Založ si blog

Prakticky filozoficky 5. – A čo je naozaj dôležité?

Ľudia sa často pýtajú – ak je Boh, prečo je vo svete toľko zla?

Opačne však možno túto otázku postaviť – ak Boh nie je, prečo je vo svete toľko dobra? 

 

Nedeľný večer plynul ako pokojná rieka. Vzdialený je zhon pracovného týždňa, bahno politiky, aj denný ruch v takých chvíľach končiaceho dňa.

Váchovu knihu s poetickým názvom Kéž bych pod hvězdami dobře odtančil svuj tanec, plnú nádherných fotografií a myšlienok som mala v rukách,  o niečo z nej sa v tejto chvíli podelím s vami pre zmysluplné vykročenie do prichádzajúceho týždňa

 

Je to tak i podľa mňa – netreba vysvetľovať existenciu zla, treba vysvetľovať existenciu dobra.

 

Zlo konať je ľahšie ako konať dobro.

Zlo je pohodlné, sebecké, pre samotných tak konajúcich bezprostredne prospešné. Rýchlo nájde kumpánov, ktorí sa pridajú – však je to také lákavé získať čosi nie vlastným úsilím, vybabrať s ostatnými. Mať sa dobre za akúkoľvek cenu, užívať si čo najviac – veď žijeme len raz. Je to skrátka lákavé konať zlo, v kadejakých oblastiach nášho života a mnohorakými spôsobmi.

Pomáha mať viac a „byť viac“ – cítiť sa nadradene, mať zdanlivú moc nad inými. Neuvedomujú si ľudia konajúci zlo, že na nich zanecháva nezmazateľné stopy  a že aj raz im to Zámer sveta zráta, je iná vec. 

 

Otázku prečo ľudia konajú zlo – prečo voči iným robia veci nečestné a bezohľadné, ubližujúce – tak tú si dávam už hodne dlho. Odpovedí je veľa – podstata je v tom, že sú to ľudia hlboko nešťastní a vnútorne pokrivení, nežijú zmysluplne. Lebo človek žijúci zmysluplne nepotrebuje podvádzať, využívať iných a klamať, je v súlade so svojim svedomím.

A nemyslím si, že by človeka poznačila nejaká ťažká životnú skúsenosť tak, že sa rozhodne konať zlo. Práve naopak, taká skúsenosť nám môže pomôcť byť vnímavejšími. Aj k tomu je krásna myšlienka v knihe, ktorú spomínam „Strom, ktoré má priniesť hodne ovocia, musia prerezávať“. Hovorí o tom, že bolesť a strata majú pre nás zmysel.

 

Je až desivé si uvedomiť ako konanie zla poznačí človeka – ako formuje jeho pohľad na svet a ľudí okolo neho, ako z neho vytrasie aj zvyšky úcty k ľuďom, ak aj kedy nejakú mal. Ako človek konaním zla slepne – nevidí bolesť iných, nevidí utrpenie iných, nevidí možnosti konania dobra pre seba samého. Zastiera pohľad človeka konanie zla, ako keď stúpate na vysokú vežu. Vidíte zhora celý svet, máte rozhľad, ale tí dole sú ako mravčeky, úplne maličkí, čo už…

Zlo dáva pocit moci a slobody. Sedí pritom taký človek v sebeckej klietke, hodne malej.

 

Dobro nie je pre slabochov, vyžaduje si vnútornú silu, láskavosť, zrelosť, rozhodnutie konať dobro. Vyžaduje si veľa úsilia od nás, nedeje sa samo od seba. Je o obetavosti a  nepohodlí – lebo človek investuje svoj čas, energiu, sily, svoje srdce otvára cudzej bolesti – podelí sa o ňu s niekým iným, koho možno ani nepozná.

A napriek tomu všetkému existuje dobro.

Ako to že už dávno nezaniklo?

 

Dobro a zlo sa skrátka potrebujú navzájom, vyvažujú sa vo svete akosi, myslím. Bez existencie zla by sme nechápali podstatu dobra, aj keď by bolo všade okolo nás. A  práve toto poznanie pokladám za dôležité. Našu možnosť voľby medzi nimi – bez nej by dobro asi ani dobrom nebolo, len samozrejmosťou.

Takže hej, zlo tu je, kade-tade okolo nás.

A o to viac úcty ku každej kvapke dobra cítim…

 

 

Elena

 

Pre pohodový začiatok týždňa všetkým hudba ako prameň čistej vody…

 

Fotografia je, pravdaže, moja – ale štvorlístok pre šťastie patrí všetkým…

 

 

 

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 08:22

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9005198x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie