Založ si blog

Raz 3. – Kto zlyhal?

Príbeh, ktorý rozbúril vášne, sa odohral v Bardejove. Napísal o ňom ako o krvavom kúpeli článok v linku

https://www1.pluska.sk/krimi/krvavy-kupel-bardejove-zomreli-dve-psy-zranena-je-aj-majitelka/2

 

Množia sa prípady vystrájania psov voľne pobiehajúcich. Aj prípady týrania zvierat, napriek všetkým tým kecom o tom, ako zákony v tomto smere porobíme.

Nuž tak sa pozrime na spomenutý prípad – poviem vám moju verziu, ako by mali podobné prípady riešiť.

 

Pitbuly pána Branislava pobiehali opakovane – sám priznal, že neušli po prvý raz, podľa neho ich údajne vypúšťa jeho sused. Zamknuté ich nemá, plot je deravý a nekompletný, a on ho ani nemá záujem opravovať.

 

Nuž, ako prvý by mal byť postihnutý majiteľ psov, nepochybne. 

Lebo ak by psy i niekto naschvál vypúšťal, on bol ten, kto mal po prvom raze keď psy unikli, urobiť opatrenia, aby sa to nemohlo opakovať

Nepochybne by mal uhradiť všetky vzniknuté škody, liečbu majiteľke psíka a aj škodu za psíka, rovnako ako aj výjazd policajtov v plnej výške.

A otvorene – myslíte si, že toto je človek, ktorý by mal s jeho prístupom ku zodpovednosti chovať čo i len korytnačku? 

Myslím, že by mal byť nepodmienečne odsúdený a dostať doživotný zákaz chovať akéhokoľvek psa.

 

Ako druhý by mal byť postihnutý úradník, ktorý mal potulujúcich sa psov v meste riešiť. 

Lebo výhovorky, že to nikto nenahlásil, tak nič neriešil, neobstojí. V tomto smere je potrebné, aby samospráva vystupovala aktívne, t. j. aby vyzývala občanov nahlasovať porušenia a aj monitorovať cielene a systematicky, čo pobieha ulicami mesta.

Za dôležité pokladám aj to, aby sa mestská polícia zaujímala aktívne, či a kde v meste pobiehajú psy bez majiteľa.

Myslím si, že kompetentní v meste mali zistiť a aj riešiť, že majú opakovane v uliciach mesta pobiehajúce veľké psy.

 

Vstúpiť do svedomia by si mala aj prvá majiteľka pitbula, ktorá si dovliekla šteňa a potom ho darovala tomu Branislavovi.

V prípade,že si vezmete nejaké zviera a nechcete ho, mali by ste určite kontaktovať útulok a nie ho dávať hocikomu.

Neunúvala sa tá prvá majiteľka ani skontrolovať, ako psíka obdarovaný Branislav chová a aké má to zviera ďalej podmienky? Nemôžem napísať, ako by som ju označila, lebo by mi to administrátor kázal zmazať.

 

Zákrok skončil udusením pitbula.

MIlovníci psov na mieste pokrikovali a aj v diskusii pod článkom obviňujú políciu. Nuž, zvieratá mám rada – ostro vystupujem proti ich týraniu a neľutujem čas a energiu, čo do toho dám. Aj v piatok som práve zisťovala stav prešetrenia jedného môjho podania vo veci utýrania šteniat  na Orave. Netrpezlivo čakám na výsledok zisťovania páchateľa, ktorý mi v utorok majú ako oznamovateľovi z námestovskej polície oznámiť, aby som dala tvrdé vyjadrenie ministerstvu.

Ale v tomto prípade som na strane policajtov – lebo v tej situácii bolo riziko i ďalšieho útoku toho pitbula. Je šťastím, že sa na ulici neobjavila žiadna ďalšia majiteľka či nebodaj dieťa s malým psíkom, tragédia mohla nabrať ešte väčšie rozmery.

Všetci tí bardejovskí milovníci psov by mali vstúpiť do svedomia sami sebe – to skutočne nikto z  vás nevidel, že  tie pitbuly opakovane pobehujú? Videli ste, ale nič ste neriešili – veď nič sa nestalo? A čo ste retardovaní, keď ste si neuvedomili, že je len veci náhody a šťastia, ak pri pobiehaní vtedy nevyviedli nič? Treba to nechať tak a čakať, či aj nabudúce to takto bez tragédie prejde? Práve psíčkari sú tí, ktorí by mali veľmi jasne chápať, že pes po ulici voľne pobehovať nesmie a mali by nekompromisne nahlasovať nezodpovedného chovateľa.

 

Otvorene – myslím, že je potrebné aby sa samosprávy prebrali zo sladkého spánku.

Práve ony musia zachytiť, ak sa im ulicami mesta potulujú bezprízorne pitbuly a „opakovane utekajú“: Nemôžu sa tváriť „nikto nič nenahlásil, tak neriešime“ – lebo práve takáto ľahostajnosť a benevolencia vedie ku tragédiám.

Len náhoda bola, že s malým psíkom šla na prechádzku dospelá majiteľka. Čo keby sa s tým  psíkom vybralo na prechádzku dieťa – kým dospelú ženu pitbul dohrýzol, dieťa jeho útok nemuselo ani prežiť.

Spokojne by ste sa tvárili  „my nič, my muzikanti“, samospráva Bardejova?

 

Je mi ľúto i toho mŕtveho pitbula, iste – lebo nemusel byť, keby nie ľudskej hlúposti a ľahostajnosti všetkých, ktorých som vyššie menovala.

Ja vidím jediné riešenie ako predísť podobným tragédiám  –  aby sme prestali byť ľahostajní a falošne solidárni s nezodpovednými majiteľmi psov – po prvom úteku psa je nutné dať mu pokutu takú, že majiteľ bude plakať – aspoň 3000 eur. Po druhom úteku psa dať majiteľovi súdne podmienku a po treťom úteku psa majiteľa odsúdiť na nepodmienečný trest aspoň na rok s doživotným zákazom chovať psy.

U niektorých ľudí zodpovednosť v správaní nediktuje ich svedomie, ale iba sankcie.

 

 

Elena

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8986741x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie