Založ si blog

Ovčania 9. – Uč sa, Igor. . .

Premiér kontroverzne s radostným úsmevom na tvári pred časom vyhlásil – a výdatne to bolo medializované –  koľko ľudí naštval za jediný deň.

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/560494-premierov-odkaz-svetu-nasr-som-kopu-ludi-taketo-dni-mam-rad/

V jeho zozname nechýbajú ateisti, závistlivci, hejslovácki zadubenci či Lukašenkovi obdivovatelia…

Dnes sa, ako ste už iste z nadpisu pochopili, porozprávame o stratégiách riadenia a vedenia ľudí. A samozrejme, predvediem premiérovi ako možno naštvať ešte väčšiu kopu ľudí, ako by si myslel.

 

Nuž, sú rôzne stratégie, ako ovplyvňovať ľudí…

Hovorí sa nielen o riadení, ale i o vodcovstve, líderstve či koučingu. Niekto motivuje dobrým slovom a povzbudením, iný dobrým príkladom a inšpiráciou, ďalší zasa naštvávaním davov. Práve to posledne menované je rozhodne netypická a zrejme rýdzo slovenská metóda. Lebo občas nás naštvú tí, ktorí by nás mali viesť, ale obvykle neúmyselne, v skutočnosti by namiesto naštvaných davov mali radšej davy plné lásky a obdivu.

Ja osobne používam stratégiu príbehov – dáva človeku slobodu kráčať dokiaľ vládze na ceste zmeny,  môže si poznanie uchovať a kedykoľvek sa k nemu zasa vrátiť. Príbeh skrátka žije svoj vlastný život, a vedie človeka práve vtedy, keď to potrebuje. Je v tom sloboda.

To moja vodnárska duša ma vedie k pochopeniu, aké je dôležité roztiahnuť slobodne krídla. I keď slobodu si často ľudia spájajú s bohémstvom – a ja som založením introvert, takže ako vypnutie od náročnej práce namiesto barov a žúrov ma láka teplo domova, pohoda. Horúci čaj či kakao v ruke a môžem si čítať, písať niečo, bavili ma filozofické úvahy, prechádzky v prírode a niečo si fotiť, pohrabať sa trochu v zemi a kde-tu niečo zasadiť, starať sa o všetko živé.  Som pokojný a láskavý človek, ale viem byť tornádo. Ak za niečo bojujem, som drak.

 

Ach, koľko ľudí naštvem…

No čo vám poviem – je to veľká ambícia prekonať premiérov naštvávací pokus. Tak začnime. Dňa 17.9.2020 som požiadala BBsK o sprístupnenie informácie v zmysle zákona o slobodnom prístupe k informáciám.

BBsK rozhodol o sprístupnení informácií.

Odpoveď mi dali v piatok na všetky moje 4 otázky, ktoré boli v tej mojej prvej žiadosti o informáciu.

Zaujímalo ma (a stále zaujíma, pravdaže)

  • aké finančné zdroje boli využité v roku 2019 na rekonštrukciu cesty medzi Muráňom a Prednou Horou (áno, áno, presne tej, ktorá v júni tohto roku spadla),
  • ktorá firma či firmy realizovali tú rekonštrukciu,
  • kedy začne BBsK realizovať opravu uzavretej cesty,
  • akú má BBsK predstavu o zaistení dopravy občanov tejto lokality v zimnom období.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Zábery z cesty, na ktorej sa ešte stále nepracuje. Tento fakt sám osebe naštváva toľko občanov nielen v tomto regióne, ale i z okolitých okresov a ľudí putujúcich tu v rámci turistického ruchu, či prepravcov, kuriérov,  atď., že už len týmto by som zrejme premiéra v počte naštvaných tromfla.

Ale nie je ešte koniec všetkým dňom – tak pokračujme.  Ďalšia hromada ľudí sa pridá k partii naštvaných po prečítaní si odpovede BBsK. Týmto ju v plnom rozsahu zverejňujem.

infožiadosť_odpoveď

Áno, áno, milí čitatelia môjho blogu – je tam informácia, koľko peňazí šlo na to, čo nazývajú rekonštrukciou tej cesty, aj kto ju vykonával. Jasne k tomu píšem, že cesta sa už pred jej rekonštrukciou v roku 2019 dlhšie sypala na viacerých miestach, boli aj ohradené časti cesty, ktoré bolo potrebné obchádzať. Napriek tomu rekonštrukcia nespočívala v úprave svahov cesty spevnením, tak ako je to napríklad pri ceste na Poprad od Hranovnice.

Je tam aj informácia, koľko peňazí sa vynaloží na terajšiu opravu uzavretej cesty, a to 15 miliónov úver, a 300 000 z poistného plnenia. Odpoveď, či vláda SR prispela, som nedostala, ale vraj údajne prispela – tak som skutočne zvedavá, či vláda občanom tohto regiónu naozaj prispela a akou sumou. Alebo či neprispela, požiadala som Úrad vlády SR o tú informáciu, keďže BBsK ich v odpovedi nespomína.

 

No a teraz poďme k tomu, ako sa stať expertom v nasieraní ľudí…

Áno, áno, je to otázka číslo 4, ako ste správne postrehli, ktorú som ešte nespomenula. Takže v nej som sa pýtala, ako bude zaistená preprava ľudí v regióne počas zimy.

Lebo šíria sa informácie, že vraj i v zime, by sa mali tou obchádzkou ľudia presúvať, a vraj 4 mikrobusy s kapacitou cca 10 ľudí by mali chodiť. Dokonca zvažovali pridávať zábradlia po stranách tej cesty. SAD ale tadiaľ chodiť odmieta, z pochopiteľných dôvodov – majú zdravý rozum, aj odborne vedia posúdiť obrovské riziká chodiť v tomto kraji cestou, ktorú nemožno udržiavať. Táto verzia príbehu o zimnej preprave v 4 mikrobusoch, autách či čomkoľvek inom okrem tankov, je preto niečo na spôsob morských panien, že síce toľkí o nich hovoria, ale ukážte mi jednu… Dostala som tú informáciu síce od starostu obce, ale buď BBsK klamal jemu, alebo mne. Nuž, ja to mám čierne na bielom, tú ich predstavu a odpoveď…

No – a odpoveď BBsK je jasná, krízový štáb neodporúča prejazd cez obchádzku v zime. BBsK predpokladá podľa ich vyjadrenia do začiatku zimy sprevádzkovanie polovičného profilu cesty so semaforom (áno, áno, tej spadnutej cesty, na ktorej ešte ani nezačali pracovať). A ak sa im nepodarí tú trasu do zimy sprevádzkovať, tak nájde SAD inú bezpečnú trasu.

Pre jednoduchších – pocestovali by sme v zimnom období do práce a z práce obchádzkou cez Brezno alebo cez Rožňavu. Však podľa vedenia BBsK 120 km denne hore – dole v zime je tá „mierna nepohoda, ktorú občania musia strpieť“ (ako situáciu výstižne nazval pán Lunter mladší na stretnutí s občanmi v Muráni).

Áno, áno, koho som ešte nenasrala, nech si to prečíta osobne v tej odpovedi BBsK: Lepšie raz vidieť ako 10x počuť.

 

Áááá, že vy poniektorí ešte nie ste dosť naštvaní? 

Tak pokračujme. Dala som ešte druhú žiadosť o informáciu v zmysle zákona o slobodnom prístupe ku informáciám, ako bystrejší zrejme postrehli.

Teraz vám prezradím, aká bola moja otázka v nej. Pýtala som sa vedenia BBsK, či bol robený prieskum dronom, kto ho robil a koľko za to dostal zaplatené.

Ešte nemám odpoveď, ale som na ňu veľmi zvedavá – lebo moja veštecká guľa mi ukázala, že vraj prieskum dronom robili a vyplatená vraj mohla byť suma až 400 000 eur. Tak som náramne zvedavá, či sa moja veštecká guľa nemýli – veď to je obrovská suma, však?

Nuž, čo poviete, davy sa teraz cítia naštvané?

 

Nie je problém niekoho naštvať…

Dokáže to asi každý z nás, niektorí zázračne rýchlo. Nerada sa chválim cudzím perím – nie je to môj štýl prisvojovať si cudzie zásluhy. A som natoľko úžasná sama osebe, že to nepotrebujem.

Takže všetci naštvaní a nasraní – nie je to moja zásluha. Svoju vďačnosť nasmerujte na vedenie BBsK.

No čo k tomu dodať?

Uč sa, Igor…

 

 

Elena   27.9.2020

 

P.S.: fotografie nie sú moje, autor je Eduard Edik Novotník, sú uverejnené s jeho súhlasom

 

 

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 06:51

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9005110x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie