Založ si blog

Iba 5. – S hlbokou úctou lekárke, ktorá vyoperovala nesprávne oko. . .

Lekárka operovala pacientovi nesprávne oko, namiesto chorého mu vyoperovala oko zdravé,

Pacient nevidí – a je to už celoživotný zásah do jeho zdravia. Pobúrene sa proti lekárke ozýva hŕba diskutérov na sociálnych sieťach.

A ja píšem môj názor otvorene – ako vždy.

 

V živote robíme chyby.

Každý z nás ich robí. 

Ale nie každý z nás má odvahu sa ku svojej chybe čestne postaviť. 

Táto pani doktorka to spravila – priznala svoju chybu  a snaží sa pomáhať pacientovi, u ktorého zákrok prebehol.

itm_brand=plus1&itm_template=article&itm_modul=popularne_z_webu&itm_position=1https://www1.pluska.sk/regiony/lekarka-pacientovi-vyoperovala-zdrave-oko-co-to-vedenie-lekarskej-fakulty?

Hoci sa mohla vyhovárať, že je to systémová chyba. Že bola unavená. Že za to pochybenie nemôže práve ona – lebo je pravdou, že keď ako operatérka prišla na sálu, pacient už mal prelepené jedno oko, urobil to ktosi z pomocného personálu. Prelepené býva oko, ktoré sa nemá operovať, v tomto prípade šlo o oko nesprávne. Pacient už bol uspatý. Chybu mohla odhaliť jedine tak, že by študovala v tej chvíli opätovne dokumentáciu pacienta a overovala, či  nedošlo ku chybe. Ale kto z operatérov robí také niečo, keď sú operácie naplánované jedna za druhou?

Mohla sa vyhovárať, tak ako to robia pri svojej chybe iní lekári. Otáčajú sa chrbtom ku svojim pochybeniam i ku ich dôsledkom – klamú a retraumatizujú svojim konaním svojich pacientov či ich pozostalých. Vlastne všetci doteraz tak konali – okrem nej – o ktorých viem.

Mohla to tak urobiť. Ale neurobila to.

Postavila sa ku svojej chybe tvárou v tvár.

 

Poviem vám, je mi ľúto, že tá pani doktorka prestala operovať. Lebo nebála by som sa dať operovať práve jej.

Na rozdiel od mnohých iných lekárov, ktorí urobili chybu závažnú a nenapraviteľnú, pripravili ňou pacienta o život a ďalej spokojne i po celé roky pracovali, kým ich súd právoplatne neodsúdil.

Naozaj pokladáte za bezpečnejšie nechať liečiť ľudí, ktorí svoju závažnú chybu nepriznávajú, či ju nebodaj dokonca nepochopili?

 

 

Pani doktorka má moju úctu. Ako odborník aj ako človek sa postavila ku svojej chybe čestne.

 

 

Elena

 

K diskusii  Predoperačné pohovory sa robia deň dopredu, nie tesne pred operáciou. No a je jasné, že pacient by mal byť kvalitne uspatý pri náročných operáciách, tak je pochopiteľné, že ho uspia pred príchodom operatéra.

 

zátoka_veľrýb

Nuž, ja vidím veľký rozdiel v správaní tejto lekárky, a správaní lekárky, ktorá zavinila smrť môjho dieťaťa či iných blízkych zo skupiny detí matiek Otvoreného listu premiérovi

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2018/06/06/fukanie-do-pupav-2-treti-a-posledny-otvoreny-list-premierovi/

Lekárka, ktorá zavinila smrť môjho syna svojim závažným pochybením  – nie omylom, ako v tomto prípade – spokojne pracovala ďalej viac ako tri roky. Podobne i v ďalších prípadoch našich mŕtvych – falšovanie zdravotnej dokumentácie lekárom u Timejky, smrť v dôsledku dehydratácia v nemocnici, vypnutie alarmov na ARO, aby nerušili personál…

Škoda, že som nevidela Vaše vyjadrenie ani v jedinom z tých prípadov odborne a zásadne napísané.

Ja vidím rozdiel v jej prístupe.

 

A-runner  Lekárka, ktorá zavinila smrť môjho dieťaťa, vypisovala súdu, že život človeka S POSTIHNUTíM JE MENEJ HODNOTNý AKO žIVOT ZDRAVéHO.

Porovnávam s tými lekármi, ktorí pochybili a napriek tomu ani v súdnom konaní po preukázaní viny nedokázali prevziať zodpovednosť a konať čestne.

 

A  niektorí nerozumiete tomuto blogu len preto, že neviete, ako to vyzerá pri riešení pochybení lekárov u nás v praxi. Čo podstupujú obete, ako sa to rieši. Že nepoznáte pani Annu, ktorá viac ako 25 rokov u nás riešila smrť manžela evidentne v dôsledku pochybenia lekárov – i napriek dvom rozsudkom US SR a jednému medzinárodnému o porušovaní jej práv…

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2019/05/14/draci-dych-8-pani-anna-a/

Viacerí sme sa ospravedlnenia lekárov a nemocníc nedočkali aj napriek právoplatným rozsudkom. Rozumiem, že nerozumiete – lebo to čo podstupujú obete pochybení lekárov u nás na ceste za spravodlivosťou, tomu naozaj ťažko porozumieť…

Amimochodom, boli sme to práve my, matky Otvoreného listu premiérovi, ktoré sme žiadali, aby lekár po pochybení bol odstavený od práce s pacientmi hneď – rovnako ako to zaviedli voči učiteľom – a nie až po právoplatnom rozsudku.

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,849
Celková čítanosť: 8981339x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie