Založ si blog

Ticho a nahlas 10. – Stratený svet. . .

Nedávno som sa pozastavila nad článkom  v linku

https://www.trend.sk/ekonomika/mat-vlastny-dom-nie-je-ziadne-terno-ked-nom-tlacia-dve-tri-generacie?itm_brand=trend&itm_template=article&itm_modul=suviciace-clanky&itm_position=1

Článok pôvodne vymýval hlavy tým, ako sme u nás nalepení na domy,  podobne ako Rumuni, a oplatí sa nám vraj oveľa viac bývať v podnájmoch, ako na „našom úžasnom vzore – západe“.

Musela som si nechať čas, aby som  si utriedila to, čo vo mne článok vyvolal a mohla som to pomenovať.

 

Iste, modernej kapitalistickej spoločnosti vyhovuje jedinec bez akýchkoľvek koreňov a zázemia. Ktorý preberie ich filozofiu, aké je obťažujúce žiť s rodičmi a starými rodičmi generačne. Lebo rodina je silná spoločenská jednotka, a s človekom pevne zakoreneným v nej nemožno tak ľahko manipulovať.

Vyrastala som ako dieťa v dome aj so starými rodičmi. A som si istá, že je cennou devízou život, v ktorom dieťa príde domov a tam ho čaká teplý čerstvo uvarený obed a stará mama, ktorej môže povykladať čo v ten deň v škole zažilo, kým je mama v práci. Nie, nenahradí to školská jedáleň a družina, alebo kľúčik na krku zavesený, aby dieťa doma po príchode zo školy sedelo samé, kým sú rodičia v práci.

 

Uvedomujem si, aká cenná je medzigeneračná úcta, aj schopnosť prispôsobiť sa životu s inými ľuďmi v generačnej rodine. Ako v nej môže fungovať vzájomná pomoc a podpora.  A v tom bola nastavená aj praktická pomoc –  stará mama bola na dôchodku od 53 až 55 rokov, mohla sa postarať o svojich starnúcich rodičov, aj o choré vnúčatá v prípade potreby. Všetky tie „vylepšovania v spoločnosti“ s predlžovaním odchodového veku do dôchodku u žien mi v skutočnosti pripadajú ako jej skaza. Mať lacnú pracovnú silu, ušetriť na dôchodkoch (na ktoré si mnohí zaslúžene zarobili). Matke vypadáva plat v prípade OČR s deťmi, a ktorý zamestnávateľ je rád, ak mu zamestnankyňa podchvíľou vypadne? A starí ľudia vystavení

 

Nehovoriac o výchove, kde sa dieťa učilo žiť v spoločnosti. Ako výstižne povedal psychiater Max Kašparů, kedysi ľudia vychovávali deti, aby boli slušnými ľuďmi, Dnes sa im snažia do hláv natĺcť, aby boli úspešné.  A potom sa čudujeme, že máme toľko nešťastných a vykorenených ľudí, že pribúda samovrážd geometrickým radom.

Podivne izolovaných jedincov dnes táto spoločnosť tvorí – navedia sa prispôsobiť nikomu, a nakoniec ani sami sebe, Samozrejme, pre spoločnosť využívajúcu jedincov je výhodné orientovať ich výkonovo. Lebo človek orientovaný výkonovo neuvažuje o morálnych dilemách a zameriava sa na konzum, Nemá pocit viny a hanby, a jeho výkon nemusí spočívať len v pracovnom tempe, ale aj v snahe získať čo najviac na úkor iných. Nie vlastnou poctivou prácou, ale z ich poctivej práce.

 

Celý ten posun v spoločnosti má jedno spoločné – čoraz menej úcty k ľuďom. A  vidno to čoraz jasnejšie napríklad na mladých ľuďoch, melúcich o dezolé a správajúcich sa ťažko arogantne (jasne, pridávajú sa k tomu trendu sem-tam aj starší, vývinovo nezrelí jedinci) – až človek zauvažuje, kde sa tu tie príšerky nabrali. Aká výchova k tomuto viedla? Ide to ruka v ruke s úpadkom morálky, ktorý je v tejto spoločnosti taký masívny – so šlápotami boxujúcimi pokec, s ľuďmi priživujúcimi sa bez zábran na úkor iných, s davom šklbúcim si z rúk „lacný a výhodný nákup“.

 

Veru, rada by som našla ten stratený svet,..

 

Elena

 

K diskusii  Milan1

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/528800-pocet-samovrazd-na-slovensku-stupa/

a

https://www.nczisk.sk/Aktuality/Pages/Samovrazdy-a-samovrazedne-pokusy-v-Slovenskej-republike-v-roku-2021.aspx

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Atény / Sahara / Prach / Akropola /

Atény sa opäť zafarbili do oranžova, prach zo Sahary pohltil aj Akropolu

24.04.2024 13:43

Meteorológ Kostas Laguvardos výhľad z jednej meteorologickej stanice prirovnal k pohľadu na Mars.

europarlament, európsky parlament, eú, vlajky

Mimovládne organizácie píšu do Bruselu, chcú nezávislú a slobodnú RTVS

24.04.2024 13:02

Otvorený list, pod ktorý sa podpísalo viac ako 68-tisíc občanov Slovenska, smeruje poslancom europarlamentu i eurokomisii.

michelko

O zmenách vo Fonde na podporu umenia sa bude hlasovať až budúci štvrtok

24.04.2024 12:18, aktualizované: 13:47

Presunúť hlasovanie zo stredy na budúci týždeň navrhol šéf parlamentného kultúrneho výboru Roman Michelko (SNS), ktorý je predkladateľom návrhu novely zákona o FPU.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9000833x
Priemerná čítanosť článkov: 3154x

Kategórie