Založ si blog

Žaba 1. – Halal fašírka v školskej jedálni?

V Brne je otvorená prvá predajňa Halal mäsa.

Aké výnimočné a špeciálne to je? Ako dlho potrvá, kým sa zmení špeciálno na normu a vznikne sieť halal predajní? Ako je to halal – a prečo mi to prekáža?  A či mali deti halal fašírku v školskej jedálni?

O tom teraz.

 

Na úvod halal…

Halal sú potraviny islamom povolené a špeciálne podľa predstáv ich náboženstva upravené. Týka sa to rozličných potravín, vo vzťahu k mäsu ide o špecifický spôsob zabitia zvieraťa – dhabíhu.

Nejvíce kontroverzí vyvolává HALAL porážka masa. Je to porážka rituální, kdy je zvíře podrobováno velkému utrpení v zájmu dodržení podmínek víry. Zvíře musí být po podřezání a při vykrvácení při vědomí, aby mohlo slyšet modlitbu. Toto je důvodem velkého stresu zvířete. Je zcela v rozporu s českou legislativou, kdy zvíře smí být usmrceno až po omráčení (zákon na ochranu zvířat proti týrání č. 246/1992 Sb.).

Toto uvádza stránka https://islam-objektivne.webnode.cz/dokumenty/co-je-to-halal-potravina/ 

a samozrejme píše o tom ešte oveľa viac. Poukazuje na rizikovú hygienu zabitia zvieraťa na zemi, na tú však dostali výnimku, že európske normy dodržať nemusí. Mal by ho zabiť moslim. Moslimovia kupujú práve také mäso – a spoločnosť začala vytvárať podmienky, aby sa islam Európou šíril.

 

V skutočnosti však posúva európska spoločnosť hranicu halal mäsa ďalej…

Sú dostupné objednávky halal výrobkov

http://www.orientdelikates.sk/eshop/masove-vyrobky/c-11.xhtml

 

V skutočnosti však posúva európska spoločnosť hranicu halal mäsa ešte ďalej…

Halal mäso v Česku začali kupovať i nemoslimovia v tej predajni, je lacnejšie, lebo prevádzkové náklady sú nižšie vzhľadom na požadované nižšie štandardy hygieny.

 

V skutočnosti však posúva európska spoločnosť hranicu halal mäsa ešte oveľa ďalej…

Ako to s halal mäsom je v súčasnom Anglicku z pohľadu rozprávky A ako to bolo ďalej… nájdete v popise situácie človeka v Anglicku žijúceho

https://popovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=618479

Podávání halal potravy v jídelnách škol a veřejných institucí včetně parlamentu, bez vědomí nemuslimských zaměstnanců a žáků a bez nabídky jiné alternativy. Z halal potravin se přitom platí daň na islámské projekty, takže na ně přispívá každý, kdo halal potraviny kupuje, vědomě i nevědomě.“

 

V skutočnosti však posúva európska spoločnosť hranicu halal mäsa ešte oveľa, oveľa ďalej…

Porušujú sa hodnoty a legislatíva  európskej spoločnosti, že zvieratá nemožno brutálna zabíjať. Porušujú sa hygienické štandardy. Porušuje sa právo verejnosti byť informovaný a mať právo sa rozhodovať na základe informovanosti.

„Britská veřejnost i odborné společnosti opakovaně psaly žádosti a doporučení, pořádaly petice, aby bylo kruté rituální podřezávání zvířat zakázáno a aby se v restauracích, obchodech, školách i nemocnicích zavedla povinnost halal maso označovat. Těmto požadavkům nebylo nikdy vyhověno. Halal se tak stal jedním z efektivních nástrojů islamizace Británie, či jejího kulturního obohacování, chcete-li.“ 

Zdroj: https://popovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=618479

Spoločnosť, v ktorej sú akceptované hranice porušujúce normy a hranice veľkej skupiny obyvateľov – tých pôvodných európskych – je na zamyslenie.

 

V skutočnosti však posúva európska spoločnosť hranicu halal mäsa ešte oveľa, oveľa, oveľa ďalej…

V spomenutom blogu autor kladie otázku -a ako je to u nás?

Říkáte si, že to v naší zemi nehrozí. Jste si jistí? Pojďme se podívat na stále expandující kebab. Většina masa, které se používá na kebab, se přiváží z Německa. Jste si jistí, že toto maso není halal? Já si tím jistý nejsem. Prošel jsem si nabídku pěti firem nabízejících vybavení pro provozovny nabízející kebab a dodávku masa, které mi nabídl Google. Jedna ze společností na svém webu píše: „Výborná chuť našich produktů je dosažena zvláštní recepturou směsi koření a čistotou HALAL (bez krve).“  Druhá společnost se označuje jako „Velkoobchod s vybavením pro prodej HALAL Doner Kebabu.“  Tyto firmy to čestně přiznávají. U tří firem jsem o halal nenašel ani zmínku! Ticho po pěšině. Pokud by tam bylo uvedeno, že nabízejí halal i nehalal maso, tak bych to pochopil. Že by náhoda? Nevím. Možná jsem špatně hledal. Možná se stačí jen zeptat prodavače kebabu, že?

Zdroj: https://popovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=618479

Nuž, namieste je zrejme i u nás otázka – ste si istí, že viete čo jete? A čo jedia vaše deti?

Lebo prachy sú prachy v tejto spoločnosti, a ak je to raz lacnejšie…

 

Keď sa voda varí postupne, žaba sa nebráni…

Predstava bezzbranného zvieraťa, kýmsi takto týraného – ťažko sa mi pri nej dýcha. A to i v symbolickej rovine – keď tou žabou sme my sami, ľudia.

Lebo jedna vec je, ak ktosi je stravu z náboženského presvedčenia sám. I v tom prípade by nemala byť porušením noriem a zákonov – ako to podľa mňa v prípade halal mäsa je.

Za úplne amorálne a neprípustné však pokladám, ak sa znižujú európske normy bezpečnosti potravín neoznačovaním pôvodu mäsa.

 

Nikto nevie odpoveď…

Neviem odpovedať na otázku možnosti výskytu halal fašírok v školských jedálniach u nás. Ale kompetentní by to vedieť mali. Lenže ako, keď chýba povinnosť označovať u mäsa v EÚ spôsob zabitia zvieraťa? Kladiete si otázku spolu so mnou, prečo tá povinnosť už nie je? Žeby účelovo?

A namieste je otázka halal kuraciny – pre všetkých tých obedových menúčkach reštaurácií veru už aj u nás.

Lebo sa dočítame i chválospev na jemnosť a čistotu kuracieho mäsa na halal spôsob, ak na internete pohľadáme

https://poultryeu.eu/sk/halal-chicken-meat-whats-the-difference-between-halal-and-non-halal-meat

Na stránke píšu

  • Moslimovia odstraňujú krv zabitého zvieraťa prirodzeným spôsobom takmer úplne, takže chuť halal mäsa je jemnejšia a príjemnejšia. Ďalšou výhodou tohto postupu je zníženie rizika vývoja baktérií v čerstvom mäse
Stručne povedané, produkty Halal sú nielen náboženskou zložkou, ale aj jedlom, ktoré spĺňa všetky požiadavky na bezpečné a čisté výrobky.
 
Halal mäso zahŕňa:
  • Morčacie a kuracie
  • Ovčie, kozie, ťavie
  • Králičie
  • Hovädzie, konské
  • Kačacie, mäso z volavky, prepeličie
  • Jelenie, antilopové, byvolie
  • Jarabičie, husacie, pštrosie. A tiež halal pelmene a párky, mleté a dusene mäso a klobásy.
 
Ach, ešte že kupujem vegetariánske paštéky.
A hej, Európsky súdny dvor zamietol označovanie halal mäsa ako bioproduktu. T. j. žiadne mäso, ktoré pochádza z halal porážok, sa nesmie označovať ako bioprodukt.
 

 

A tu je pohľad z Česka na halal mäso bez označovania

 https://www.shekel.cz/31890/halal-brno-ne-dekuji

 

Zdroj fotografia prevzatá z uvedeného článku

 

Nuž článok v linku nižšie hovorí, že istý i u nás známy obchodný reťazec halal mäso nepredáva, ale zato iné reťazce v Česku ho predávajú

https://www.ivcrn.cz/bojkot-lidlu-maji-prodavat-zbozi-ne-ideologii-prodavaji-ideologii-nebudou-prodavat-zbozi/?__cf_chl_captcha_tk__=75d5806d6b31eafe74c210977c79f1a209051443-1598075197-0-AaWFitAYtMfdJxOC7E5ZuLahMfR7VlLpjNqKjTuSJsWeKjPALu1y_5_WgI25pWiqLaw7eDqhFm7R5pJqKte_0Ekz_PZdLrDWPXsaFVXZ4DazbCn35cSgfLaOZgTnCdzZd-avdH132fAsZofuXXlk9we8qgkVQvDBHlkf2h0Ao6ff-cPhLn_uEOFzGNg71D2m02PQWe97TVw0qsf_yrEobv-hhI8V7I5lMImpjy3pof73x0BNLf0s6HpUaNPaps8y0yi0Itc7FJ2XAXfhTq1cNvYTnOmju2myejKbQ4E5NrvpOs40HtTO4wvndG6cxwP7Rps4e9gFw0OiZhiANLloYCNJH12S70Tt7kq2F-UgYweC8U5sAYkp9aN8v_t_kpf7YLIlp03dJwyeiYTlGCb7sLOCv0qor0RPAt-jIP_X87cd1d0aMf1zL3c7Ocbg0ks41tKlZ_FR1BmjRKjwdvAd-AROA1fPNKX5PuVbj-9J0gaIFFkq7_3rNGbeNmIYmGPbEXjIg1KYnIrAUu2T_vlLT9OUAjiRj68bg7M07eLy2m4csvasQ_v7pK0HTXzG2O8NUqfHu2QJRpuautLmI4FbXf3VxXbEd7yWZnTB1xTeoowK

 

 

 

Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=3353478008006844&set=a.614011221953550

 

Elena    22.8.2020

 

K diskusii:

Akosi neverím, že podrezanie krku a vykrvácanie zvieraťa môže byť bezbolestné. A je šumafuk, či mu k tomu melú nejakú modlitbu, ja to pokladám za týranie zvierat.

Ešte raz a pomaly Ti aj vysvetlím podstatu blogu – namietam proti tomu, aby sa predávalo neoznačené mäso v EÚ a tak halalovali i tí, ktorí o to nemajú záujem. Nech sa označuje pôvod mäsa a spôsob zabitia zvieraťa.

 

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

Takže tak 4. – Mali by sme brániť spojencov v NATO?

05.04.2024

Nuž, neviem ktorý hlupák by sa hrnul pomáhať spojencom v NATO, ktorí by sa stali obeťou útoku Ruska iba preto, že vytrepali svojich vojakov na Ukrajinu. Povedzme si rovno – zmluva o vzájomnej pomoci v prípade napadnutia platí, ale týka sa nepochybne situácie, že sa členská krajina stala obeťou útoku. A nie že sama svojou hlúposťou ako agresor vyprovokuje odvetný [...]

Záskalie, Jaskyňa, Veľký Manín, mReportér

Krásna prírodná scenéria na Považí ponúka pohľad na nezaplatenie. Slováci, máme byť na čo pyšní

18.04.2024 05:00

Zábery z nádhernej slovenskej prírody zachytila mReportérka Ľubka Šeroňová.

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,848
Celková čítanosť: 8974523x
Priemerná čítanosť článkov: 3151x

Kategórie