Založ si blog

Dokedy 3. – Potrebujeme štátnu distribučnú spoločnosť. . . .

Žiadam, aby bezodkladne vláda vytvorila štátnu distribučnú spoločnosť na lieky a zdravotnícke pomôcky. 

Niet prečo váhať, potrebujeme ju ako soľ.

A verím, že po vysvetlení dôvodu sa ku mne pridáte tiež.

Ak túto žiadosť niekto nahodí do petície, pokojne ju podpíšem a verím, že získa podpisov ajajaj.

 

Takže poďme k dôvodom.

Znižuje sa dostupnosť liekov, ako poukázala Asociácia na ochranu práv pacientov.

https://www.trend.sk/politika/nadrezortna-spolupraca-zamrzla-onkologicki-pacienti-dnes-nemaju-liecbu-tvrdi-levyova?itm_brand=trend&itm_template=article&itm_modul=suviciace-clanky&itm_position=1

Kšeftári s liekmi u nás kšeftujú, lebo ceny liekov u nás patria k najnižším v Európe. Tie ceny by boli v poriadku pri našich žobráckych platoch, tie takisto nemožno zrovnávať s európskymi. Keby sme na krku nemali kadejakých kšeftárov vyvážajúcich lieky. 

Rastú aj náklady výrobcom liekov. Rozumiem tomu, že výrobcom rastú náklady na výrobu, náklady na pohonné hmoty, na pracovnú silu. Nejako to musia vykryť. Ceny platné v iných členských štátoch Európskej únie  sú podstatne vyššie než na Slovensku. Ale zasa aj platy.  Tu nám rastú ceny potravín, bývania, cestovné do práce sa zvýšilo. A platy to nekopírujú, len nezamestnaným táto vláda pridáva a pridáva, namiesto toho, aby ich hnala do práce. 

Ako Lévyová  uvádza v článku v linku

https://www.trend.sk/politika/nadrezortna-spolupraca-zamrzla-onkologicki-pacienti-dnes-nemaju-liecbu-tvrdi-levyova?itm_brand=trend&itm_template=article&itm_modul=suviciace-clanky&itm_position=1

ak štát a ministerstvo zdravotníctva požiadavky prehodnotia a uznajú, že ide o oprávnený nárok, no nebudú mať z čoho dať viac na úhradu zo zdravotného poistenia, určite sa to dotkne doplatkov.  Ministerstvo zdravotníctva špekuluje, že zvýši doplatky za lieky.  Ide o vysoký nárast doplatkov za lieky a zdravotnícke pomôcky, ktorý sa môže prejaviť v najbližšom čase. Asociácia na ochranu práv pacientov SR na problém upozornila.

Už to pocítili pacienti pri zdravotníckych pomôckach – napríklad pri invalidných vozíkoch doplatky pacientom enormne stúpli.

Ako píše článok v linku, vyššie doplatky za lieky a ich dostupnosť je však potrebné riešiť spoluprácou viacerých rezortov. Asociácia na ochranu práv pacientov preto na problém už upozornila aj ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, aby prijalo sociálne a kompenzačné opatrenia pre tých najzraniteľnejších – no samozrejme by zasa viac strčili do ruky tým, ktorí dlhodobo nepracujú, a tí ostatní, poctivo pracujúci ľudia, nech doplácajú na zvýšené poplatky. Skutočne úžasná filozofia. 

 

Stále sa ešte ako dôvod nízkej dostupnosti liekov uvádza pandémia a dovoz liekov z Číny, kde sú vyrábané, Nedostupnosť niektorých surovín. A aj problém, že ich kšeftári vyvážajú, s čím títo fušeri vo vláde nedokážu urobiť poriadok (alebo žeby nechceli – a mali by sme sa riadne pozrieť, kto si na tom kšeftárení nabaľuje vrecká???!! Údajne nie je také jednoduché obmedziť pohyb tovarov a služieb, keďže sme v EÚ – nuž, skutočne zbytočný spolok, nielen nás okráda o lacnú elektrinu, ale je nám i na prekážku pri robení poriadkov s kšetfármi). Nepárala by som sa s kšeftármi s liekmi, byť ja vo vláde – vyvesila by som mediálne o nich príbehy aj fotkami – tento pán vyváža lieky také a také a zarobí na tom toľko a toľko. Toľko predal na slovenskom trhu, toľko vyviezol. Nech by si urobili naštvaní ľudia prehľad – a raz to kšeftárom sami zrátajú.

K veľkodistribútorom som našla informácie z roku 2016

DISTRIBÚCIA LIEKOV u nás  VIAC AKO 2/3 PODIELU TRHU PATRIA 3 FIRMÁM   (PHOENIX, UNIPHARMA, MED-ART)
ICH 90% PODIEL NA TRŽBÁCH PREDSTAVUJE DISTRIBÚCIA LIEKOV

Takže aj európske kšetfy – nuž, je jasné, prečo v EÚ brzdia našu možnosť robiť opatrenia proti kšetfárčeniu – lebo je pre nich výhodné nás okrádať zo všetkých strán.

Napríklad prvá z distribučných firiem – Phoenix

Spoločnosť PHOENIX Zdravotnícke zásobovanie, a.s. v roku 2021 zvýšila zisk o   20 % na 5,428 mil. € a tržby jej narástli o   9 % na 740,4 mil. €.

Pre tých, ktorí sa vyznajú Rok2021Celkové výnosy740 606 000 €Zisk5 428 000 €Aktíva191 460 000 €Vlastný kapitál52 444 000 €Celková zadlženosť72,61 %Hrubá marža3,53 %

A keď už sme pri distribútoroch – rada by som dala zoznam celý tu, ale je ich veľa, zjavne sa ten kšeft oplatí  – tu nájdete aktuálny zoznam, aj s adresami

https://www.sukl.sk/hlavna-stranka/slovenska-verzia/drogove-prekurzory/zoznam-velkodistributorov?page_id=4987

 

Alebo môžeme aj pri liekoch prejsť na priamu distribúciu. A distribútori kšetfujúci s našimi liekmi, nech idú, a idú, a idú kadeľahšie…

To, čo nám v tejto situácii môže pomôcť, je štátna distribučná spoločnosť. 

Náklady na súkromných distribútorov a aj problémy s chýbajúcimi liekmi si môžeme ušetriť. K žiadnym nárastom doplatkov nemusí dôjsť.

Bolo by to rozhodne spravodlivejšie riešenie, ako ustavične v rôznych oblastiach pridávať tým, ktorí dlhodobo nepracujú.

Doplním ešte informáciu z článku v linku, aby ste pochopili jasnejšie

https://www.teraz.sk/slovensko/mz-sr-navrhuje-vznik-statnej-distribu/592466-clanok.html

Ministerstvu zdravotníctva u nás chýba aj možnosť zabrániť dominantnej pozícii na trhu liekov úzkemu kruhu súkromných distribútorských firiem a ich neúmernému vplyvu na cenu liekov, zdravotníckeho materiálu a pomôcok.

Ako uvádza článok v linku Traja najväčší distribútori dodávajúci nemocniciam a lekárňam kompletný sortiment liekov a zdravotníckeho materiálu realizujú viac ako 85 percent dodávok a podľa ministerstva získali v podstate kontrolu nad distribúciou liekov a zdravotníckeho materiálu na Slovensku.

Ministerstvo zdravotníctva u nás už v roku 2021 zvažovalo možnosť vzniku štátnej distribučnej spoločnosti aspoň pre prípad krízy pre veľkých nemocničných klientov. Hm, ktovie kto a ako ich presvedčíl,  aby ju nevytvorili…

Som si istá, že keby povinne zásobovali nemocnice a aspoň na báze dobrovoľnosti ostatné lekárne, pričom lieky od výrobcov by brali prednostne oproti distribútorom, mali by sme po probléme.

 

Ako vravím, je najvyšší čas vytvoriť štátnu distribučnú spoločnosť.

 

Elena

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8985878x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie