Založ si blog

Zlatobyľ 1. – V jednej chvíli. . .

Tiene stromov sa iba matne vynárali v hustej hmle dnešného rána.

Koberec sfúknutý zo zábradlia nočným vetrom som vykročila na balkón vyvesiť a zostala som stáť, vnímajúci tiché posolstvo tých obrazov.

Ticho sa smial Zámer sveta mojej nevyslovenej otázke, čo mi tým hovorí. Dozviem sa v pravý čas, vedela som…

 

Vdychovala som čistý horský vzduch. Únavu znášam trpezlivo, lebo ešte pár nocí písania – a Dobby byť voľný…

Potom budem zasa čítať, a …

Ach, neodolala som v tejto chvíli noci, kedy je predo mnou ešte pár hodín písania, a siahla som teraz po knihe, na ktorú sa teším najviac. Mám ju v ruke po prvý raz, a tak ju náhodne otvorím pre posolstvo.

„Poznanie je sila…“

Nuž tak, hej.

Mám úprimnú úctu k poznaniu. V posledných dvoch týždňoch mi Zámer sveta sypal informácie o kairomanceroch. To moje otváranie knihy a tichý dialóg má i meno, pobavilo ma to. Pred vzdelávačkou s Mossom (o kairomancerstve, ako inak) som uprednostnila rozhodnutie ísť domov, lebo mačky by boli vyplašené doma samé celú noc – a cítila som hrejivý dych Zámeru sveta.

Nezištné dobro je najviac, zašepkal, vtedy je ten pravý čas vykročiť…

I voči ľuďom, ktorí voči mne nekonajú čestne. I keď by som nemusela. I keď to pre mňa znamená dlhodobejšie ťažkosti. I keď je právo na mojej strane. Hej, viem že väčšina ľudí by postupovala inak v takýchto situáciách, no je mi to jedno, riadim sa svojim svedomím. Lebo je to podľa mňa správne.

Áno, zašepkal Zámer sveta tíško, otvor ešte kníhu.

 

Krídla…

Hm, vynorili sa mi pred očami dvaja bieli vtáci. Krídla, letiaci bieli vtáci, čo mi to hovorí?

Belieme, keď vnímame rôzne tváre súcitu. Niektoré sú falošné, súcit nie je len o dávaní – a súcitnejšie je niekedy odmietnuť dávať – napadlo mi. Nie každý belie. Nie každý túži belieť. Byť biely neznamená byť dokonalý. Belieme, keď vedome neubližujeme. Belieme kráčajúc cestou duše, lebo vtedy putujeme k poslaniu. 

Hm, prečo sa mi to teraz pletie do myšlienok?

Cítim už pár dní, že ma Zámer sveta postrkáva vykročiť – lebo obrázky koní na pintereste vyberám. Zasa, uvedomila som si. Zvláštne, akými rôznymi spôsobmi zachytávame posolstvá.

A popoludní ma poznanie ovialo. Vyvetrám, vykročila som otvoriť balkón. A svet za zábradlím zrazu existoval…

 

A v tej chvíli som vedela, že je to dôležité odfotiť.

V jednej chvíli nevidíš – a potom vidíš – došla mi odpoveď Zámeru sveta na moju kairomancerskú otázku zo sobotného večera. Dieťa si tú vzdelávačku zaplatilo, aj absolvovalo – a tak sme sa o kairomancerstve chvíľu cez telefón bavili. Ešte dva pokračovania  absolvuje, a ja sa teším na tie úlomky poznania, čo to i mne donesie…

Ach, hej, všetky fotky v blogu sú moje. Tieto ale veru nie sú dnešné, a neviem ako sa mi pripiietli v mobile do cesty. Ich posolstvo mi prinesie čas…

Prichádza slnko. Čas svetla? Poznanie? Neviem, pochopím raz…

 

 

V jednej chvíli nevidíš – a potom vidíš – zašepkal Zámer sveta odpoveď.

Budeš to vidieť a vedieť – lebo nie každý ide tou cestou ako ty. Stretnúť môžeš len toho, kto ide tou istou cestou. Iba ten ti ide naproti – zašepkal Zámer sveta odpoveď k sobotňajšej otázke.

A ja som si uvedomila, aký dôležitý úlomok poznania to je…

 

Elena

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron

ONLINE: ISW: Zmraziť front? To je predčasné, víťazstvo Ukrajiny netreba odpisovať

27.04.2024 06:30

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Russia Putin

Prepych a pád Putinovho generála. Aký luxus si užíval a ohrozí jeho škandál ministra obrany?

27.04.2024 06:00

Timur Ivanov protekčne prideľoval zákazky podnikateľovi, ktorý mu na revanš bezplatne postavil vilu a zadarmo obnovil nehnuteľnosť z 19. storočia.

Ondrej Lunter, župan, Michal Urda, primár, Martin Caudt

„Pľúciarov“ je zúfalo málo: Pacienti čakajú mesiace a čoraz viac ich zostáva úplne bez lekára

27.04.2024 06:00

Podľa posledných údajov NCZI na Slovensku 163 pneumologických a ftizeologických ambulancií, teda 303 lekárov a sestier, vybavilo za rok 763 709 návštev pacientov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9007440x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie