie. Lebo kintsugi nie je kôpka pokrivených črepov, ono robí predmet opäť funkčným. Akosi však pritom dozrelo dielo v kintsugi oproti pôvodnému predmetu, získalo na dôstojnosti. A i človek, ktorý prešiel ťažkými časmi a dozrel, si uvedomuje vzácnosť svojich rán a jaziev. Aj cudzích, dokážeme ich chápať a mať k nim úctu – lebo práve to, že sme dokázali prejsť ťažkými časmi, nám pomáha porozumieť, čo je v živote naozaj dôležité a z nás robí dobrých spoločníkov na ceste, vnímavých a spoľahlivých.

Niekedy ťažké časy zanechávajú len nesúrodo zlepenú kôpku črepov – ľudia sa ponárajú do alkoholu, využívajú iných, žúrujú a užívajú si bezuzdne, hľadajú lacné známosti a nedokážu dať do ničoho svoje srdce. Striebrom a  zlatom použitým pri oprave  je tvorené umenie kintsugi. Našim zlatom je pochopenie, životné zmúdrenie a poľudštenie.

Ak nás život opravuje zlatom, stávame sa pokornejší, vďačnejší životu, súcitnejší a láskavejší.

V jednej chvíli nám potom dôjde, aká je tá oprava cenná vec.

 

Elena  20.8.2020

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Zvrat v prípade Černáka. V miestnosti bol len pár minút, rozhodovať o jeho prepustení sa dnes nebude

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:06

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9003249x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie