Založ si blog

Len pár slov 9. – Musím sa tomu chlapovi pozrieť na chrbát. . .

Na krajinu sadal súmrak, fialkavo ružový oblak ako kôň s povievajúcou hrivou cválal smerom ku Kohútu. Kapucínka so záplavou kvetov s ním kontrastovala, jej zlatočervenooranžové kvety mi balkón krášlia každý rok – mám rada jej divokú krásu a sladkú vôňu. Nesedí usporiadane v záhončeku, vyráža odvážne všetkými smermi a žije slobodne.

 

Balkón temnel a kvety kapucínky žiarili v šere.

Nakoniec si ku kapucínke mesiac tíško zosadol na paradajkinu paličku, oddýchol si a vykročil oblohou ďalej, v ústrety noci.

No hej, život od nás chce, aby sme boli ako kapucínka. Takí ozajstní, obyčajní  a dokonalo nedokonalí – povedala som si, keď sa mi dnes vynorila spomienka na sobotňajší podvečer s kapucínkou.  A tak niekedy Zámer sveta skúša naše sily a trpezlivosť a pravdivosť a odhodlanie, aby nám k tej ozajstnosti cestu ukázal…

 

To je lekcia vytrvalosti, povedala som si. Tá kosť v chodidle asi je hodne prasknutá – ach, už viem ako trpela malá morská panna –  nepomohol mi ani elastický obväz. Odkrívam do práce a späť – a ešte sa donútim zísť nakŕmiť túlavé mačky pod bytovku, lebo viem ako čakajú na kúsok jedla. Včera som šla až po pol ôsmej a čierna mačička mňaukala a mňaukala, rozprávala mi nariekavo ako sa bála, že zostane hladná. No ako by som jej niečo neodniesla?

 

A lekcia pravdivosti? Ach, moja výchova láskavým slovom a dobrým príkladom nemá žiaduce výsledky – teda u našich mačiek. Pod prísnym pohľadom dcéry si pazúriky disciplinovane driapu na brúsičke pazúrov a jedia síce neochotne, ale predsa granule s pridaným imunoprípravkom. Zato mne kocúr dnes oplatil zlobným pohľadom otázku, prečo ukradol  z pekáčika na sporáku kus chladiaceho sa do zlatista uduseného mäsa – dala sa v ňom čítať otázka „azda si to nechcela zožrať sama“? Veru, mám radšej dyňu ako mäso, mávla som rukou a jedlo som spravodlivo mačkám podelila – a tak túlavci pod bytovku dostali kopu ryže s mäsovou šťavou a kúskami mäsa.

Hej, mačky mám rada. Túlavcom chodievam s jedlom krok za krokom a schod za schodom cez dva poschodia a chodníkom s tými osekanými rúrami, na ktorých som si nohu dorantala predminulý piatok.

Neviem čo mám urobiť, aby to nebolelo – povedala som Zámeru sveta dnes skleslo.

Naozaj nevieš? – rozosmial sa.

 

Lekcia odhodlanosti tiež prebieha. Zajtra som mala odísť do Košíc a stade na Červenicu v piatok ráno. Nakoniec som – nerada, lebo mám strach že zasa všetko uzavrú – posunula odchod o týždeň.

Chcem tam ísť, počuješ, naozaj chcem – Zámeru sveta som zašepkala – prečo ma brzdíš tou boľavou nohou?

Chcem len vidieť, že sa neotáčaš od všetkého, že niečo naozaj chceš – odvetil.

Na to nebolo čo dodať…

 

V diaľke hrmoce búrka a šteká tu líška kdesi. A ja uvažujem, že sa naozaj  nevedno prečo tak veľmi teším na tú Červenicu a že ma to tam tak ťahá.

No som rada, že sa to skombinovalo takto a uvidím i moju priateľku Janku, s ktorou sme už kadečo preskákali. Spolu sme boli  v NR SR komunikovať, aj v Slobodnom vysielači – mám ju moc rada. Lekári zavinili smrť jej manžela Petra, kedysi som ten príbeh písala v blogu. Statočne a  vytrvalo bojuje za spravodlivosť pre neho i za zmenu v zdravotníctve k lepšiemu pre pacientov. A úprimne – ak by som mala možnosť niečo Janke zapriať, nepriala by som jej, aby sa dovolala konečne spravodlivosti za manželovu smrť – priala by som jej, aby ožil.

Teraz vyrazíme spolu na Červenicu – a nebudeme pracne putovať pár hodín spojmi – Jankin kolega nás tam odvezie. Ach, prezradím vám, musím sa cestou na Červenicu tomu chlapovi pozrieť na chrbát – či mu tam nerašia anjelské krídla…

 

Elena

 

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

Kirjat Šmona / Izrael / Libanon /

Explózie v Iráne. USA uviedli, že je to izraelská odveta, strany konflliktu zatiaľ mlčia

19.04.2024 05:45

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán ako odvetu za jeho úder.

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,849
Celková čítanosť: 8981626x
Priemerná čítanosť článkov: 3153x

Kategórie